Κόλαση στην Εύβοια: Πύρινος όλεθρος από Βασιλικά μέχρι Βουτά - «Μπορεί να φτάσει ως τα Πολιτικά»

Ελένη Κολιοφούτη

Εκκενώνονται συνεχώς χωριά στην Βόρεια Εύβοια
AP/Thodoris Nikolaou

Φωτιά Εύβοια: Τεράστιο είναι το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια που καίει ανεξέλεγκτο για πέμπτη ημέρα - «Κραυγή αγωνίας» από τον Δήμαρχο Μαντουδίου

Εφιαλτικές είναι οι στιγμές στην Εύβοια από την επέλαση του πύρινου μετώπου το οποίο προέλασε για πέμπτη μέρα και έχει ήδη κατακάψει, σπίτια, αυτοκίνητα και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου. Δύσκολη η κατάσταση για τα Βασιλικά, όπου οι φλόγες έχουν μπει στον οικισμό. Πλωτά μέσα βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι για την απομάκρυνση κατοίκων.

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου η φωτιά περικύκλωσε το χωριό Βουτά, με τους κατοίκους και τους Πυροσβέστες να προσπαθούν με ό,τι μέσο διέθεταν να προστατέψουν σπίτια και περιουσίες. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν, καθώς η πύρινη λαίλαπα εισέβαλε στο χωριό και έφτασε στα πρώτα σπίτια.

Ο στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι να περιοριστεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Το μέτωπό της φωτιά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα από την Ιστιαία. Το γεγονός αυτό δίνει τον χρόνο για τη δημιουργία ενός αναχώματος προκειμένου να σταματήσει η πορεία της.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιώργος Κοντζιάς μίλησε για την τελευταία γραμμή άμυνας της Ιστιαίας και όπως έκανε γνωστό μισθωμένα μηχανήματα θα εργάζονται όλη τη νύχτα για τη δημιουργία της αντιπυρικής ζώνης 5 χιλιόμετρα έξω από την Ιστιαία.

Η εικόνα της Βόρειας Εύβοιας από δορυφόρο λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ του Σαββάτουzoom.earth

«Κραυγή αγωνίας» από τον Δήμαρχο Μαντουδίου

«Εάν δεν γίνει σωστή κινητοποίηση από την πυροσβεστική θα καεί όλο το νησί, ήδη έχει καεί το μισό», είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Η φωτιά έφτασε στην Ιστιαία, εάν δεν γίνει η κινητοποίηση που πρέπει θα φτάσει στην Γέφυρα της Χαλκίδος», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ρεαλιστικό είναι το σενάριο το ισχυρό πύρινο μέτωπο στην Εύβοια να επεκταθεί τόσο ώστε να φτάσει στα Πολιτικά, δηλαδή απόσταση ιδιαιτέρως μακρινή από τα σημεία στα οποία μαίνεται μέχρι ώρας, τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση, έχουμε το βόρειο μέτωπο το οποίο ουσιαστικά διατρέχει το νησί από την μια άκρη στην άλλη, καίει χωριά», είπε.

Εικόνες από τη φωτιά όπως κατευθύνεται προς Ιστιαία:

Κινείται ανεξέλεγκτο και το μέτωπο ανάμεσα σε Μηλιά - Κρυονερίτη

Το μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τις Μηλιές έως τον Κρυονερίτη, απέκτησε δυναμική νωρίς το απόγευμα. Ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιές.

Ένα άλλο τμήμα του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

Πυκνός καπνός στην Εύβοια

Διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών

Λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα ζητήθηκε από τους κατοίκους των χωριών Γαλατσάδες και Καματριάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την Ιστιαία, η οποία επίσης όμως απειλείται.

Στις 16:30, το νέο μήνυμα του 112 ειδοποίησε για την εκκένωση στην Μονοκαρυά, επίσης με κατεύθυνση προς Ιστιαία.

Λίγη ώρα νωρίτερα, αντίστοιχη ειδοποίηση από το 112 για να εκκενώσουν την περιοχή έιχαν λάβει και οι πολίτες στις Μηλιές, επίσης με οδηγία να κινηθούν προς την Ιστιαία.

«Αν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο, η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα». Αυτή είναι η ανατριχιαστική φράση του δημάρχου Μνατουδίου κ. Γιώργου Τσαπουρνιώτη, ο οποίος περιέγραψε με δραματικούς τόνους τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Μαντουδίου.

«Δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει καεί στο δήμο μας. Πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Φωνάζω εδώ και πέντε μέρες, απευθύνω συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια και τα επίγεια μέσα που έχουν έρθει για βοήθεια δεν επαρκούν, ούτε φυσικά τα εναέρια», είπε στον Real fm ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Οι τοπικοί φορείς απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια, με τις Αρχές να στέλνουν ήδη επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή.

Τιτάνια επιχείρηση απεγκλωβισμού εγκύου στις Μηλιές – Παγιδεύτηκε με τον σύζυγό της

Δραματική είναι η κατάσταση στις Μηλιές Ευβοίας.

Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η πυροσβεστική κλήθηκε για να απεγκλωβίσει μία ετοιμόγεννη γυναίκα και τον σύζυγό της.

Αυτή την ώρα μεταβαίνει στο σημείο ένα μικρό όχημα της πυροσβεστικής προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση και να οργανωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού του ζευγαριού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές λεπτό προς λεπτό

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved