ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Η εφιαλτική εξάπλωση του μετώπου από τον δορυφόρο της NASA

Φωτιά στην Εύβοια
Δραματικές ώρες για την Εύβοια
InTime

Φωτιά - Όλες οι ειδήσεις: Κόβει την ανάσα η αποτύπωση της εξάπλωσης του πύρινου μετώπου που εξαφάνισε από τον χάρτη τη Βόρειο Εύβοια. Πάνω από 3.000 άνθρωποι μακριά από τις εστίες τους. 

Όταν την Τρίτη 3 Αυγούστου ξέσπασε η πρώτη πυρκαγιά στη Βόρειο Εύβοια, στη Δάφνη του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε για τα επόμενα έξι 24ωρα. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, σπίτια και περιουσίες έγιναν στάχτη, ενώ χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το αύριο.

Η εξάπλωση της φωτιάς ήταν ραγδαία, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες δυνάμεις – επίγειες και εναέριες – που επιχείρησαν τις πρώτες κρίσιμες ώρες λόγω και των άλλων πυρκαγιών σε Αττική, Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Η καταγραφή από το σύστημα της υπηρεσίας Fire Information for Management System (FIRMS) της NASA για τη Βόρεια Εύβοια, που έχει σχεδόν σβηστεί από τον χάρτη, κόβει την ανάσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ FIRMS ΤΗΣ NASA

Η ταχύτητα με την οποία διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε το μέτωπο μέσα σε λίγες ώρες, προκαλεί τρόμο και θλίψη. Μέσα σε μερικά 24ωρα, η Βόρεια Εύβοια από καταπράσινη μετατράπηκε σε κρανίου τόπος. Ο χάρτης του συστήματος έγινε κατακόκκινος, δείχνοντας το μέγεθος του προβλήματος. Δείτε μέρα με την ημέρα πως η πύρινη λαίλαπα εξαπλώθηκε και κατέστρεψε τη μισή Εύβοια…

Τρίτη 3 Αυγούστου

Τετάρτη 4 Αυγούστου

Πέμπτη 5 Αυγούστου

Παρασκευή 6 Αυγούστου

Σάββατο 7 Αυγούστου

Κυριακή 8 Αυγούστου

Εικόνες αποκάλυψης από τη Βόρεια Εύβοια

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από τη φωτιά που κατακαίει τη Βόρεια Εύβοια για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Tα πύρινα μέτωπα στη Β. Εύβοια έχουν κυκλώσει τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο ενώ νωρίτερα σήμερα μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί. Λίγο αργότερα στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα, αυτή τη φορά σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού, των Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο βόρειο μέτωπο το οποίο πλησιάζει χωριά μίλησε στον ΣΚΑΙ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ο οποίος τόνισε ότι περίπου 3.000 πολίτες χρειάστηκε να φιλοξενηθούν είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, είτε σε οργανωμένους χώρους. Πρόσθεσε ότι περισσότερες από 200 οικογένειες έχασαν τις κατοικίες τους ενώ μέχρι στιγμής δεν διατρέχει κίνδυνο η Ιστιαία.

evia-apokosmes-eikones.jpg
Απόκοσμες εικόνες στην ΕύβοιαIntimenews/Γιάννης Λιάκος

«Στο βόρειο μέτωπο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όλα τα χωριά βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνο καθεστώς. Δίνεται μάχη σε πολλούς οικισμούς, επίγεια και εναέρια», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

evia-apokosmes-eikones-2.jpg
H φωτιά κατακαίει την Εύβοια από τις 3 ΑυγούστουIntimenews/Γιάννης Λιάκος

Δεκάδες πυρόπληκτοι κάτοικοι από τα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται, μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σκάφος, από το Πευκί στην απέναντι ακτή της Σκιάθου για να έχουν μία ασφαλή διαμονή για όσες ημέρες χρειαστούν. Μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των δημάρχων Ιστιαίας-Αιδηψού και Σκιάθου το σκάφος «Καλυψώ» πήγε στο Πευκί της Εύβοιας και παρέλαβε 64 πυρόπληκτους της περιοχής και τους μετέφερε στην Χώρα της Σκιάθου στις 4:30 τα ξημερώματα, και από εκεί μεταφέρθηκαν αρχικά στο ξενοδοχείο «Σκιάθος Παλλάς».

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές Αρχές

Σημειώνεται ότι έχει δοθεί εντολή και καθαρίζεται το κλειστό παλαιό Νοσοκομείο της Χαλκίδας προκειμένου να φιλοξενήσει πυρόπληκτους αν χρειαστεί. Στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας πυροσβέστης που έπεσε από μηχανή στις φωτιές. Το κέντρο Υγείας Μαντουδίου είναι κλειστό και ιατρική φροντίδα στους πυρόπληκτους της περιοχής προσφέρουν δύο κινητές μονάδες. Στο κέντρο Υγείας Ιστιαίας δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Όλοι οι γιατροί επέστρεψαν από ρεπό και άδειες και προσφέρουν φροντίδα στους πυρόπληκτους.

