ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Με κάρτα η είσοδος στα σούπερ μάρκετ - Πλαφόν στην αγορά αντισηπτικών

Κορονοϊός: Με κάρτα η είσοδος στα σούπερ μάρκετ - Πλαφόν στην αγορά αντισηπτικών

Κορονοϊός: Αναλυτικά τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ακόμα πιο αυστηρά γίνονται από σήμερα Δευτέρα, τα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα μας, κι αυτά περιλαμβάνουν τα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί από σούπερ μάρκετ το οποίο επισκέφθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μαζί με τον υφυπουργό, Νίκο Παπαθανάση και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, οι καταναλωτές θα λαμβάνουν κατά την είσοδό τους μια κάρτα προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους, την οποία και θα επιστρέφουν όταν τα ολοκληρώνουν. Η κάρτα θα απολυμαίνεται πριν την παραλάβει ο επόμενος πελάτης.

Οι κάρτες αυτές είναι αριθμημένες ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το σούπερ μάρκετ πόσοι πελάτες βρίσκονται μέσα.

Επίσης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι από σήμερα ισχύει πλαφόν στην αγορά αντισηπτικών. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αγοράζει έως και τρία αντισηπτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, υπάρχουν φαινόμενα καταναλωτών που αγοράζουν κατά δεκάδες τα αντισηπτικά, αδειάζοντας τα ράφια εν ριπή οφθαλμού.

Ψυχραιμία

Οι καταναλωτές να επιδεικνύουν ψυχραιμία, καθώς υπάρχει επάρκεια προϊόντων και να τηρούν τους κανόνες που επιβλήθηκαν για την προσέλευση στα σούπερ μάρκετ, συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε κ. Γεωργιάδης, στις 11:00 υπάρχει εκ νέου σύσκεψη με προμηθευτές για το θέμα των αντισηπτικών, των μασκών και του υγειονομικού υλικού. Σημείωσε ότι από την Πέμπτη θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με τα αντισηπτικά, ενώ για τις μάσκες θα πάρει λίγο περισσότερο. Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχει παρακολούθηση μέσω της δήλωσης αποθεμάτων και των στοιχείων τιμολόγησης (transfer pricing) για ενδεχόμενες προσπάθειες για υπερτιμολογήσεις και αισχροκέρδεια, ενώ είπε ότι σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθούν εξοντωτικά πρόστιμα για περιπτώσεις καταχρηστικής συμπεριφοράς από προμηθευτές κι εμπόρους.

Πάντως για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία της χώρας έκανε έκκληση για λελογισμένες αγορές, για αξιοποίηση και των μικρών σημείων λιανικής για ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και αποφυγή του συνωστισμού, αλλά και για τήρηση των κανόνων προσέλευσης στις αγορές, είτε είναι οργανωμένα σημεία λιανικής, είτε καταστήματα της γειτονιάς.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου των σούπερ μάρκετ είναι στο τραπέζι, ενώ ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι στα φρέσκα προϊόντα υπάρχει αφθονία. «Τα ψάρια είναι στα αζήτητα. Είναι μια θρεπτική και καλή τροφή που πολλοί αγνοούν αυτές τις μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, σε 24ωρη βάση λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1520 της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Δείτε εικόνα έξω από σούπερ μάρκετ το πρωί της Δευτέρας:

Από νωρίς στο σούπερ μάρκετ αρκετοί πολίτες:

Οι καταναλωτές μπαίνουν ανά δέκα (όπου αυτό κρίνεται εφικτό) και είναι υποχρεωμένοι να κρατούν απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο. Παράλληλα όλοι οι υπάλληλοι φορούν γάντια.

Η εγκύκλιος του υπουργείου

Με ερμηνευτική εγκύκλιο, το υπουργείο Ανάπτυξης ορίζει τους περιορισμούς και τα υγειονομικά μέτρα που επιβάλλονται στα σούπερ μάρκετ και τις υπεραγορές.

