ΕΛΛΑΔΑ

Διπλό επεισόδιο στη Χάλκη: Έτσι έγινε η παρεμπόδιση από τους Τούρκους - Τι λέει ο Δήμαρχος Χάλκης

Διπλό επεισόδιο στη Χάλκη: Έτσι έγινε η παρεμπόδιση από τους Τούρκους - Τι λέει ο Δήμαρχος Χάλκης
ΣΚΑΪ

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (26/08) στη Χάλκη κατά την μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών μετά από ναυάγιο - «Κάναμε αυτό που νιώσαμε ότι είναι το καθήκον μας» πρόσθεσε ο δήμαρχος Χάλκης σημειώνοντας ότι το περιστατικό αποδεικνύει γιατί υπάρχει σοβαρός λόγος να κατοικούνται όλα τα μικρά νησιά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να παρενοχλήσει με λέιζερ ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού, την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί.

Στη συνέχεια έγινε και προσπάθεια από τουρκική ακταιωρό να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Το διπλό επεισόδιο αξιολογείται ως σοβαρό και ως προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της.

Παράλληλα, ενενήντα έξι μετανάστες διασώθηκαν σε γιγαντιαία επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού.

Φωτογραφίες που έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ από την επιχείρηση διάσωσης δείχνουν το πλήρωμα του ελληνικού Λιμενικού καθώς έχει πλησιάσει στο πλοίο που μισοβυθίζεται.

Τουρκικών συμφερόντων το πλοίο ALEXANDRA A, από το οποίο η ακτοφυλακή των γειτόνων πήρε 19 από τους ναυαγούς μετανάστες αλλά και τον διακινητή τους, όπως λένε οι πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου ALEXANDRA A με σημαία Μάλτας αν και συμμετείχε στην επιχείρηση υπό Ελληνικές οδηγίες σε διεθνή μεν ύδατα, αλλά εντός της Ζώνης Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδος, παρέδωσε τους 19 σε τουρκική ακταιωρό η οποία εμφανίστηκε στην περιοχή του συμβάντος.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Χάλκης.

Η μεγάλη επιχείρηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, έγινε συνοδεία τουρκικής ακταιωρού και 77 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Ρόδο, ενώ οι υπόλοιποι 19 περισυλλέχθηκαν από εμπορικό πλοίο τουρκικών συμφερόντων, το οποίο συνοδεία της τουρκικής ακταιωρού, τους μετέφερε στα τουρκικά παράλια. Το πλοιάριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέπλευσε από το Μποντρούμ.

Έτσι έγινε το περιστατικό - Τι λέει ο Δήμαρχος Χάλκης;

«Μιλώντας με καπετάνιους δικών μας πλοίων, επιβεβαίωσαν ότι όντως υπήρχε τουρκική ακταιωρός στην περιοχή», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης.

Ο κ. Φραγκάκης είπε ότι ο ελληνικός μηχανισμός διάσωσης κινήθηκε πολύ καλά και δεν υπάρχουν θύματα από το ναυάγιο. Εξήγησε πως δυο επιβατηγά πλοία παρέλαβαν τους διασωθέντες από τα εμπορικά που έφτασαν πρώτα στην περιοχή και τα μετέφεραν αρχικά σε κοντινό λιμάνι.

«Κάναμε αυτό που νιώσαμε ότι είναι το καθήκον μας» πρόσθεσε ο δήμαρχος σημειώνοντας ότι το περιστατικό αποδεικνύει γιατί υπάρχει σοβαρός λόγος να κατοικούνται όλα τα μικρά νησιά της Ελλάδας.

Συγκλονιστικό βίντεο μετά τη διάσωσή τους από το rodiaki.gr:

Στην θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες με ανέμους εντάσεων μεταξύ 4 με 5 μποφόρ.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΕΚΣΕΔ και στην περιοχή, προς εντοπισμό των ανωτέρω, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Ξεπερνούν κάθε όριο οι προκλήσεις των Τούρκων - Ζητούσαν από τα πλοία να φύγουν

Οι Τούρκοι, εναρμονισμένοι με το κλίμα που έχουν δημιουργήσει, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του ναυαγίου με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ελικόπτερο, καλώντας μέσω ασυρμάτου τα πλοία, που βρίσκονταν ήδη εκεί και συμμετείχαν στις έρευνες, να αποχωρήσουν επειδή - όπως ανέφεραν - το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας- διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία.

Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα εμπορικά πλοία να υπακούσουν και να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το militaire.gr, δεν δίστασαν ακόμη και να παρενοχλήσουν με λέιζερ τα ελικόπτερα ενώ απαίτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου Αλεξάνδρα Α να τους παραδώσει 15 ναυαγούς.

Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν, εκτός από τα εμπορικά πλοία, να παρεμποδίσουν, ανεπιτυχώς, και την ελληνική πυραυλάκατο «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» που έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου, συμμετέχοντας στη διάσωση των μεταναστών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Εάν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, να έρθει να μας αντιμετωπίσει