ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Έως και 2.600 κρούσματα τις επόμενες μέρες – Όλα οδηγούν σε νέα παράταση

Lockdown: Έως και 2.600 κρούσματα τις επόμενες μέρες – Όλα οδηγούν σε νέα παράταση

Lockdown: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το ΕΣΥ, το οποίο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, με τα νοσοκομεία της Αττικής να έχουν πια ελάχιστα διαθέσιμα κρεβάτια για ασθενείς Covid-19. Την ίδια ώρα οι προβλέψεις για τα κρούσματα των επόμενων ημερών είναι δυσοίωνες, γεγονός που μεταθέτει την άρση κάποιων περιορισμών για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σκληρό lockdown με τους πολίτες να νιώθουν ότι αυτή η κατάσταση δεν θα εξομαλυνθεί ποτέ.

Η Αττική καθημερινά καταγράφει σχεδόν 1000 κρούσματα, το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα συμφόρηση των νοσοκομείων, μάλιστα, σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, κυρία Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι την προσεχή Τετάρτη τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν και τα 2.600.

Παράλληλα, τις αντοχές του συστήματος υγείας απειλεί και η ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στο λεκανοπέδιο.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ενεργοποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία, το οποίο προβλέπει ακόμα και τη μεταφορά σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της Αττικής. Ήδη οι 30 πρώτοι ασθενείς θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, όπου θα ανοίξουν δεκάδες απλές κλίνες covid-19.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία πάνω από 1.600 ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική σε απλές κλίνες covid-19, ενώ 466 είναι οι διαδωληνωμένοι και η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 95%. Χθες, ανακοινώθηκαν 1.142 κρούσματα, από τα οποία τα 569 στην Αττική.

Όλα οδηγούν σε παράταση!AP IMAGES

Lockdown: Πολύ κοντά στην παράταση

Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο πλαίσιο καθίστανται απαγορευτικά τα σχέδια της κυβέρνησης για άρση των περιοριστικών μέτρων στις 16 Μαρτίου. Φαίνεται λοιπόν πως είναι πολύ πιθανή η παράταση μιας ακόμα εβδομάδας και αυτό εφόσον αρχίσει να καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων.

Μεγάλος γρίφος είναι για την κυβέρνηση η επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων. Πρωταρχικός στόχος, όπως διαμηνύουν τα κυβερνητικά στελέχη, είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν την κόπωση της κοινωνίας, αλλά εκτιμούν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν. Έτσι ελπίζουν τα καταστήματα να ανοίξουν στα τέλη Μαρτίου και ταυτόχρονα να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Όσο αφορά στην εστίαση, ελπίζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία να επιτρέψουν να ανοίξει στα μέσα Απριλίου με μέτρα και εξυπηρέτηση των πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο θα γίνεται με αποστολή SMS στον νέο αριθμό 13032, με χρονικό περιορισμό 3 ωρών και θα επιτρέπεται 1 SMS την ημέρα.

Η λειτουργία του λιανεμπορίου να είναι στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ, δηλαδή με αριθμητικούς περιορισμούς εντός του καταστήματος και πιθανόν διπλή μάσκα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα «φάουλ» της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία της Νέας Σμύρνης