ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Κάλεσμα στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα αλλιώς επίταξη - Το νέο σχέδιο για το ΕΣΥ

Κικίλιας: Κάλεσμα στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα αλλιώς επίταξη - Το νέο σχέδιο για το ΕΣΥ

Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο, την Τετάρτη 17/03. Δραματική έκκληση από τον υπουργό προς τους ιδιώτες γιατρούς, με ταυτόχρονη προειδοποίηση για επίταξη. Τι είπε για τους εμβολιασμούς, πότε ανοίγει η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες και ηλικίες 70-74 και 65-69.

«Επιβεβαιώνεται, ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη στιγμή από την αρχή της πανδημίας», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την έναρξη της ενημέρωσης, ανακοινώνοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, όπως προκύπτουν από τον ΕΟΔΥ.

«Στην Αττική και σε όλη τη χώρα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι διοικητές των νοσοκομείων, το προσωπικό του ΕΚΑΒ δίνουν καθημερινά μία συγκλονιστική μάχη πέρα και πάνω από τις δυνάμεις τους κι έχουν τον αμέριστο σεβασμό όλων μας», πρόσθεσε, δηλώνοντας πάντως αισιόδοξος για το τέλος της πανδημίας.

«Είμαι αισιόδοξος, ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, γιατί η πορεία των εμβολιασμών είναι το κλειδί γι'αυτήν την εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ανέφερε τα στοιχεία, πάνω στα οποία στηρίζεται η αισιοδοξία αυτή. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουμε φτάσει τους 1.340.000 εμβολιασμούς και τον Απρίλιο θα ξεπεράσουμε το 1.500.000 εμβολιασμούς. «Μόνο τον Απρίλιο θα κάνουμε 1.500.000 εμβολιασμούς, χωρίς να περιλαμβάνουμε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson», τόνισε.

Ακόμα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 19/03 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, στις 26/03 για τις ηλικίες 70-74 και αρχές Απριλίου για τις ηλικίες 65-69.

Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς, αλλιώς επίταξη

«Η διασπορά ακολούθησε το χειρότερο σενάριο. Ως εκ τούτου, το σχέδιο περνάει στην επόμενη φάση», είπε στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας, ανακοινώνοντας πως πλέον «όλη η Ελλάδα είναι μία υγειονομική περιφέρεια».

«Το ΕΣΥ πιέζεται και ειδικά στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια που παρατηρείται διασπορά του ιού. Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 381 κλίνες ΜΕΘ covid και 2.961 απλές κλίνες. Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνονται τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσής του», προσέθεσε.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική συνολικά 550 κλίνες, από τις οποίες οι 450 είναι non Covid. Τριακόσιες από τις κλίνες αυτές δίνει το Hellenic Health Care Group με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group διαθέτει 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και Όμιλος Αθηνών 50 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι 100 κλίνες Covid θα συνδράμουν το ΕΣΥ, διατίθενται 60 από τον Όμιλο της Ευρωκλινικής Αθηνών με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, και 40 από τον Όμιλο της Βιοϊατρικής με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμη, το Νοσοκομείο Ερυθρός μετατρέπεται σε covid, ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ.

«Έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Υγείας:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ με διπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους στην Ελλάδα