ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αγωνία για τα σχολεία! 1 στα 4 κρούσματα είναι παιδί - Κρίσιμες οι επόμενες 3 εβδομάδες

Μαθητές σε τάξη
Μαθητές σε τάξη
Intimenews/Γιάννης Λιάκος

Η μετάλλαξη «Δ» έδειξε τα... δόντια της πριν καν ανοίξουν τα σχολεία - Πάνω από 3.000 κρούσματα σε παιδιά σε μία εβδομάδα

Έντονη είναι η ανησυχία γονέων και καθηγητών για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας στα σχολεία καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων ειδικά σε παιδιά δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Από τα 1.608 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες Δευτέρα (14/9), τα 387 αφορούσαν στις ηλικίες 0-17 ετών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε διάστημα επτά ημερών έχουν καταγραφεί 3.194 κρούσματα σε παιδιά.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία για την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική. «Σίγουρα μας ανησυχούν. Περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία. Αυτή τη στιγμή κλείνουμε δύο – τρεις μήνες με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί ζητούν η τελική αξιολόγηση να γίνει σε περίπου τρεις εβδομάδες ώστε να είναι δυνατή μια πιο αντικειμενική αξιολόγηση της επίπτωσης από την κινητικότητα των μαθητών λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων με το «κλειδί» να βρίσκεται στο κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τον βαθμό πίεσης στο ΕΣΥ δεδομένου ότι ήδη ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η πορεία των κρουσμάτων στα παιδιά να αποτελέσει και καταλύτη για την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών η οποία ως επιλογή παραμένει στο τραπέζι αν και όχι ως πρώτης προτεραιότητας λύση, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Μπορεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα σχολεία να είναι αυστηρά, ωστόσο από την πρώτη μέρα κιόλας εμφανίστηκαν εικόνες έντονου συνωστισμού στα προαύλια.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μίλησε χθες στο Newsbomb.gr για το άνοιγμα των σχολείων, εκτιμώντας πως χιλιάδες παιδιά θα νοσήσουν ενώ χαρακτήρισε τα υγειονομικά μέτρα ως «αρκετά αυστηρά».

«Μιλάμε για 600.000 μαθητές. Από αυτούς, οι 150.000 θα έρθουν σε επαφή με τον κορονοϊό και οι 50.000 θα νοσήσουν. Από αυτά, 300-700 παιδιά θα νοσήσουν πιο σοβαρά και θα χρειαστούν νοσηλεία. Περιμένουμε να δούμε αν τα μέτρα θα αποδώσουν. Είναι αρκετά αυστηρά και αναμένουμε να δούμε αποτελέσματα. Εμβολιαστικά, είμαστε στο 70% του ενήλικού πληθυσμού, ωστόσο δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά τα νούμερα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιμένει ότι δεν προβλέπεται κλείσιμο σχολείων ανεξαρτήτως του αριθμού των κρουσμάτων σε μαθητές. Όπως επανέλαβε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, το πρωτόκολλο προβλέπει κλείσιμο τμήματος αν υπάρχουν κρούσματα στο 50%+1 των μαθητών και δεν υπάρχει πρόβλεψη για κλείσιμο σχολείων. Σημειώνεται ωστόσο ότι το παραπάνω μέτρο δεν βρίσκει σύμφωνη μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, όπως φάνηκε και από το γκάλοπ του Newsbomb.gr.

Ερωτηθείσα τι θα συμβεί αν η επιτροπή πει ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία οριζόντια η υπουργός Παιδείας απάντησε «μιλάμε συστηματικά με τα μέλη της επιτροπής, προφανώς συζητάμε κάθε πτυχή, σε κάθε βήμα θα παρακολουθούμε την πανδημία και θα συζητάμε μαζί τους».

Σχολεία: Tα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

  • προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
  • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
    • 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
    • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
  • Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
    • 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χυδαίο μήνυμα που έστειλε σε θύμα του - Πώς του στοίχισε την αποφυλάκισή του

Σύνδρομο Άσπεργκερ: Ποια είναι η πάθηση με την οποία διαγνώστηκε ο Δημήτρης Παπανικολάου

Κλειστοί χώροι: Με rapid test στους χώρους εστίασης οι νέοι 12-17 ετών – Τι άλλο αλλάζει