LIVE BLOG: Η Ελλάδα στις φλόγες - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές

Ελένη Κολιοφούτη

Η Ελλάδα στις φλόγες
Intime News

Φωτιά ΤΩΡΑ: Εικόνες καταστροφής, στάχτη και καμένες περιουσίες αφήνουν πίσω τους οι φλόγες που μαίνονται σχεδόν σε όλη τη χώρα

Συνεχίζει να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Αττική, με τα μεγάλα μέτωπα προς Μαλακάσα και Πάρνηθα να εξαπλώνονται αποτεφρώνοντας δάση και περιουσίες, τις οποίες εγκαταλείπουν έγκαιρα οι ιδιοκτήτες τους υπό την πίεση των Αρχών, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους. Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής. Με εισήγηση της Πυροσβεστικής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θαν. Αυγερινός εξέδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι.

Την ίδια ώρα, το μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει ισχυρό για μία ακόμα ημέρα σε Εύβοια, Ηλεία και Λακωνία.

Aπό χωριό σε χωριό περνούν οι φλόγες στην Εύβοια. Προσπέρασε το χωριό Δάφνη ένα από τα πολλά μέτωπο της φωτιάς, που έφτασε από τις Κεχριές αφού πλέον δεν είχε τίποτα να κάψει. Η αγωνία για την Δάφνη, όπως και για τις Κεχριές αλλά και τη Μυρτιά, δεν έχει τελειώσει, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς κάνουν κύκλους και επανέρχονται περισσότερο απειλητικά. Ωστόσο, το χωριό Μυρτιά που δοκιμάζεται τις τελευταίες ώρες με τα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, περιμένει ένα ακόμη μέτωπο από την Δάφνη και τις Κεχριές. Στη Φαράκλα το ίδιο σκηνικό. Οι φλόγες επανήλθαν περισσότερο απειλητικές και σήμανε συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις να τις αντιμετωπίσουν περιμετρικά του χωριού. Εκκλήσεις δέχονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις από παντού. Οι εφιαλτικές στιγμές δεν έχουν τελειώσει και στην βόρεια και δυτική πλευρά του νησιού στην περιοχή του δήμου Ιστιαίας.

Φωτιές στην Ελλάδα: Διαβάστε λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη των πυρκαγιών

12:36
Αλέξανδρος Βασιλόπουλος

Η Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτη στην ΕΕ, ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ

H Oυκρανία είναι ευπρόσδεκτη στην ΕΕ ανέφερε ο Επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της έκτακτης ολομέλειας του ΕΚ.

«Οι Ουκρανοί είναι οι ήρωες του σημερινού αγώνα για την ελευθερία και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας» σημείωσε ο κ. Βέμπερ. Προσέθεσε ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι « ρωτάει αν είναι μέρος μας, αν μπορούν να έχουν την υποψηφιότητα, αυτό πρέπει να απαντηθεί με ένα ξεκάθαρο ναι. Η ένταξη είναι μια μακρά διαδικασία, όλοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά το σήμα μας είναι δυνατό και ξεκάθαρο: η Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτη στην ΕΕ και θα μας βρείτε δίπλα σας να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και τη δημοκρατία των λαών μας».

Επίσης,τόνισε ότι «αυτό που κάνει ο Πούτιν είναι εντελώς αντίθετο από αυτό που πρεσβεύει η Ευρώπη. Σκέφτεται με εθνικισμό, σκέφτεται σφαίρες επιρροής. Σκέφτεται σε μια Αυτοκρατορική Ρωσία, εμείς σκεφτόμαστε με σεβασμό προς όλους για μικρές και μεγάλες χώρες».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ΕΛΚ «στηρίζει πλήρως όλες τις αποφάσεις των τελευταίων ημερών» και έκανε λόγω για «σκληρές κυρώσεις» από την πλευρά της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε τα περιοριστικά μέτρα να είχαν παρουσιαστεί πριν από την έναρξη του πολέμου.

12:20
Αλέξανδρος Βασιλόπουλος

Γαλλία: Η πεποίθηση που επικρατεί στη γαλλική διπλωματία είναι ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε λογική πολέμου

Η πεποίθηση που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της Γαλλικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα διημείφθησαν χθες κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Μακρόν με τον Πούτιν, είναι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αναμφιβόλως βρίσκεται σε λογική πολέμου. Μια λογική, που όπως τόνιζε Γάλλος διπλωμάτης θα έχει μεγάλο ανθρωπιστικό, πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό κόστος.

Η Ευρώπη δεν θα εξέλθει από την ουκρανική κρίση όπως ακριβώς ήταν πριν εισέλθει, εκτιμά το Παρίσι, επισημαίνοντας ότι το όποιο κόστος τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει εφεξής να το αναλάβουν από κοινού, αρχής γενομένης από το ενεργειακό. Η διάσταση της Ευρώπης με τη Ρωσία θα είναι μακροχρόνια κατά το Παρίσι το οποίο δεν κρύβει τις ανησυχίες του έναντι του ενδεχόμενου σταδιακής επέκτασης της κρίσης και πέραν της Ουκρανίας.

