Επέτειος Πολυτεχνείου – Live blog: Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Newsbomb

EUROKINISSI

Πολυτεχνείο: Χωρίς σοβαρά προβλήματα οι εκδηλώσεις και οι πορείες στην Αθήνα. Ένταση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Χιλιάδες πολίτες, το απόγευμα της Πέμπτης βρέθηκαν στο ιστορικό κτίριο στην οδό Πατησίων για να αποτίσουν φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973 και να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Οι δρόμοι της Αθήνας ήταν γεμάτοι συνθήματα ενάντια στον πόλεμο και στον φασισμό. Από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τις κεντρικές λεωφόρους, Σταδίου και Πανεπιστημίου, υπό το βλέμμα χιλιάδων αστυνομικών που αναπτύχθηκαν σε όλο το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα σήμερα κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος άγνωστοι εκτόξευσαν δύο βόμβες μολότοφ προς όχημα της Αστυνομίας. Αυτό το συμβάν, μαζί με μικρότερα μεμονωμένα περιστατικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στα Εξάρχεια, ήταν οι μοναδικές εστίες έντασης κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι σε ισχύ ήταν και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κλειστοί έμειναν και οι σταθμοί του Μετρό Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός και Σύνταγμα. Λίγη ώρα μετά τις 20:30, οι σταθμοί άνοιξαν κανονικά ενώ η κυκλοφορία στους δρόμους επανήλθε, καθώς η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Νωρίτερα, η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 18 προσαγωγές.

Προβλήματα, όμως, σημειώθηκαν σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Στην πρωτεύουσα της Αχαΐας σημειώθηκε ρίψη μολότοφ, με τους αστυνομικούς να απαντούν, ενώ στη συμπρωτεύουσα τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν γύρω και μέσα στο ΑΠΘ. Η ένταση συνεχίστηκε και μετά τις 21:00 το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπήρξε εκ νέου ρίψη μολότοφ και απάντηση από τις Αρχές, ενώ στους δρόμους ήταν και ο «Αίαντας» της ΕΛΑΣ.

Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr

21:51
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ολοκληρώθηκε η μαζική διαδήλωση για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ η μαζική διαδήλωση για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Από νωρίς το απόγευμα φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της οδού Σταδίου και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, στην οδό Σταδίου, περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας ενώ στο μπλοκ του ΜέΡΑ 25 ο γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα μαζική αντιμπεριαλιστική πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ έως την αμερικανικη πρεσβεια. Στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου "ζει", 49 χρόνια μετά, στην πάλη του λαού για τα δικαιώματά του, στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στην πάλη για την ανατροπή του συστήματος της φτώχειας και της εκμετάλλευσης», ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης.

Νωρίτερα, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 17:20 μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μικρή ένταση κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος

Μικρή ένταση σημειώθηκε κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος λίγο μετά την έναρξη του κυρίου όγκου της διαδήλωσης για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου όταν ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ωστόσο η ένταση εκτονώθηκε πολύ γρήγορα δίχως να λάβει περαιτέρω διαστάσεις.

21:23
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια σε εξέλιξη μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή

Ολοκληρώθηκαν οι τρεις μαζικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ με την επιστροφή αντιεξουσιαστών στο ΑΠΘ ξεκίνησαν επεισόδια μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στην Εγνατία Οδό.

Στην κορυφή της πρώτης πορείας που ξεκίνησε από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ήταν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) και ακολούθησαν το ΠΑΜΕ και οι προσκείμενες στο ΚΚΕ φοιτητική και σπουδαστική νεολαία, καθώς και σωματεία εργαζομένων και συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν από την πλατεία Συντριβανίου, στην Εθνικής Αμύνης και στην οδό Τσιμισκή στάθηκαν μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα. Από την Πλατεία Αριστοτέλους μέσω Εγνατίας Οδού επέστρεψαν στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η δεύτερη πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προδευτική Συμμαχία και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με αφετηρία την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ ακολούθησε την ίδια διαδρομή και κατέληξε στο μνημείο Λαμπράκη, στην οδό Βενιζέλου.

Στην τρίτη πορεία συμμετείχαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων, κόμματων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και υποστηρικτές του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου. Όταν έφτασε η πορεία έφτασε μπροστά στο προξενείο άτομα που συμμετείχαν στην πορεία έκαψαν μία σημαία.

Με την επιστροφή της πορείας αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή, πετώντας βόμβες μολότοφ και ρίχνοντας πυροτεχνήματα. Θωρακισμένο οχήματα εκτόξευσης νερού «Αύρα» της Ελληνικής Αστυνομίας βγήκε στο οδόστρωμα από την πύλη εμπορίου. Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει στην προσαγωγή 15 ατόμων.

20:50
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ένταση στα Εξάρχεια: Πέταξαν πέτρες σε αστυνομικές δυνάμεις

Στην οδό Ερεσού στα Εξάρχεια, κάτοικοι πέταξαν πέτρες απο μπάλκονι στις αστυνομικές Αρχές.

Από το συμβάν δεν τραυματίστηκε κανείς.

20:47
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα προς τις αστυνομικές δυνάμεις

Δείτε LIVE εικόνα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

20:31
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 6 του Τραμ- Τερματικός σταθμός το «ΣΥΝΤΑΓΜΑ»

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του Τραμ σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 «ΣYNTAΓMA -ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ» με τερματικό σταθμό το «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ .

20:30
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό

'Ανοιξε και ο σταθμός του Μετρό « ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ». Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό.

20:08
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Επεισόδια στην Πάτρα - «Βροχή» από μολότοφ

Μεγάλη ένταση και εκτεταμένα επεισόδια στην Πάτρα το βράδυ της Πέμπτης (17/11), στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κατά την ολοκλήρωση της πορείας, μια μικρή ομάδα που βρισκόταν στο τέλος της αποσπάστηκε από αυτή και προχώρησε σε ρίψη δεκάδων μολότοφ προς τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να κάνει χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ως απάντηση στις μολότοφ που συνέχισαν να πέφτουν «βροχή» προς το μέρος τους.

Το κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας για αρκετή ώρα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με μια πολυκατοικία να πιάνει φωτιά στη διάρκεια των επεισοδίων.

Η κατάσταση πρααμένει τεταμένη στην Πάτρα, καθώς οι διαδηλωτές συνεχίζουν να βρίσκονται στον δρόμο και να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.

19:42
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Άνοιξε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

Άνοιξε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ο σταθμός του Μετρό « ΣΥΝΤΑΓΜΑ».

Την ίδια ώρα κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί « EYAΓΓEΛIΣMOΣ» KAI «MEΓAPO ΜΟΥΣΙΚΗΣ» σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ.

Οι συρμοί στους δυο παραπάνω σταθμούς διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

18:49
Χρήστος Γιαννούλης

Η κεφαλή της πορείας έφτασε στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

Λίγο μετά τις 18:40, η κεφαλή της πορείας για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου έφτασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

18:17
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ο φοιτητικός σύλλογος του Πολυτεχνείου τραγουδά πότε θα κάνει ξαστεριά

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved