Σεισμοί: Ανησυχία για Μυτιλήνη, Βόρεια Εύβοια - Τι λένε οι επιστήμονες

Newsbomb

Σεισμοί: Στον «χορό» των Ρίχτερ Μυτιλήνη και Βόρεια Εύβoια - Πόσο ανησυχούν τους επιστήμονες οι σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα το «μπαράζ» σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκε χθες Σάββατο στη Μυτιλήνη με το μεγαλύτερο σεισμό να φτάνει μέχρι και τα 4,9 Ρίχτερ.

Η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 3:52 τα ξημερώματα του Σαββάτου δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για την κύρια, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί με έναν εξ αυτών έχει μέγεθος 4,7 Ρίχτερ.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση από τον κρατικό μηχανισμό και τα αρμόδια κλιμάκια ώστε να διερευνηθεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο νησί μετά τους σεισμούς. Χθες Σάββατο, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ και Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους Δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».

Έγινε, παράλληλα, επικοινωνία του κ. Στυλιανίδη με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και συμφωνήθηκε όπως τη Δευτέρα - παρακολουθώντας και την εξέλιξη του φαινομένου - στελέχη της ΔΑΕΦΚ επισκεφθούν το νησί για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στην Εύβοια

Την ίδια ώρα ένας νέος σεισμός ταρακούνησε την Εύβοια το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν 3,2 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο μόλις 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Ψαχνών.Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 15,5 χιλιόμετρα.

Η νέα αυτή δόνηση, ήρθε να προστεθεί στην έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τον τελευταίο μήνα.

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Κακό ιστορικό στην περιοχή του σεισμού στη Μυτιλήνη

Σε επικοινωνία του Newsbomb.gr με τον Ευθύμιο Λέκκα, ο καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε για τους σεισμούς ότι σημειώθηκαν σε μια περιοχή με άσχημο ιστορικό: «Ο ισχυρός σεισμός στο νησί έγινε σε γνωστό ρήγμα και μέχρι τώρα υπάρχει μια ικανοποιητική μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το περιβάλλον στην περίπτωση αυτή είναι σύνθετο και υπάρχει άσχημο ιστορικό στην περιοχή αφού το 1967 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», ανέφερε συγκεκριμένα

Και προσθέτει: «Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού ενεργοποιηθήκαμε όλοι και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να συγκλιθεί. Οι φορείς έχουν τεθεί σε επιφυλακή και η κρατική μηχανή είναι έτοιμη αν χρειαστεί σε ακραία περίπτωση να δώσει βοήθεια. Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της Επιτροπής, του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδη, του Περιφερειάρχη και των δύο Δημάρχων με τεχνικές οδηγίες και συμβουλές».

Σύμφωνα με τον ίδιο 31 σπίτια έχουν πάθει μικρές ζημιές ενώ έχουν σημειωθεί και κάποιες κατολισθήσεις στους δρόμους αλλά μικρής έκτασης.

Όσον αφορά τον σεισμό έντασης 3,2 Ρίχτερ στην Εύβοια, ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά και δεν αναμένετε μεγαλύτερος.

Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για τα 4,9 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη: Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

Ανησυχία και από τον καθηγητή σεισμολογίας Γεράσιμο Παπαδόπουλο για τους συνεχείς σεισμούς στο νησί της Μυτιλήνης. Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr, παραμένει άγνωστο αν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε ακόμα. Είναι πολύ νωρίς και δεν επαρκούν τα δεδομένα. Είναι ακόμα ανοιχτό μέχρι να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία», εξήγησε ο ίδιος

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού και αυτό είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται προσοχή. «Αν γινόταν στη θάλασσα θα ήταν λιγότερο επικίνδυνο», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ανέφερε επίσης ο ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σημαντικών σεισμών στο παρελθόν. Για τους παραπάνω λόγους όπως είπε χαρακτηριστικά, κάνει έκκληση να ληφθούν μέτρα συμφωνα με αυτά που προβλέπει το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου Εγκέλαδος.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved