ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: Οι 200 του Κουτσούμπα, οι 50 του Αλέξη και οι 7 του Βαρουφάκη

Επέτειος Πολυτεχνείου: Οι 200 του Κουτσούμπα, οι 50 του Αλέξη και οι 7 του Βαρουφάκη

Παρά τις απαγορεύσεις των συναθροίσεων δεν έλειψαν τα ευτράπελα στην φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου - Κάθε κόμμα έκανε την δική του διαμαρτυρία - Το ΚΚΕ κατάφερε να συγκεντρώσει 200 άτομα, ο ΣΥΡΙΖΑ καμιά 50αριά και ο Βαρουφάκης κάτι λιγότερους από δέκα. 

Το ΚΚΕ έκανε συγκέντρωση με περίπου διακόσια άτομα στη Β. Σοφίας παρά την απαγόρευση με την αστυνομία να περιορίζεται αρχικά σε συστάσεις για να απομακρυνθούν και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του πρώην ΕΑΤ- ΕΣΑ.

Αργότερα, περίπου στις 14:00 προκλήθηκε ένταση και οι δυνάμεις της αστυνομίας έριξαν χημικά στους συγκεντρωμένους, ενώ προχώρησαν και σε περίπου 5 με 6 προσαγωγές. Για προπηλακισμό στελεχών του ΚΚΕ κάνει λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που απαθανατίστηκε να μιλά σε έντονο ύφος με τους αστυνομικούς.

Ο κ. Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές του ΚΚΕ δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από τους αστυνομικούς και ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι προσχαθέντες.

Στα πλάνα φαίνεται ο κ. Κουτσούμπας να κυνηγάει ο ίδιος τους αστυνομικούς για να μην συλλάβουν τους νεαρούς. Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς: Μπροστά οι αστυνομικοί να σέρνουν σιδεροδέσμιους νεαρούς και από πίσω ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕ να φωνάζουν προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι νεαροί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Παφίλης δέχθηκε επίθεση και του έσκισαν το πουκάμισο.

Η διαμαρτυρία του κ. Κουτσούμπα στους επικεφαλης της ΕΛ.ΑΣ. ήταν έντονη. Διεμήνυσε μάλιστα στους αστυνομικούς ότι δεν θα φύγουν οι συγκεντρωμένοι αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες.

Για αρκετοί ώρα υπάρχει διαβούλευση του ΚΚΕ με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι νεαροί οι οποίοι σύμφωνα πάντα με τον γραμματέα του ΚΚΕ είναι τραυματισμένοι.

Δείτε το βίντεο με τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα

Κουτσούμπας: Ο Χρυσοχοΐδης με διαβεβαίωσε ότι οι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι

Όπως ακούγεται στο παρακάτω βίντεο, ο κ. Κουτσούμπας λέει στους αστυνομικούς:

«Μίλησα τώρα με τον κ. Χρυσοχοΐδη και διαβεβαίωσε πως οι προσαχθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι. Είναι απαράδεκτο».

Διαβάστε αναλυτικά:

LIVE BLOG - Πολυτεχνείο: Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας - Επιχείρηση διάλυσης της συγκέντρωσης

Οι 50 του Τσίπρα

Συγκέντρωση με προσκλήσεις, παρουσία πενήντα ατόμων έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την παρουσία πενηνταμελούς αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής ομάδας, του κόμματος και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με αποστάσεις πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στον ιστορικό χώρο των βασανιστηρίων του ΕΑΤ – ΕΣΑ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφθασε κρατώντας ένα λουλούδι και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των βασανισθέντων του ΕΑΤ – ΕΣΑ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Κατάθεση στεφανιού από Τσίπρα

Σε ανάρτησή του στο Facebook o κ. Τσίπρας έγραψε:

«Η μνήμη του Νοέμβρη είναι ζωντανή και το μήνυμα του Πολυτεχνείου φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ.Με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τιμήσαμε και φέτος τους νεκρούς και τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση και επιστρέψαμε στους εμπνευστές τους τα προβοκατόρικα σχέδια.Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα».

Οι... 7 του Βαρουφάκη

Ο Βαρουφάκης κι άλλοι... 6

Στο Πολυτεχνείο βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από βουλευτές του κόμματός του και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» και «Αγώνας διαρκής για τη δημοκρατία». Ο κ. Βαρουφάκης, μαζί με άλλους έξι βουλευτές, τηρώντας μέτρα και αποστάσεις, μετά το Πολυτεχνείο πρόκειται να κατευθυνθεί στην αμερικανική πρεσβεία.

«Είμαστε εδώ για τη νεολαία μας, τη νεολαία του ΜέΡα25, τα μέλη μας, και τους ευχαριστούμε που δέχτηκαν την πρότρυνση της Πολιτικής μας Γραμματείας να μην έρθουν σήμερα στην πορεία για να τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα. Είμαστε επτά βουλευτές με αποστάσεις, που συμβολίζουν ότι η πορεία του Πολυτεχνείου έχει καταξιωθεί, πλέον, μέσα από την ιστορία ως μία κορυφαία στιγμή που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός κατεστημένου που υπονομεύει την υγεία, την παιδεία, τη δημοκρατία, την ελευθερία και εντέλει την αξιοπρέπεια», πρόσθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολυτεχνείο: Ένας διαφορετικός εορτασμός - Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου