ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη η 31η Παμπελοποννησιακή πορεία ειρήνης στη μνήμη του Λαμπράκη

Σε εξέλιξη η 31η Παμπελοποννησιακή πορεία ειρήνης στη μνήμη του Λαμπράκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 31η Παμπελοποννησιακή πορεία ειρήνης στην μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, που οργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),από την γενέτειρα του Λαμπράκη Κερασίτσα, έως την Τρίπολη.

Στην πλατεία Λαμπράκη στην Κερασίτσα έγινε συγκέντρωση των ειρηνοδρόμων, στους οποίους μίλησε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κερασίτσας και μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας Χρήστος Μαλλίρης. Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων και έγινε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Γρηγόρη Λαμπράκη, από τον αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και γιό του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργο, τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, εκπροσώπους Δήμων της Πελοποννήσου και εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων και σωματείων.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κερασίτσας, Χρήστος Μαλλίρης, στο χαιρετισμό του, αφού καλωσόρισε τους ειρηνοδρόμους στην γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, σημείωσε ότι, «πέρασαν 52 χρόνια από την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης στη Θεσσαλονίκη το 1963. Έφυγε από τη ζωή ο πρώτος μαραθωνοδρόμος για την ειρήνη, ο επιστήμονας, ο γιατρός ο πρωταθλητής, ο βουλευτής, ο άνθρωπος. Όμως για όλους εμάς ο Λαμπράκης καθοδηγεί τα βήματά μας και μας εμπνέει στους καινούργιους αγώνες για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την συνεργασία των λαών».

Πρόσθεσε ότι, «ιδιαίτερα σήμερα το κλίμα είναι πολύ οξυμένο στην χώρα μας. Ζούμε σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης με κύρια χαρακτηριστικά τη φτώχεια του λαού, την ανεργία, την εκμετάλλευση και κατάργηση δικαιωμάτων, την υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας, ενώ παραμένει η κερδοφορία του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και συνεχίζεται η πολιτική των μνημονίων».

Το διεθνές κλίμα ανέφερε, είναι επίσης βαρύ, με όσα συμβαίνουν στην Συρία, το Ιράκ, στην Λιβύη, με τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες που θαλασσοπνίγονται στην Μεσόγειο. Υπογραμμίζοντας πως, «σήμερα 70 χρόνια μετά από το β' παγκόσμιο πόλεμο πρέπει να δυναμώσουμε το φιλειρηνικό κίνημα, γιατί είναι χρέος και τιμή στον πρωτομάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη».

Τέλος τόνισε ότι, «απαιτούμε αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και την κατάργηση των μνημονίων, για να είναι ο λαός μας νοικοκύρης στον τόπο του και σ' ένα κόσμο ειρηνικό».

Η πορεία αναμένεται να φτάσει στην Τρίπολη στις 7.30 το βράδυ, όπου στην πλατεία Πετρινού θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις με μουσική εκδήλωση.

Να σημειώσουμε ότι λόγω της πορείας είναι κλειστή η εθνική οδός Σπάρτης - Τρίπολης, από το ύψος της Κερασίτσας. Υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και οι οδηγοί ακολουθούν τη διαδρομή, Κερασίτσα - Αλέα - Στάδιο - Λιθοβούνια - Στενό- παλαιά εθνική οδός Τρίπολης 'Αργους και καταλήγουν στον κόμβο Τρίπολη Βόρεια του αυτοκινητοδρόμου.

Σχετικές ειδήσεις