ΕΛΛΑΔΑ

«Βούλιαξε» η δυτική Ελλάδα - Κέρκυρα, Παξοί και Ήπειρος στο επίκεντρο της καταστροφικής κακοκαιρίας

«Βούλιαξε» η δυτική Ελλάδα - Κέρκυρα, Παξοί και Ήπειρος στο επίκεντρο της καταστροφικής κακοκαιρίας

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει το τελευταίο εικοσιτετράωρο τη Δυτική Ελλάδα, «χτυπώντας» περισσότερο την Κέρκυρα, τους Παξούς και την Ήπειρο, με καταρρακτώδεις βροχές και δυνατούς ανέμους που ξεπερνούν ακόμη και τα 8 μποφόρ.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ «ΕΠΝΙΞΑΝ» ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ - ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ

Σε ισχύ παραμένει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που έχει εκδώσει η ΕΜΥ, επιδείνωση η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη (30/11) και θα κρατήσει έως και αύριο Κυριακή (03/12), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που μπορεί να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Δείτε ΕΔΩ την πρόγνωση του καιρού

Ήδη η Κέρκυρα έχει πληγεί από ισχυρές βροχές που έχουν προκαλέσει πλημμύρες στους δρόμους του νησιού.

Χθες, στη νότια πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στη Λευκίμμη, γυναίκα οδηγός παρασύρθηκε από χείμαρρο που έπληξε τους κεντρικούς δρόμους της περιοχής και σώθηκε τελικά από πολίτες, που, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έσπευσαν την τελευταία στιγμή και αψηφώντας τον κίνδυνο, κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από το αυτοκίνητο.

kakokairia9

Επί τόπου έσπευσε και η Πυροσβεστική, που μέχρι αυτή την ώρα έχει προβεί σε δεκάδες κοπές δέντρων, ενώ Ι.Χ. όχημα που ήταν σταθμευμένο σε δρόμο, στην περιοχή της Γαρίτσας, μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές όταν καταπλακώθηκε από δέντρο που έσπασε από τους δυνατούς ανέμους.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr, στην αρχή του άρθρου

Το πρωί του Σαββάτου (02/12), η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κληθεί και αντιμετωπίζει προβλήματα που προέκυψαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας και από Αγρίνιο και Μεσολόγγι.

Δείτε τη σχετική ενημέρωση:

Στους Παξούς, σε ορμητικούς χείμαρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι στον Γάιο την πρωτεύουσα του νησιού, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τη δυνατή νεροποντή.

kakokairia9

Τα ορμητικά νερά που συσσωρεύτηκαν από το μεγάλο όγκο της βροχής, έγιναν ποτάμια και κατάφεραν να παρασύρουν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, παρότι, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, «τη φετινή χρονιά, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έγιναν τα περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί».

Υπερχείλισε ο ποταμός Λούρος

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της περιοχής του Λούρου, οι οποίοι υπέστησαν άνυπολόγιστες για την ώρα ζημιές, μετά την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τις βραδiνές ώρες της Παρασκευής, στην ευρύτερη περιοχή.

Αποτέλεσμα της ισχυρής βροχόπτωσης ήταν η υπερχείλιση του ποταμιού, με επακόλουθο, δρόμοι, σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίσουν.

Μάλιστα, έως τις 4 τα ξημερώματα σύμφωνα με την καταγραφή είχαν πλημμυρίσει περίπου 30 σπίτια και 10 καταστήματα. Κάτοικοι του Λούρου, εμφανώς σοκαρισμένοι αφού έζησαν τον τρόμο και είδαν τα λασπόνερα να πλημμυρίζουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι ανέφεραν, το ποτάμι δεν είχε καθαριστεί με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει.

Για την άντληση των υδάτων κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας, όπου βρέθηκε στο σημείο με 6 οχήματα και 15 άντρες.

Δύσκολη φαίνεται ήταν η νύχτα στο χωριό Άνω Ράχη στην Δημοτική Ενότητα Λούρου Πρέβεζας καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα.

Όπως αναφέρει το mypreveza.gr, από την ισχυρή βροχόπτωση αποκολλήθηκε κομμάτι από το βουνό και μπήκε στο χωριό.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για εγκλωβισμό ανθρώπων και για παράσυρση οχημάτων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Μεγάλες κατολισθήσεις

Στο γεφύρι του Κόκκορη, στους Κήπους Ζαγορίου, το ποτάμι υπερχείλησε, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων να είναι αδύνατη έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του επαρχιακού δυκτίου της Ηπείρου. Λόγω καταπτώσεων βράχων και κατολισθήσεων, κλειστός είναι ο δρόμος στα Μπέσια του δήμου Δωδώνης, προς τα χωριά Κράψη και Ανατολική, καθώς και προς Σκαμνέλι, Βρυσοχώρι στα Ζαγόρια, στο 104ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης διεκόπη η κυκλοφορία, ενώ αποκομμένο είναι το χωριό Πλαίσιο Φιλιατών.

Μεγάλες κατολισθήσεις επίσης, αλλά και φερτά υλικά από τους χειμάρους έχουν κόψει την κυκλοφορία προς το Μολυβδοσκέπαστο και του Πάδες στην Κόνιτσα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο Παλιοσέλι της Κόνιτσας, γίνεται προσπάθεια από μηχανήματα του δήμου και της πολιτικής προστασίας, να σωθεί από τα ορμητικά νερά το γεφύρι. Στα Τζουμέρκα, σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως στο Μαυρολάγκαδο και την Πλατανούσα.

Στην παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Αθηνών, στην θέση Τέροβο, σημειώνονται συνεχείς κατολισθήσεις.

Πηγή φωτογραφιών, βίντεο: prevezabest, mypreveza, corfutvnews




Σχετικές ειδήσεις