ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας: Το ποσοστό ανοσίας είναι λιγότερο από 1%

Κορονοϊός - Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας: Το ποσοστό ανοσίας είναι λιγότερο από 1%

Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με την πανδημία του κορονοϊού και το ποσοστό ανοσίας που ενδεχομένως να έχει αποκτήσει ο ελληνικός πληθυσμός αναφέρθηκε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), μιλώντας στο ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής (26/04).

Περιγράφοντας την επόμενη μέρα μετά την άρση των περιορισμών ο ίδιος εξήγησε πως: «Μέχρι τώρα στόχος ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία του ιού. Από εδώ και πέρα στόχος είναι η ελεγχόμενη πορεία του ιού σε επίπεδα χαμηλά προς μέτρια και αν δούμε να ανεβαίνουν περισσότερο θα πρέπει να παρθούν ξανά μέτρα».

«Ελπίζουμε όμως ότι θα υπάρχει ελεγχόμενη κυκλοφορία του ιού με αποτέλεσμα να αποκτούν ανοσία οι άνθρωποι και λίγο λίγο να χτίζουμε έτσι την ανοσία του ελληνικού πληθυσμού», πρόσθεσε ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι το καλοκαίρι είναι ιδανικό γι' αυτό διότι η υψηλή θερμοκρασία συμβάλλει στην πιο μετριασμένη κυκλοφορία του ιού.

Η ανοσία στον ελληνικό πληθυσμό, όπως είπε ο ομότιμος καθηγητής της ΕΣΔΥ, εκτιμάται ότι είναι λιγότερο από 1%, αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια.

«Το κρίσιμο σε αυτό το πρώτο κύμα είναι να μολυνθούν άνθρωποι που κατά τεκμήριο θα νοσήσουν ήπια όπως τα παιδιά και οι νέοι και ταυτόχρονα παίρνοντας αυστηρά μέτρα να μην προχωρήσει η μετάδοση σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Εκεί θα κριθούμε», επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον σημείωσε ότι «βασική αρχή είναι οι αποστάσεις καθώς και η τήρηση μέτρων υγιεινής».

Στα 2.517 τα κρούσματα

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Κυριακή (26/04) είναι 11, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.517. Από αυτά, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1181 (46.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το τελευταίο 24ωρο είχαμε 4 καταγεγραμμένους θανάτους. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανόντων παραμένει 134. Οι 35 ήταν γυναίκες (26.1%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 46 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών και οι 13 (28.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 64 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 64.608 κλινικά δείγματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: Αυτά είναι τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων - Αναλυτικοί πίνακες

Σχετικές ειδήσεις