Οι περιοχές που φλέγονται στη Βόρεια ΕύβοιαZoom Earth

Ενισχύονται οι δυνάμεις, δραματικές εκκλήσεις

Τις τελευταίες ώρες έχουν αυξηθεί τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας. Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή -σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής- στο σημείο επιχειρούσαν από το πρωί της Κυριακής 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα που είχαν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 5 Ε/Π και 5 Α/Φ με το Beriev/200. Συνδρομή παρέχουν και το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η αστυνομική συντάκτης του CNN Greece, Μίνα Καραμήτρου, στην τηλεόραση του Open, οι δυνάμεις στην Εύβοια ενισχύονται και σε ό,τι αφορά τις επίγειες επιχειρήσεις. Στο σημείο φτάνουν ισχυρές δυνάμεις από Θεσσαλία, Στερεά και Δυτική Ελλάδα για να δημιουργήσουν αντιπυρική προστασία για τα χωριά που απειλούνται άμεσα από τις φλόγες.

Στην ίδια συχνότητα, τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς. «Δεν πρέπει να μπει η φωτιά στην Ιστιαία. Η πρωτεύουσα του δήμου πρέπει να μείνει ασφαλής για να μπορούμε να εργαστούμε», σχολίασε ο κ. Κοντζιάς και ανέφερε πως οι κάτοικοι δίνουν ηρωικό αγώνα για τις ζωές και τις περιουσίες τους.

«Τα λίγα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς. Στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζουμε τις φλόγες με μηχανήματα έργου. Γίνεται ηρωικός αγώνας από τους κατοίκους των χωριών που δίνουν τις μάχες της ζωής τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, αλλιώς το παιχνίδι θα ήταν χαμένο εδώ και δύο ημέρες. Πρέπει να κρατήσουμε τον τόπο μας όρθιο», τόνισε.

Εγκαταλείπουν από το Πευκί και από τα Λουτρά Αιδηψού οι πολίτες

Το μέτωπο αντί να τιθασευτεί, ωστόσο, ολοένα και «θεριεύει», με την κατάσταση να είναι κάτι περισσότερο από δραματική. Στη Βόρειο Εύβοια έχει χαθεί κάθε ελπίδα για περιορισμό της πυρκαγιάς, και πλέον – πέρα από τις εικόνες αποκάλυψης που καταφτάνουν συνεχώς από το σημείο – η πεποίθηση όλων είναι πως η φωτιά θα σβήσει όταν θα φτάσει στη θάλασσα.

Τελευταίο στη σειρά των οικισμών που απειλείται, μετά τις Γούβες και τα άλλα χωριά που απειλούνται, είναι το Πευκί. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί πολλοί πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που γίνονται τόσο από τα επίγεια όσο και από τα εναέρια μέσα.

Οι στιγμές είναι δραματικές και οι περισσότεροι αναζητούν τρόπο να εγκαταλείψουν την περιοχή καθώς βλέπουν τα χειρότερα να έρχονται.

Σε κάθε περίπτωση, τα πλωτά μέσα στο Πευκί είναι σε ετοιμότητα.

Μάλιστα, στα ανοικτά της θάλασσας στο Πευκί βρίσκεται η τορπιλάκατος «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, έτσι ώστε να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή σε πιθανή εκκένωση της περιοχής από τη θάλασσα.

Τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται και στη Λίμνη, για παν ενδεχόμενο, με την ετοιμότητα όλων να είναι αυξημένη αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες. Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και πέρα από το Πευκί, πολίτες εγκαταλείπουν τη φλεγόμενη Εύβοια και από τα Λουτρά Αιδηψού.

Το πλέον εξοργιστικό, είναι πως χρειάστηκε εντολή του υπουργού Ναυτιλίας, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, έτσι ώστε η μετακίνηση των επιβατών και των οχημάτων από τα λιμάνια της Αιδηψού και του Αγιόκαμπου στην Εύβοια, προς τις απέναντι όχθες όπου επιζητούν πλέον ασφάλεια μακριά από την πύρινη λαίλαπα, να πραγματοποιείται δωρεάν.

Αυτονόητη κίνηση, βέβαια, αυτές τις πολύ δύσκολες και σπαρακτικές στιγμές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του πολύπαθου νησιού, η οποία ωστόσο έγινε μετά από καταγγελίες πολιτών ότι τους ζητήθηκε να πληρώσουν εισιτήριο στο λιμάνι της Αιδηψού έτσι ώστε να φύγουν από τη φλεγόμενη Εύβοια...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αιματηρή ληστεία στο κέντρο της Αθήνας - Το θύμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση