ΕΛΛΑΔΑ

Χρήστος Παππάς: Από την «τεταμένη δεξιά», στην καταδίκη, τη σύλληψη στου Ζωγράφου και τον εισαγγελέα

Χρήστος Παππάς δίκη σύλληψη Ζωγράφου

Ο Χρήστος Παππάς ήταν το νο2 της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» - Η απολογία του που δεν έπεισε, η καταδίκη και η σύλληψή του στου Ζωγράφου

Το κατώφλι του εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών στο Εφετείο θα περάσει σε λίγη ώρα ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης στου Ζωγράφου, μετά από οκτώ μήνες που παρέμενε φυγόποινος για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο πρώην βουλευτής, είχε δώσει για τελευταία φορά το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί την 1η Οκτωβρίου. Έκτοτε, ήταν εξαφανισμένος και ένα από τα πολλά σενάρια για το πού μπορεί να έχει καταφύγει έτσι ώστε να γλιτώσει τη σύλληψη, ήταν ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο Χρήστος Παππάς όταν είδε μπροστά του τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής που τον παρακολουθούσαν για αρκετές ημέρες φέρεται να τους είπε «εντάξει, έρχομαι, τελείωσε».

«Τον είδα. Τον πήραν και τον "μπουζούριασαν". Η είσοδος των αστυνομικών έγινε από την κεντρική πόρτα» περιέγραψε μια κάτοικος της περιοχής στην οποία συνελήφθη ο Παππάς.

Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής ήταν αλλαγμένος εμφανισιακά, καθώς είχε ξυρίσει το μούσι του, είχε μόνο μουστάκι και λίγα παραπάνω κιλά.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης δεν βγήκε από το διαμέρισμα ούτε μία φορά. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο Παππάς δεν κυκλοφορούσε έξω και ότι κάποιος άλλος (πιθανότατα η γυναίκα που του παραχώρησε το διαμέρισμα) φρόντιζε για τις καθημερινές του ανάγκες.

Η 52χρονη από την Ουκρανία που είχε προσφάτως πολιτογραφηθεί Ελληνίδα δεν γνωριζόταν από χρόνια με τον φυγόποινο Παππά αλλά σύμφωνα με τον δικηγόρο του γνωρίστηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Κατά τις ίδιες αστυνομικές πηγές, ο Παππάς δεν ήταν μεταμφιεσμένος και πιθανότατα πόνταρε ότι ποτέ δεν θα τον βρουν οι Αρχές γιατί δεν κυκλοφορούσε στο δρόμο.

Η κουμπαριά με τον Μιχαλολιάκο

Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών και 3 μηνών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θεωρείται όχι μόνο ισχυρό στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος αλλά και ο πιο στενός συνεργάτης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, με τον οποίο είναι συνιδρυτές της.

Επίσης, οι δύο άνδρες είναι κουμπάροι, καθώς ο Χρήστος Παππάς έχει βαφτίσει την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Χρήστος Παππάς και Νίκος Μιχαλολιάκος

Η απολογία

Απολογούμενος στη δίκη της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2019, ο Χρήστος Παππάς είχε αρνηθεί τον ρόλο του «υπαρχηγού» και του «θεωρητικού» της Χρυσής Αυγής, ισχυριζόμενος πως δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» και επίσης πως οι φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω».

Όσο για την περίφημη φωτογραφία του να χαιρετά ναζιστικά στον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι στην Βόρεια Ιταλία το 2009, είχε πει πως ήταν απλά μία «ταξιδιωτική διέλευση».

Ο Χρήστος Παππάς στον τάφο του Μουσολίνι

Η πρώτη σύλληψη

Όπως και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, όταν το 2013 συνελήφθησαν με εντάλματα των Αρχών μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Χρήστος Παππάς χαιρετούσε «με τεταμένη δεξιά» κατά την προσαγωγή του στην Ασφάλεια.

Μάλιστα και αυτός, λίγους μήνες πριν την δολοφονία του μουσικού, επαινούσε την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας ως την πιο δραστήρια της Χρυσής Αυγής.

O Χρήστος Παππάς στην πρώτη σύλληψή του

Ο Χρήστος Παππάς απευθυνόμενος στο -κατά τη δικογραφία- τάγμα εφόδου της Νίκαιας, μέλη του οποίου καταδικάστηκαν για την εμπλοκή τους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έλεγε πως βρίσκεται στην «πρωτοπορία του αγώνα».

Ο Χρήστος Παππάς κρίθηκε προφυλακιστέος στις 3 Οκτωβρίου 2013 μετά την απολογία του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και κρατήθηκε, προσωρινά, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο επί 18 μήνες.

Η κρίση ανακριτών και εισαγγελέα υπέρ της προφυλάκισης του υπαρχηγού του ναζιστικού μορφώματος ισχυροποιήθηκε από τη στάση τού τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος να εμφανιστεί στις Αρχές μία ημέρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Παππάς: «Εντάξει παιδιά, τελείωσε έρχομαι» - Τα πρώτα λόγια κατά την σύλληψή του