ΠΑΙΔΕΙΑ

Έχετε παιδί που σπουδάζει; Δείτε πώς δηλώνεται στην Εφορία η φοιτητική κατοικία

Έχετε παιδί που σπουδάζει; Δείτε πώς δηλώνεται στην Εφορία η φοιτητική κατοικία
Την κατοικία που μισθώνει θα πρέπει να δηλώσει φέτος ο φοιτητής που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς του, στην περίπτωση που θα υποβάλλει φέτος τη δική του φορολογική δήλωση.
pixabay

Ένα από τα σημεία που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτό της κατοικίας και πώς δηλώνεται από τους φοιτητές. 

Η ώρα για τις φορολογικές δηλώσεις πλησιάζει και ήδη οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξεκινήσουν να ετοιμάζουν τα σχετικά παραστατικά προκειμένου να είναι έτοιμοι όταν θα περάσουν το κατώφλι του λογιστή ή θα ξεκινήσουν από μόνοι τους να συμπληρώνουν τη φορολογική τους δήλωση.

Ακόμη και αν το ενοίκιο της κύριας κατοικίας το πληρώνουν οι γονείς του, ο φοιτητής θα πρέπει να δηλώσει ο ίδιος τη μισθωμένη κατοικία του στον πίνακα 5 των τεκμηρίων της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Με τις περισσότερες φοιτητικές κατοικίες να έχουν εμβαδόν από 30 έως 80 τ.μ, το τεκμαρτό εισόδημα για αυτές κυμαίνεται από 1.200 ευρώ – 3.200 ευρώ. Στο τεκμήριο της κατοικίας θα προστεθεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των 3.000 ευρώ και το τεκμήριο του αυτοκινήτου αν διαθέτει στο όνομά του.

Τα τεκμαρτά εισοδήματα των φοιτητών, θα φορολογηθούν με τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ για τους άγαμους. Όμως για να ισχύσει το αφορολόγητο, οι φοιτητές θα έπρεπε να είχαν προνοήσει το 2018 και να είχαν αποδείξεις δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 10% των τεκμαρτών εισοδημάτων τους.

Το ποσό των αποδείξεων θα το δηλώσουν για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο. Αν δεν έχουν τις απαιτούμενες αποδείξεις οι φοιτητές κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με το πέναλτι φόρου 22%.

Δήλωση κατοικίας από τον γονέα

Εάν ο φοιτητής δεν είχε αποκτήσει το 2018 πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα τότε θεωρείται εξαρτώμενο μέλος της οικογενείας του. Στην περίπτωση αυτή, η φοιτητική κατοικία πρέπει να δηλώνεται ως δευτερεύουσα από το γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο διαβίωσης για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Αυτό όμως για τον υπόχρεο γονέα σημαίνει ότι θα έχει μεγαλύτερο τεκμήριο διαβίωσης κατοικίας. Αν δεν καλύπτεται από τα εισοδήματά του, κινδυνεύει να πληρώσει έξτρα φόρο στην διαφορά που θα προκύψει.

Παράδειγμα

Φοιτητής 21 ετών σπουδάζει στην Πάτρα και κατοικεί σε μισθωμένη κατοικία 60 τ.μ. Έχει στο όνομα του ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών 7ετίας. Θα υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση και θα έχει:

Τεκμήριο για το Ι.Χ.: 2.800 ευρώ
Τεκμήριο κατοικίας: 2.400 ευρώ
Ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης: 3.000 ευρώ
Συνολικό τεκμαρτό εισόδημα: 8.200 ευρώ

Φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών

Για να μην πληρώσει φόρο θα πρέπει να είχε το 2018 αποδείξεις 820 ευρώ

Αν λείπουν αποδείξεις θα πληρώσει πέναλτι φόρου 22%

Διαβάστε επίσης:

Κτηματολόγιο: Ξεκινούν σήμερα (4/2) οι ηλεκτρονικές υποβολές - Διαβάστε πώς να αποφύγετε τα λάθη

Airbnb: Κάνουν τις πολυκατοικίες τουριστικά καταλύματα - Μεγάλες ανατροπές