ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλια: Προνόμια στους εμβολιασμένους – Εκστρατεία πειθούς για τους δύσπιστους από την κυβέρνηση

προνόμια εμβολιασμοί
INTIME

Κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να πείσουν τους δύσπιστους να εμβολιαστούν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις διευκολύνσεις που θα ισχύσουν για τους εμβολιασμένους, ενώ στελέχη της έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία πειθούς των δύσπιστων πολιτών.

Πελώνη για ανεμβολίαστους: Δεν διχάζουμε και δεν αποκλείουμε κανέναν

Η κ. Πελώνη σημείωσε «Δεν διχάζουμε και δεν αποκλείουμε κανέναν. Βρισκόμαστε σε μία συγκυρία πανδημίας σε μία σταθεροποιημένη εικόνα μεν, με τις μεταλλάξεις να απειλούν δε, οπότε απαιτείται επιτάχυνση και για τον εμβολιασμό. Δεν μπορεί, όμως, την ώρα που είναι προσβάσιμα όλα τα εμβόλια για όλους να συζητάμε για περιορισμούς σε όλη την κοινωνία και την οικονομία. Δεν μπορεί, δηλαδή, ένα κομμάτι της κοινωνίας, που είναι δύσπιστο ή που θεωρεί θέμα αρχής να μην εμβολιαστεί, να κρατάει πίσω την υπόλοιπη κοινωνία, σε μία συνθήκη υγειονομικού κινδύνου. Περιοριστικά μέτρα, αυστηρά, δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο έχουμε πανδημία».

Γεραπετρίτης: Δεν είναι δυνατόν ένα μέρος του πληθυσμού να κρατάει πίσω την κοινωνία

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ρ/σ Real FM, τόνισε ότι από τη στιγμή που το εμβόλιο έχει καταστεί ένα καθολικό αγαθό σε όλο τον πληθυσμό, δεν είναι δυνατόν να κρατιέται πίσω η κοινωνία και η οικονομία.

Kατ' αναλογίαν πληθυσμού και δυνατοτήτων, η κυβέρνηση έδωσε «ίσως το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην Ευρώπη, ακριβώς για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, (αλλά) αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον», ξεκαθάρισε διευκρινίζοντας ότι ναι μεν, η κυβέρνηση θα ενισχύσει κατά περίπτωση εκείνους οι οποίοι μπορεί να θίγονται οικονομικά, από την άλλη όμως «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πλέον καθολικές απαγορεύσεις».

Ξεκινώντας από τα δεδομένα της εμβολιαστικής εκστρατείας, «αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 5 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε περίπου το 57% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας ήδη εμβολιασμένο με μία δόση. Είναι αρκετά σημαντικό, το ποσοστό ανεβαίνει πολύ στις ηλικίες άνω των 60 ετών, 3 στους 4 πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Είμαστε στην 7η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το μερίδιο πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο», ανέφερε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας αποδίδοντας τα νούμερα αυτά στο γεγονός ότι «είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση. Όλοι όσοι προσήλθαμε για το εμβόλιο, είχαμε μια πραγματική, προσωπική επαφή για το πόσο οργανωμένη ήταν».

Καθώς, όμως, «αυτή τη στιγμή φθάνουμε σταδιακώς σε ένα ανώτατο όριο και χτυπάμε τον "πυρήνα" των ανθρώπων που για λόγους προσωπικούς, ιδεολογικούς ή άλλους δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο», ο Γ. Γεραπετρίτης γνωστοποίησε ότι «υπάρχει η πρόθεση να κάνουμε πολλαπλές δράσεις πρώτα από όλα για να πεισθούν οι άνθρωποι αυτοί -και για το λόγο αυτό θα έχουμε μια εξατομικευμένη προσέγγιση στις επιμέρους ομάδες, τους νέους, τους ευάλωτους, ειδικά ακροατήρια, έτσι ώστε να μπορέσουν να πεισθούν».

Γεραπετρίτη: «Προσπαθούμε να πείσουμε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί»

Ερωτηθείς για το αν με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία, απάντησε ότι «υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναλάβει το μερίδιο της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί και οι οποίοι θα πρέπει σταδιακώς να αποκατασταθούν στις κοινωνικές τους συναναστροφές, τον τρόπο ζωής που έχουν», αλλά την ίδια ώρα, υπάρχουν και εκείνοι που δεν εμβολιάζονται: «προσπαθούμε να τους πείσουμε (…) αναλαμβάνουν προσωπικό κίνδυνο και δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι ένα χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουμε», επιχειρηματολόγησε ο υπουργός.

Συμπερασματικά, «το βέβαιο είναι ότι δεν είναι δυνατόν, επειδή ορισμένο μέρος του πληθυσμού συνειδητά επιλέγει να μην εμβολιάζεται, να κρατείται πίσω η κοινωνία, να μην ανακτά πλήρως την ελευθερία της. Δεν είναι δυνατόν η οικονομία να παραμένει περιορισμένη, δεν έχουμε απεριόριστους πόρους έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε μια κλειστή οικονομία επ' αόριστον», σημείωσε με έμφαση.

Διαφωνώντας εξάλλου με τον όρο «προνόμια» (στους εμβολιασμένους), ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα προνόμιο, κανένα απολύτως προνόμιο δεν αποδίδεται σε κανέναν πολίτη. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η Πολιτεία διασφαλίζει την αναγκαία κίνηση, και στη δευτερογενή μη αναγκαία κοινωνική δραστηριότητα των πολιτών τίθενται ορισμένοι περιορισμοί για να εξυπηρετηθεί η δημόσια υγεία», υπογραμμίζοντας εκ νέου τη δυνατότητα των επιχειρηματιών να επιλέξουν να έχουν αμιγείς χώρους μόνο για εμβολιασμένους ή όχι.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, της συνέντευξης επικαλέστηκε το «αυστηρό πλαίσιο για τις μετακινήσεις στα νησιά μας», που θα ισχύσει από τη Δευτέρα: «Γιατί υπάρχει αυτό το αυστηρό πλαίσιο ελέγχου; Διότι τα νησιά αποτελούν εξ ορισμού έναν προορισμό με λιγότερο αναπτυγμένες δομές υγείας και γιατί δεν υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη και άνετη πρόσβαση στην περίπτωση που υπάρξει τοπική επιδημία». Συνεπώς, «το μήνυμα είναι ένα και σαφές: εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης ιδίως στους εσωτερικούς χώρους και σε μεγάλα γεγονότα συγχρωτισμού, και από την άλλη πλευρά αποκτούμε σταδιακά την ελευθερία μας».

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι «από τη στιγμή που το εμβόλιο έχει καταστεί ένα καθολικό αγαθό σε όλο τον πληθυσμό, δεν είναι δυνατόν να κρατείται πίσω η κοινωνία και η οικονομία (...) δεν αντέχουμε ούτε από την άποψη των ελευθεριών των πολιτών ούτε από την άποψη των δημόσιων οικονομικών να κρατάμε δραστηριότητες κλειστές για εμβολιασμένους και να κρατάμε κλειστή την οικονομία επειδή υπάρχει ποσοστό πληθυσμού που δεν εμβολιάζεται».

Εν κατακλείδι και με το αξίωμα ότι «τα δημόσια οικονομικά εξ ορισμού είναι πεπερασμένα», ο υπουργός επεσήμανε ότι «η Ελλάδα για να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνία και την εργασία ιδίως, έχει αποδώσει ένα τεράστιο πόρο, περισσότερα από 40 δισ. ευρώ, που είναι κατ' αναλογίαν πληθυσμού και δυνατοτήτων ίσως το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην Ευρώπη, ακριβώς για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, (αλλά) αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Αυτό έγινε όταν δεν είχαμε τη δυνατότητα του καθολικού εμβολιασμού, σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. 'Αρα, ναι, εμείς θα ενισχύουμε κατά περίπτωση εκείνους οι οποίοι μπορεί να θίγονται οικονομικά, από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πλέον καθολικές απαγορεύσεις, οι οποίες θα σημαίνουν ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, θα συνιστούν ένα σημαντικό περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών, και ιδίως εκείνων που έχουν εμβολιαστεί».

Αλλαγές στις μετακινήσεις - Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά από τις 5 Ιουλίου

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών θα μπορούν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου να μετακινούνται στα νησιά όσοι πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Συγκεκριμένα από 5 Ιουλίου ισχύουν τα εξής:

Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

- Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

- Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

- Ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, και επίσης εξαιρούνται:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου

Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ως πλήρως εμβολιασμένο όποιον έχει κάνει τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, ή τη μονή δόση του Johnson & Johnson.

Ερωτηθείσα σχετικά, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ότι «αυτός που έχει κάνει την πρώτη δόση δεν έχει ολοκληρώσει την ανοσία του και θα πρέπει να προστατευθεί».

Επομένως, τόνισε καταλήγοντας η κυρία Ράπτη, «τα μέτρα - που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους- αφορούν και αυτόν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανικά ΜΜΕ για Γλυκά Νερά: Τα ύποπτα δρομολόγια του Μπάμπη και η ανακάλυψη της Καρολάιν