ΕΛΛΑΔΑ

Δύο χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ: Οι εξαγγελίες, η πανδημία, οι μεταρρυθμίσεις και οι γκρίζες ζώνες

Δύο χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ: Οι εξαγγελίες, η πανδημία, οι μεταρρυθμίσεις και οι γκρίζες ζώνες

Στις 7 Ιουλίου «κλείνουν» δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019 και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Στα δύο αυτά χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη επιδημιολογική κρίση, που ανέτρεψε τους αρχικούς σχεδιασμούς και δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί κι άλλα σύνθετα προβλήματα, όπως η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και το μεταναστευτικό.

Καθώς λοιπόν συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έχει ενδιαφέρον να δούμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις και ποιες από αυτές έχουν υλοποιηθεί.

Οι πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος της οδού Πειραιώς ήταν οι εξης:

-Ισχυρή ανάπτυξη με επενδύσεις.

-Πολλές, νέες και καλύτερες δουλειές.

-Λιγότεροι φόροι, μεγαλύτερο εισόδημα.

-Νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων-κράτους-επιχειρήσεων.

-Αξία στην ακίνητη περιουσία.

-Στήριξη της οικογένειας, αντιμετώπιση του δημογραφικού.

-Αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη.

-Ποιοτική δημόσια Υγεία.

-Ασφάλεια για όλους.

-Φύλαξη των συνόρων, αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

-Σύγχρονα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια.

-Προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη.

-Κράτος αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη.

-Αναγέννηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

-Ολοκλήρωση των εθνικών υποδομών.

-Η Ελλάδα αποκτά ξανά φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο.

-Μείωση φόρου των επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%.

-Κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και υπεραποσβέσεις για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.

-Απλοποίηση για τις αδειοδοτήσεις με ρητές προθεσμίες, καθιερώνοντας την ηλεκτρονική υπογραφή για πολίτες και επιχειρήσεις.

-Επίσπευση στην εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις, σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.

-Μείωση ανέργων στις 560.000 στο τέλος του 2023

-Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

-Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Τη μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.

-Καθιέρωση έκπτωσης 40-50% για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των κτιρίων.

-Απλοποίηση της μεταβίβασης ακινήτων.

-Αναστολή για τρία χρόνια του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.

-Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.

-Αύξηση του ορίου στο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

-Επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ.

-Πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών.

-Κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.

-Επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφάλειας.

-Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

-Ολοκλήρωση βασικού οδικού δικτύου στην ηπειρωτική χώρα -Ε65, Πάτρα Πύργος-, καθώς και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

-Ολοκλήρωση έργων του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

- Υλοποίηση του γρήγορου σιδηρόδρομου. Με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση στην κεντρική γραμμή (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι-Προμαχώνας) και με την πεδινή χάραξη Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Από τις παραπάνω εξαγγελίες, υπάρχουν αρκετές που έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Αναντίρρητα από τις επιτυχίες κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο εκσυγχρονισμός του βραδυκίνητου ελληνικού κράτους μέσα από την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε πολλούς τομείς, αλλά κυρίως του έργου της ψηφιοποίησης (ψηφιακή διακυβέρνηση, gov.gr) μέσα από μικρές αλλαγές που έχουν συμβάλει στη βελτιστοποίηση της καθημερινότητά του πολίτη. Τελευταίο παράδειγμα, η αποστολή βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων, μέσω μηνυμάτων στα κινητά των υποψηφίων.

Είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση στα δύο χρόνια διακυβέρνησης έχει προωθήσει με ταχύτατους ρυθμούς ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα αλλά και το ασφαλιστικό που θα έρθει άμεσα στη Βουλή αποδεικνύουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό έργο παρόλες τις αντιδράσεις και την κροτική που δέχεται η κυβέρνηση.

Mεταξύ των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι ο νέος πτωχευτικός νόμος που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 και ο οποίος μένει να αποδειχθεί αν καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα του ιδιωτικού χρέους. Με δεδομένο πως προβλέπει πτωχεύσεις νομικών και φυσικών προσώπων, τραπεζικούς διακανονισμούς και πλειστηριασμούς, θα αποδειχθεί αν θα βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και κατά πόσο θα καταφέρει να δώσει τη «δεύτερη ευκαιρία» σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Οι πλειστηριασμοί αποτελούν ακόμη έναν πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, αφού η άρση προστασίας αναπόφευκτα θα οδηγήσει την πρώτη κατοικία στο «σφυρί». Και αποτελεί δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση, η επίτευξη συμφωνίας για παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πραγματικά ευάλωτους.

Στο οικονομικό πεδίο, η πανδημία τροποποίησε τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τέθηκε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα – μαμούθ ύψους 41 δισ. ευρώ, ωστόσο παραμένει ερωτηματικό αν επαρκεί για να μην υπάρξουν «λουκέτα» και βεβαίως να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους πλήττονται από την πανδημία, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πλέον περιορισμένα, οπότε και οι επιλογές που έχει πλέον η κυβέρνηση είναι λίγες.

Αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις, είναι γεγονός πως υπήρξε μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν η κυβέρνηση κατορθώσει να μειώσει περαιτέρω τα φορολογικά βάρη, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ανακουφίζοντας κυρίως τη μεσαία τάξη.

Ένα πεδίο που οι πολίτες δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη στρατηγική και τις επιλογές της κυβέρνησης, όπως διαφαίνεται στις δημοσκοπήσεις, είναι αυτό της ασφάλειας, η οποία ήταν ψηλά στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα σε αυτό το μέτωπο είναι περιορισμένα και είναι βέβαιο που χρειάζονται περαιτέρω κινήσεις για να μειωθεί η εγκληματικότητα και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία