ΕΛΛΑΔΑ

«Αγρίεψε» ο καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια – Πού εντοπίζονται προβλήματα

«Αγρίεψε» ο καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια – Πού εντοπίζονται προβλήματα

Καιρός: Πρόσκαιρη επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός σήμερα Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και πού χρειάζονται αλυσίδες

Προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι κακές καιρικές συνθήκες που επκρατούν από το Σάββατο (9/12) σε αρκετές περιοχές της χώρας μετα τα κατα τόπους φαινόμενα να είναι έντονα.

Σήμερα Κυριακή τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού από τις πρωινές ώρες και από τα βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι πνέουν από δυτικές διευθύνσεις τοπικά έως 8 μποφόρ στα πελάγη με βαθμιαία εξασθένηση.

Πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια της χώρας. Παγετός θα δημιουργηθεί κατά τόπους το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Πού εντοπίζονται προβλήματα

Διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικούς άξονες της Ροδόπης, της Δράμας και της Αιτωλοακαρνανίας τέθηκαν σε ισχύ λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν από κακές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, στο νομό Ροδόπης, λόγω βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων διακόπηκε η κυκλοφορία στις Ιρλανδικές Διαβάσεις Μεσοχωριού – Μωσαϊκού.

Στην περιοχή της Δράμας διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Παρανεστίου – Πρασινάδας από το 16,5ο έως 16,6ο χλμ λόγω συσσώρευσης υδάτων από τις βροχοπτώσεις.

Στο χωριό Πρασινάδα λόγω καθίζησης του οδοστρώματος και κατολισθήσεων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο από την πλατεία Οικισμού Ι.Μ. Μεταμόρφωσης, (15,5-15,6 χλμ.).

Λόγω καθίζησης του οδοστρώματος έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ακαρνανία, στην 6η χιλιομετρική θέση της επαρχιακής οδού Παραβόλας - Νερομάνας.

Κλειστή επ’ αόριστον θα παραμείνει λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων η Νέα Εθνική Οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων στο 50,5ο χλμ. στην περιοχή Κλεισούρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Φλώρινας- Καστοριάς από το 18ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αττική με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια με γρήγορη βελτίωση. Από το μεσημέρι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 9 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση. Από τις πρωινές ώρες γενικά αίθριος. Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 6 και 10 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας. Βαθμιαία βελτίωση από τις πρωινές ώρες και από τα δυτικά.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ που γρήγορα από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 2 έως 12 κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής στερεάς, καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Γρήγορη εξασθένηση των φαινομένων από τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 05 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Βαθμιαία βελτίωση από τις πρωινές ώρες και από τα βόρεια.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 5 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα βόρεια έως 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα με τοπικές βροχές στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 καις τα βόρεια πελάγη 5 πρόσκαιρα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός κατά τόπους το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχετικές ειδήσεις