ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχονται άμεσα στην αγορά μάσκες κι αντισηπτικά

Κορονοϊός - Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχονται άμεσα στην αγορά μάσκες κι αντισηπτικά
INTIME NEWS

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Τι δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης για τα προϊόντα που παρουσιάζουν ελλείψεις και τη λειτουργία των καταστημάτων.

«Την Παρασκευή θα ριχτεί στην αγορά μεγάλη παρτίδα. Εχουμε εταιρεία που έβαλε επιπλέον μηχανήματα και δουλεύει πυρετωδώς. Θα πέσουν 350.000 στην αγορά. Θα καλύψουμε και την επάρκεια σε αιθυλική αλκοόλη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν εισαγωγές και σε μάσκες», δήλωσε το πρωί της Τρίτης (17/03) ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Καταγεγραμμένες μάσκες στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 1,2 εκατ. μάσκες, τις οποίες δήλωσαν στην πλατφόρμα μας οι επιχειρήσεις. Αυτά τα στοιχεία πήραμε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα παραθέτουμε», πρόσθεσε.

Για το καθεστώς που θα ισχύσει στα καταστήματα ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Θα εκδοθεί απόφαση. Θα μάθουν όλοι ποιος ανοίγει ποιος κλείνει. Κάθε κλάδος, εντός των επόμενων ωρών. Ό,τι δεν είναι απολύτως απαραίτητο, θα κλείσει» ξεκαθάρισε.

Αύριο οι ανακοινώσεις

Αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομίας, Εργασίας και Ανάπτυξης, για τα νέα μέτρα στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, Αυτό ανέφερε πριν λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κατάστημα σούπερ μάρκετ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι εργαζόμενοι ότι θα χάσουν τις δουλείες τους λόγω της περαιτέρω διεύρυνσης των κατηγοριών εμπορικών καταστημάτων που σταματούν, από αύριο, τη λειτουργία τους.

Ο ίδιος συνέχισε ότι είναι σημαντική η δημοσιονομική ανάσα στην Ελλάδα που έδωσε το Eurogroup, και η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορονοϊού.

«Υπάρχει επάρκεια»

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει η Ελλάδα από προμήθειες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν υποτεθεί ότι έκλειναν σήμερα όλα τα σύνορα, σταμάταγε το παγκόσμιο εμπόριο, η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια για τρεις μήνες. Κανένας λόγος ανησυχίας και πανικού. Ακόμα και σε αντισηπτικά και μάσκες, βάλαμε πλαφόν, τρία μπουκαλάκια, τρία τεμάχια ανά πελάτη, για να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση. Θα πέσουν με ρέγουλα στην αγορά».

Για διαφόρους κλάδους επαγγελματιών απάντησε σχετικά: «Όλοι οι εκπρόσωποι των οπτικών θέλουν να κλείσουν επειδή έχουν γνωστή πελατεία, άρα λογικά θα κλείσουν. Οι σύλλογοι οπτικών ζήτησαν επισταμένα να μην μείνουν ανοιχτά.

Τα καταστήματα τροφίμων μένουν όλα ανοιχτά, περίπτερα, ψιλικατζίδικα και pet shop για τους μικρούς μας φίλους που έχουμε στα σπίτια μας, αλλά όλα τα υπόλοιπα θα κλείσουν. Έχουμε ένα αίτημα για τα αγροτικά προϊόντα, γιατί αν κλείσουν μπορεί να μείνει πίσω η παραγωγή».

Για τα ανταλλακτικά των συνεργείων αυτοκινήτων ξεκαθάρισε ότι θα δουλεύουν μέσω ιντερνετ, ενώ τα καταστήματα ιατρικών ειδών θα είναι κλειστά.

Επεσήμανε για μία ακόμα φορά ότι θα πέσουν βαριές καμπάνες σε όσους παραβατούν. «Θα είναι πολύ αυστηρά τα πράγματα. Δοκιμαζόμαστε όλοι. Μπορώ να παρεμβαίνω ακόμα και για διαφημίσεις αν παρατηρήσω κρούσμα αισχροκέρδειας».

Για την επάρκεια προσωπικού στα σούπερ μάρκετ και το θέμα με τα ντελίβερι που χρειάζονται μέχρι και 14 μέρες για παράδοση προϊόντων δήλωσε: «Να κάνουν επιπλέον προσλήψεις για τα σούπερ μάρκετ για να ανταπεξέλθουν, εποχικές προσλήψεις, γιατί έχουν πιάσει τους τζίρους τους».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η μάχη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς έχει κερδηθεί και παραμένει στόχος να κερδηθεί ο πόλεμος του κορονοϊού.

Ο ίδιος υπογράμμισε σχετικά με τα αντισηπτικά ότι -μετά από συνεννόηση με τα καταστήματα και τις εταιρείες- τα αντισηπτικά θα πωλούνται σε μονάδες, και όχι σε πακέτα των τριών ή των τεσσάρων συσκευασιών οπότε ανά πελάτη αντιστοιχούν τρεις συσκευασίες μεμονωμένες.

Αυτά τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά

Κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων –πλην ορισμένων εξαιρέσεων- αλλά και υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όσων επιστρέφουν στη χώρα μας μετά από ταξίδι στο εξωτερικό, είναι δύο από τα πιο αυστηρά νέα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση.

ΑΝΟΙΧΤΑ εκτός από τα σούπερ μάρκετ, θα παραμείνουν:

  • Φαρμακεία
  • Μίνι μάρκετ
  • Περίπτερα
  • Κρεοπωλεία
  • Φούρνοι
  • Μανάβικα
  • Υπηρεσίες ντελίβερι
  • Πρατήρια καυσίμων
  • Συνεργεία αυτοκινήτων
  • Τράπεζες
  • Υπηρεσίες κούριερ
  • Pet shop
  • Καταστήματα γεωργικών προϊόντων
  • Καταστήματα επισκευής, όπως οπτικά και καταστήματα κινητής

Όπως τόνισε ο υφυπουργός, ο αναλυτικός κατάλογος των καταστημάτων που θα παραμείνει ανοιχτός θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

Συγκεκριμένα, τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και θα είναι ανοικτά και τις Κυριακές.

Ήδη από χθες άρχισε η πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ με κάρτα εισόδου.

Οι καταναλωτές λαμβάνουν κατά την είσοδό τους μια κάρτα προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους, την οποία και επιστρέφουν όταν τα ολοκληρώνουν. Η κάρτα απολυμαίνεται πριν την παραλάβει ο επόμενος πελάτης. Οι κάρτες αυτές είναι αριθμημένες ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το σούπερ μάρκετ πόσοι πελάτες βρίσκονται μέσα.

Για κάθε πελάτη που εισέρχεται στο σούπερ μάρκετ, αντιστοιχούν 10 τετραγωνικά μέτρα προς αποφυγή συνωστισμού. Εφικτή είναι επίσης η παράδοση παραγγελίας κατ’ οίκον μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη να κλείσουν οι Εκκλησίες και ο ρόλος του Ιερώνυμου

Κορονοϊός: «Απομονωθείτε»! Νομπελίστας βιοφυσικός προειδοποιεί - Μόνο έτσι θα σωθεί η ανθρωπότητα

Σχετικές ειδήσεις