ΕΛΛΑΔΑ

Πλάνο στήριξης επιχειρήσεων από την κυβέρνηση - Οι σχεδιασμοί και το δίχτυ προστασίας για το μέλλον

Πλάνο στήριξης επιχειρήσεων από την κυβέρνηση - Οι σχεδιασμοί και το δίχτυ προστασίας για το μέλλον

Τη στήριξη των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές αλλά και το δίχτυ προστασίας για την επόμενη ημέρα, έχει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα στήριξης είναι ύψους 3 δις ευρώ και αφορούν αρχικά στην επέκταση των ήδη υπαρχόντων παρεμβάσεων και δευτερευόντως σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Το κυβερνητικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να παράσχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Είναι δεδομένο ότι έμποροι χρειάζονται νέο εμπόρευμα,, καθώς έχουμε μπει στην άνοιξη, η εστίαση πρέπει να προμηθευτεί πρώτες ύλες και οι τουριστικές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε συντηρήσεις και επισκευές.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα μέτρα στήριξης για το 2021 θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, λέει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενώ προανήγγειλε και νέα μέτρα σημειώνοντας: «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε όλα τα σενάρια για τον μήνα Απρίλιο, ακόμα και στο δυσμενέστερο».
Σημειώνεται ότι μεταξύ των άλλων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δρομολογείται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η καταβολή διπλής αποζημίωσης τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο, στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου. Επίσης αναμένεται να διατηρηθεί και τον Απρίλιο το μέτρο του μηδενικού ενοικίου για τις κλειστές επιχειρήσεις αλλά και το λιανεμπόριο.

Παράλληλα εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αφορά επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο. Στον έβδομο κύκλο θα συμπεριληφθούν και οι κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Το Μάιο ή τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή η επιστρεπτέα προκαταβολή 8, για την οποία θα διατεθούν 400-500 εκατομμύρια ευρώ, θα αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις και όχι επιχειρήσεις που είχαν μείωση του τζίρου. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να είναι κλειστές για μέρος ή για το σύνολο του Απριλίου.
Επίσης η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μην πληρωθούν τέλη στους Δήμους για επιχειρήσεις που ήταν κλειστές, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, πάνω από 200, δεν έχουν προχωρήσει σε απόφαση για διαγραφή αυτών των χρεών.

Εν τω μεταξύ αρχές Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί και το πακέτο στήριξης της εστίασης και των επιχειρήσεων τουρισμού, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του μέτρου για τον κάθε κλάδο θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ασφυξία» στα νοσοκομεία της Αθήνας - «126 ασθενείς περιμένουν για ΜΕΘ»