Ο βασικός στόχος των συμμαχικών δυνάμεων κατά της Ρωσίας του Πούτιν, ο οποίος επιβεβαιώθηκε και χθες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά, Ιταλίας κ.α., είναι η πρόκληση ασφυξίας στη ρωσική οικονομία.

Η Ρωσία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της με τη Δύση στρεφόμενη αποκλειστικά προς την Κίνα ανεφερε χαρακτηριστικά Γάλλος διπλωμάτης, σημειωνοντας επίσης πως ακόμα και στην περίπτωση που κατακτήσει πλήρως την Ουκρανία τα προβληματά της θα είναι μεγάλα αφού « άλλο πράγμα είναι να εισβάλεις σε μια χώρα και άλλον να την έχεις υπό κατοχή».

12:15
Αλέξανδρος Βασιλόπουλος

Η Ρωσία θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ρωσία έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι της, λέει ο υπουργός Άμυνας

Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία έως ότου πετύχει τους στόχους της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Σόιγκου δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της Μόσχας είναι να προστατευθεί από τις απειλές που δημιουργούνται από τη Δύση και είπε ότι η Ρωσία δεν καταλαμβάνει ουκρανικό έδαφος.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συνεχίσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί», δήλωσε ο Σόιγκου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

12:14
Αλέξανδρος Βασιλόπουλος

Αύξηση ροών από Ουκρανία: 468 Ουκρανοί στην Ελλάδα σε ένα 24ωρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ

Συνολικά 468 Ουκρανοί πολίτες πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:13
Αλέξανδρος Βασιλόπουλος

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να έχει πυρηνικά όπλα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Δύση δεν πρέπει να κατασκευάσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ακόμη, σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη πίσω στις ΗΠΑ», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να έχει πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σύμφωνα με το Ria Novosti.

04:44
Γιάννης Φιλιππάκος

Καίγονται οι Θρακομακεδόνες

Η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια η φωτιά στους Θρακομακεδόνες.

Όχημα της Πυροσβεστικής κινήθηκε σε ένα σπίτι μετά από τηλεφώνημα κατοίκου που είπε πως η φωτιά έχει φτάσει στην αυλή του σπιτιού του.

Οι φλόγες είναι πλέον στους δρόμους που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού, στην άκρη του οικισμού, στις οδούς Φλωρίνης, Καστοριάς, Εδέσσης, Στρωμνίτσης, Δημ. Πολιορκητού, Κοζάνης, Ημαθίας, Ναούσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός.

Οι Αρχές ειδοποιούν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τη περιοχή, καθώς η φωτιά αλλάζει τη φορά της συνεχώς.

04:41
Γιάννης Φιλιππάκος

Φωτιά στην Εύβοια: Νέο μέτωπο προς Αιδηψό - Εκκενώσεις σε μοναστήρι και κατασκήνωση

Στην άμεση απομάκρυνση όλων των παιδιών από τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας προχώρα πλέον η αστυνομία έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής. Οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης βρίσκονται 7 χιλιόμετρα μετά τις Ροβιές, λίγο πριν από τα Ηλία, στο δρόμο προς την Αιδηψό.

Στις φλόγες Μετόχι και Σπαθάρι

Την ίδια στιγμή δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, η οποία βρίσκεται στην ίδια ακριβώς περιοχή, μέσα σε δασική έκταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ώρα κατά την οποία το μέτωπο πέρασε το δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές στην Αιδηψό, σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική και την αστυνομία να προχωρήσουν στις νέες αυτές προληπτικές εκκενώσεις.

Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά τη Φαράκλα η φωτιά πήρε νότια πορεία προς την κεντρική Εύβοια και πλέον έχει κυκλώσει το χωριό Μετόχι και το χωριό Σπαθάρι, η εκκένωση των οποίων μαζί με το Μαντούδι και το Προκόπι είχε διαταχθεί πολλές ώρες πριν.

Πολλοί κάτοικοι παρά τις εντολές για εκκένωση της περιοχής έχουν παραμείνει να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επεμβαίνει και η αστυνομία.

04:11
Γιάννης Φιλιππάκος

Ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες στο Μαρκόπουλο Αττικής

Στην ευρύτερη περιοχή, μηχανήματα του Δήμου και του στρατού ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

«Νωρίς το απόγευμα πέρασε η πυρκαγιά από την πάνω μεριά της εθνικής προς την κάτω. Έχει μπει μέσα στη χαράδρα και χρειάζεται να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες για να μπορέσουν να επιχειρήσουν τα πεζοπόρα τμήματα», είπε ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός.

03:36
Νεφέλη Σκαρλίδου

Θρακομακεδόνες: Στα πρώτα σπίτια οι φλόγες

03:19
Νεφέλη Σκαρλίδου

Στα 100 μέτρα η φωτιά από την πλατεία στη Βαρυμπόμπη

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved