ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές στην Ελλάδα: Μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι πλημμύρες - Εφιάλτης διαρκείας

Φωτιά
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα με τον σχεδιασμό και την ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες - Η ιστορία έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και δυστυχώς δεν φαίνεται να μάθαμε από τα λάθη μας ως κράτος και ως Πολιτεία

Τρία χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και 14 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα στην Ηλεία και στην Πελοπόννησο, είμαστε πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Ένα κράτος που δεν κάνει απολύτως τίποτα στον τομέα της πρόληψης και της οχύρωσης έναντι των φυσικών καταστροφών.

Ένα κράτος που έμεινε μόνο σε δηλώσεις συμπαράστασης, χωρίς ποτέ να κάνει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, χωρίς ποτέ να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες στις περιοχές με μεγάλη βλάστηση. Θα μου πείτε στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει 40 χρόνια να κάνουμε κτηματολόγιο και να καταρτίσουμε δασικούς χάρτες. 40 χρόνια! Είναι προφανές ότι ο Αύγουστος θα είναι μια κόλαση, αν σκεφτεί κανείς ότι τα μελτέμια είναι προ των πυλών.

Συνεπώς μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου θα κατεβάσουν τα καμένα υλικά στις μεγάλες αστικές περιοχές. Φανταστείτε λοιπόν τι έχουμε να ζήσουμε τον χειμώνα. Ξύλα, στάχτη και τόνοι λάσπης θα παρασυρθούν με την ασταμάτητη ορμή του νερού και θα μπουν στις πόλεις και στον αστικό ιστό. Δεν υπάρχουν δέντρα να σταματήσουν το νερό και τα φερτά υλικά.

Ο εφιάλτης είναι μπροστά μας και οι ανευθυνο-υπεύθυνοι παράγοντες του τόπου μας μιλούν μόνο για το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Το οποίο βεβαίως είναι υπαρκτό, αλλά η αποδοχή της αποκλειστικής ενοχής της κλιματικής αλλαγής μετατοπίζει τις ευθύνες για τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών σε μακρινά αίτια και τις αποπολιτικοποιεί.

Και έτσι βγαίνουν όλοι «λάδι». Δεν ευθύνονται όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια, δεν ευθύνονται όσοι ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα στις τοπικές αποφάσεις για ακατάλληλες επεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές, αλλά μόνον η κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος ωχαδερφισμός υπάρχει στο κράτος και σε επίπεδο διαχείρισης πληροφορίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. Είναι δυνατόν να μπαίνουν σε μια ημέρα 90 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και τα σώματα ασφαλείας να μην έχουν πληροφορίες για υπόπτους; Κάτι δεν πάει καλά σε αυτό που αποκαλούμε κρατικός μηχανισμός.

Να λέμε ότι η χώρα δέχεται ασύμμετρη απειλή, αλλά να μην έχουμε επαρκείς πληροφορίες γι'αυτό; Είναι ποτέ δυνατόν να πιστέψει κάποιος ότι 90 πυρκαγιές σε μια ημέρα μπήκαν όλες εξ' αμελείας;

Αστεία πράγματα... Το καλοκαίρι του 2007 οι πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια και περισσότερα από 268.834 εκτάρια (περ. 2.700km2) γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.

Υπάρχει έστω κι ένας να πιστεύει ότι αυτές οι καταστάσεις είναι τυχαίες;

Συμπερασματικά, κάποια στιγμή πρέπει να γίνουμε σοβαρό κράτος και να σταματήσουμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές