ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Σε «καραντίνα» η Ευρώπη - Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα

Κορονοϊός: Σε «καραντίνα» η Ευρώπη - Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός: Την πανδημία του COVID-19 αλλά  και τις οικονομικές του επιπτώσεις προσπαθούν να συγκρατήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γερμανία, ξεπέρασαν τα 6.000, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τα κρούσματα του κορονοϊού, με 1.174 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται μέσα στο περασμένο 24ωρο, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές της ασθένειας COVID-19 ανέρχονται σε 13. Στα 7.100 ανεβάζει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ.

Τα περισσότερα κρούσματα, 2.744, είναι συγκεντρωμένα στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, ενώ ακολουθούν η Βάδη - Βυρτεμβέργη με 1.105 και η Βαυαρία, η οποία κηρύχθηκε χθες σε «κατάσταση καταστροφής», με 712 κρούσματα του κορονοϊού.

Στο Βερολίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής Γερουσίας, έχουν διαπιστωθεί 332 κρούσματα, 20 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ τρία άτομα βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το Βερολίνο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, διαθέτει 2.000 κλίνες σε ΜΕΘ και περισσότερες από 1.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνοής.

Την ίδια ώρα στο Κέμνιτς της Σαξονίας ανοίγει σήμερα προσωρινός χώρος φιλοξενίας ατόμων είτε θετικών στον κορονοϊό είτε «υπόπτων» κρουσμάτων. Η εγκατάσταση στήνεται στους χώρους της Έκθεσης του Κέμνιτς και διαθέτει 150 καμπίνες απομόνωσης.

Χθες η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε «άνευ προηγουμένου» μέτρα, τα οποία, είπε, είναι αναγκαία προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα πρατήρια βενζίνης, τα καθαριστήρια και τα κομμωτήρια. Απαγορεύονται στο εξής τα ταξίδια με τουριστικά λεωφορεία, αλλά και οι τουριστικές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία. Κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες, αλλά και οι παιδικές χαρές.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να πλήξουν σοβαρά την γερμανική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική κατανάλωση. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας, το λιανικό εμπόριο υπολογίζεται ότι θα έχει απολεσθέντα έσοδα αξίας 1,15 δισεκ. ευρώ κάθε ημέρα που τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά, ενώ τα πρώτα «λουκέτα» αναμένονται εντός εβδομάδων. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέφαν Γκεντ, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, των επίπλων και των καλλυντικών έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα. «Τώρα έρχεται η ολική καταστροφή. Μέσα σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες θα αρχίσουν οι χρεοκοπίες. Αν αυτή η κατάσταση διαρκέσει δύο μήνες, το λιανικό εμπόριο δεν θα αντέξει», εξήγησε ο κ. Γκεντ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στην μάχη της ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και της παρότρυνσής τους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της πολιτείας, συμμετείχε χθες και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος διαβεβαίωσε μεν ότι «θα νικήσουμε τον ιό», αλλά ζήτησε από τους Γερμανούς να παραμείνουν «ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι» και να ακολουθούν τις οδηγίες. «Δείξτε κατανόηση, τα μέτρα είναι αναγκαία», δήλωσε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε όσους εργάζονται σε ευαίσθητους τομείς: τις νοσηλεύτριες, τους γιατρούς, αλλά και τους ταμίες στα σούπερ μάρκετ και τους οδηγούς των φορτηγών τροφοδοσίας. «Ο κόσμος μετά θα είναι άλλος κόσμος», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι εξαρτάται «από εμάς τους ίδιους» το πώς θα γίνει αυτή η αλλαγή. «Μόνο ως κοινότητα μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό», τόνισε ο πρόεδρος της Γερμανίας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας κάνει το παν προκειμένου η κρίση να μην μετατραπεί σε υπαρξιακό ζήτημα για τις επιχειρήσεις της χώρας.

Γαλλία: «Είμαστε σε πόλεμο»

Η Γαλλία θα εφαρμόσει περιορισμούς στις μετακινήσεις από σήμερα, Τρίτη το μεσημέρι τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας), και για ένα διάστημα 15 ημερών, στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη διασπορά του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το γαλλικό έθνος.

Όπως επισήμανε ο Μακρόν, οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν έξω μονάχα για τα απαραίτητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, όποιος αψηφά τους περιορισμούς θα τιμωρείται.

«Από αύριο (σ.σ. σήμερα) το μεσημέρι και για 15 ημέρες τουλάχιστον, οι μετακινήσεις μας θα περιοριστούν πάρα πολύ», είπε ο Γάλλος ηγέτης, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, που προβλεπόταν για τις 22 Μαρτίου, θα αναβληθεί.

Η Γαλλία έχει ήδη κλείσει εστιατόρια, μπαρ, σχολεία και έχει απαγορεύσει τη λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων, όμως ο Μακρόν επισήμανε ότι τα πρωτοφανή αυτά μέτρα εν καιρώ ειρήνης είναι αναγκαία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε τρεις ημέρες και οι θάνατοι αυξάνονται.

«Γνωρίζω ότι αυτό που σας ζητάω είναι χωρίς προηγούμενο, όμως οι συνθήκες το απαιτούν. Βρισκόμαστε σε πόλεμο», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Ο εθνικός οργανισμός Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες 21 νέους θανάτους από τον Covid-19 με τον συνολικό απολογισμό να αυξάνεται στους 148, καταγράφοντας άνοδο περίπου 16%.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 6.633, από 5.423 την Κυριακή, μια αύξηση άνω του 20% σε διάστημα 24 ωρών.

H Γαλλία θα αναπτύξει 100.000 αστυνομικούς για την επιβολή των μέτρων αυστηρού περιορισμού, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, τονίζοντας πως θα συσταθούν σταθερά σημεία ελέγχου σε ολόκληρη τη χώρα.

«Μείνετε σπίτι», δήλωσε ο Καστανέρ, προσθέτοντας ότι πρόστιμα ύψους έως και 135 ευρώ θα επιβάλλονται σε όσους αψηφούν τους αυστηρούς περιορισμούς.

Ρουμανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται για 30 ημέρες η Ρουμανία λόγω κορονοϊού. «Από σήμερα (χθες), ισχύει καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε όλη τη Ρουμανία για μια περίοδο 30 ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος, ο οποίος είχε προαναγγείλει όσα ανακοίνωσε χθες κατά μετά την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Λούντοβιτς Όρμπαν, το περασμένο Σάββατο, κάλεσε τους πολίτες να ακούνε τα μηνύματα των αρχών, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που τους δίνονται και να περιορίσουν κατά το μέγιστο δυνατό τις μετακινήσεις τους προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

«Φροντίστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα τώρα περισσότερο από ποτέ, ειδικά τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό, κρατήστε μια κοινωνική απόσταση», σημείωσε ο κ. Γιοχάνις, εξηγώντας ότι ή κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να επιβάλουν σταδιακά μέτρα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, όπως το κλείσιμο συνοριακών διαβάσεων, εστιατορίων, ξενοδοχείων, καφέ κ.ά,, όπως και να εξετάσουν, όπου χρειάζεται, την κατάργηση αεροπορικών, σιδηροδρομικών ή ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Νέο κρούσμα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη:

Το 25ο κρούσμα κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη σε άνδρα που επέστρεψε πρόσφατα από τη βόρεια Ιταλία, όπως ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές Αρχές της χώρας, λίγο μετά την είδηση ότι δύο άτομα που είχαν νοσήσει από Covid-19 πήραν εξιτήριο.

Ο άνδρας, από την πόλη Τέσανι που βρίσκεται σε απόσταση 150χλμ από το Σαράγεβο, είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Βιτσέντσα της βόρειας Ιταλίας και αμέσως τέθηκε σε αυτοαπομόνωση, ενώ είπε στις Αρχές πως δεν έχει έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Επρόκειτο να μεταφερθεί από το σπίτι του σε μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο της Ζένιτσα.

Πρόκειται για το πέμπτο κρούσμα στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία, ενώ στην άλλη οντότητα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, τη Σερβική Δημοκρατία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 20.

Επιπλέον, η κυβερνητική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, αρχής γενομένης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, αναστέλλεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Έμφραγμα» στην οικονομία – Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις μπορεί να ανασταλούν

Κορονοϊός: O Μπιλ Γκέιτς είχε προβλέψει την πανδημία από το 2015

Σχετικές ειδήσεις