Την εγκύκλιο υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων από σήμερα (16/3).

Αναλυτικά η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

1. α) Οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων με ευθύνη των διοικήσεών τους, διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

β) Οι επιχειρήσεις, οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά/ ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.

γ) Στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές.

δ) Οι διοικήσεις των καταστημάτων φροντίζουν οι χώροι αυτών, να αερίζονται με τεχνικά ή φυσικά μέσα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να απολυμαίνονται τα σημεία εναπόθεσης των προϊόντων, ταμειακών μηχανών, τερματικών σταθμών κλπ.

1. α) Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι περιβάλλοντες χώροι θα διατηρούνται καθαροί, θα απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ότι θα παρέχονται στο προσωπικό εργασίας, οδηγίες για την τήρηση των κανόνων ορθών ατομικών και βιομηχανικών πρακτικών. Τα τμήματα ποιότητας των επιχειρήσεων οφείλουν να αναπτύξουν πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων διέλευσης των καταναλωτών, των επιφανειών και των τεχνικών μέσων και να το αποστείλουν εντός δύο ημερών από την λήψη της παρούσας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gen-sec@gge.gr

2. β) Τα καταστήματα που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, επαναλειτουργούν αποκλειστικά με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η απόφαση δύναται να εκδίδεται κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης, το οποίο συνοδεύεται από: α) υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της περί απολύμανσης στο τελούν υπό αναστολή κατάστημα από ειδικά πιστοποιημένη για τον σκοπό αυτό εταιρεία και β) απόδειξη παροχής υπηρεσιών της ως άνω εταιρείας απολύμανσης. Το αίτημα επαναλειτουργίας και τα σχετικά έγγραφα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gen-sec@gge.gr

γ) Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής.

δ) Οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους.

ε) Επιτρέπεται η λειτουργία των υπεραγορών (super market)που βρίσκονται εντός των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και σε εμπορικά κέντρα και σε εκπτωτικά χωριά που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί, μόνον εφόσον διαθέτουν ανεξάρτητη εξωτερική είσοδο για τους καταναλωτές από το υπόλοιπο συγκρότημα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων που οδηγούν στα καταστήματα.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Αυτά τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά

• Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα
• Σούπερ μάρκετ
• Φούρνοι
• Ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα)
• Λαϊκές αγορές
• Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
• Τράπεζες με περιορισμούς ως προς την παρουσία κοινού

Με γάντια οι αγορές στις λαϊκές αγορές

Μετά από πρωτοβουλία της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, οι αγορές πλέον στις λαϊκές θα γίνονται με γάντια.

Η Ομοσπονδία θα διαθέτει δωρεάν γάντια αμέσως μόλις οι καταναλωτές κατευθύνονται προς κάποιο πάγκο για να διαλέξουν προϊόντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Επιτάσσονται φάρμακα και υγειονομικό υλικό

Στην επίταξη για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων θα μπορεί να προχωρήσει το κράτος, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο (14 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 64). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, ενόψει της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι: αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων.

Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται: μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός.

Επίσης με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προβλέπονται οι πιστώσεις για την αποζημίωση της χρήσης του προς επίταξη εξοπλισμού και για την εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ως προς τον αναλώσιμο εξοπλισμό. Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά από τη λήξη της επίταξης ή ανά δίμηνο, αν η επίταξη παρατείνεται πέραν του διμήνου.

Οι επιτασσόμενες ποσότητες αναλώσιμων και μη κινητών πραγμάτων παραδίδονται και αναλαμβάνονται προς διάθεση στο υπουργείο Υγείας. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κατανέμονται σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προς χρήση ή ανάλωση, συμπεριλαμβανομένων όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, των διευθύνσεων Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Kορονοϊός: ΠΡΟΣΟΧΗ - Έτσι δεν θα κολλήσετε και θα σταματήσει η εξάπλωσή του

Καιρός ΤΩΡΑ: Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια - Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Σχετικές ειδήσεις