ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός: 11 σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν το βράδυ την Κρήτη

Σεισμός: 11 σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν το βράδυ την Κρήτη
emsc-csem

Σεισμός Τώρα: Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού EMSC), σημειώθηκε στις 00:41 μετά μεσάνυχτα (ξημερώματα Δευτέρας 9/12), σε υποθαλάσσια περιοχή του νότιου Κρητικού Πελάγους, κοντά στις νότιες ακτές του νομού Χανίων.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 800 μέτρα.

Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 35 χλμ. νότια των Χανίων και στα 110 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου.

H αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 4,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 6 χλμ., και επίκεντρο τα 29 χλμ. δυτικά - νοτιοδυτικά της Χώρας Σφακίων.

Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Κέντρο Γεωλογίας (USGS), δίνει το σεισμό στα 4,2 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 10 χλμ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Είχε προηγηθεί σεισμός μικρότερης έντασης

Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί στις 00:27 μετά τα μεσάνυχτα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το EMSC.

Και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε το σεισμό στα 3,7 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 7,1 χλμ.

Δείτε στη gallery το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στη Γαύδο

Ωστόσο, η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε 27 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, οπότε 29 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χώρας των Σφακίων καταγράφηκε σεισμός έντασης 3, 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα.

Από το 4,4 μέχρι και το πρωί καταγράφηκαν στην ίδια περιοχή 9 ακόμα μετασεισμοί με πιο αισθητό στη 1.34 μετά τα μεσάνυχτα έντασης 3,1R.

Στην ίδια θαλάσσια περιοχή καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Παρασκευής.

Την 27η Νοεμβρίου, σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αντικυθήρων και Κρήτης, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές.