ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Ανατροπή - Κανονικά η μετακίνηση από δήμο σε δήμο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

Lockdown: Ανατροπή - Κανονικά η μετακίνηση από δήμο σε δήμο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

Κανονικά θα μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται στις τρεις περιοχές, σύμφωνα με διευκρινίσεις.

Σε μια διευκρίνιση που αλλάζει τα δεδομένα προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς όπως έκανε γνωστό το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη δεν θα λειτουργήσει έως και τις 12 Απριλίου, ωστόσο θα επιτρέπονται κανονικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο για άθληση και με SMS στο 13033.

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφέρειες και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου».

Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες, στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033 θα μπορούν να μετακινηθούν κανονικά σε άλλο δήμο για άθληση και μόνο για αυτό το σκοπό.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει όταν πρόκειται για μετακίνηση για ψώνια, κάτι το οποίο ισχύει πλέον σε όλη τη χώρα από την προσεχή Δευτέρα (05/04).

Το χρονικό

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την επιδημιολογική εικόνα των τριών αυτών περιοχών, καθώς η αυξητική τάση που παρατηρείται στα κρούσματα, αναπόφευκτα οδηγεί και σε πίεση στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν σε 24 ώρες 350 νέα κρούσματα, 141 στην Αχαΐα και 94 στην Κοζάνη.

Έτσι, οι ειδικοί εισηγήθηκαν, υπό τον κίνδυνο να ανοίξει το λιανεμπόριο και να κλείσει ξανά μετά από λίγο, τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά, καθώς και να διενεργούνται self test σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, υπήρξαν λοιμωξιολόγοι που τάχθηκαν υπέρ του να ανοίξουν τα καταστήματα, ωστόσο η πλειοψηφία επικράτησε, προτείνοντας να παραμείνουν κλειστά.

Πώς θα λειτουργήσουν από Δευτέρα 05/04 τα καταστήματα στην υπόλοιπη χώρα

Όπως επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τετάρτης, η μετάβαση στα καταστήματα θα γίνεται με την αποστολή μηνύματος στο 13032 άπαξ και έως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πώληση εκτός καταστήματος θα επιτρέπεται με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Σημειώνεται ότι εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25τμ με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Τα καταστήματα που θα ανοίξουν από Δευτέρα, 5 Απριλίου είναι:

  • τα συνοικιακά καταστήματα
  • τα μεγάλα καταστήματα – αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
  • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Παρά το άνοιγμα του λιανεμπορίου τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το οριζόντιο άνοιγμα των καταστημάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε ότι το «λουκέτο» λόγω της πανδημίας θα παραμείνει:

  • στα shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος),
  • στα outlets,
  • στα εμπορικά κέντρα και
  • στα εκπτωτικά χωριά.

Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε παράλληλα ότι για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ οι πολίτες θα κάνουν αποστολή SMS 2 στο 13033 με τον χιλιομετρικό περιορισμό των 2χλμ από το σπίτι τους να συνεχίσει να ισχύει. Δεν θα επιτρέπεται να πάμε, για παράδειγμα, από την Αγία Παρασκευή σε σούπερ μάρκετ στη Γλυφάδα, αλλά ούτε και στη Βαρβάκειο, επισήμανε ο κ. Σταμπουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ΕΡΤ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις: Νεκρός 36χρονος Λοχαγός