ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δραματική πρόβλεψη Τζανάκη - «50.000 μαθητές θα νοσήσουν από κορονοϊό»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δραματική πρόβλεψη Τζανάκη - «50.000 μαθητές θα νοσήσουν από κορονοϊό»
Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων και την πορεία της πανδημίας.
INTIME

Κορονοϊός: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκτίμησε πως πάνω από 150.000 παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τον κορονοϊό εκ των οποίων οι 50.000 θα νοσήσουν.

Το πρώτο κουδούνι ακούστηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας και πλέον η αγωνία των επιστημόνων είναι στο... κατακόρυφο για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το άνοιγμα των σχολείων, εκτιμώντας πως χιλιάδες παιδιά θα νοσήσουν ενώ χαρακτήρισε τα υγειονομικά μέτρα ως «αρκετά αυστηρά».

«Το άνοιγμα των σχολείων μπαίνει στην εξίσωση της πανδημίας. Έχουμε πλέον και το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι αρκετά πιο μεταδοτικό. Με τα σχολεία πλέον στην καθημερινότητα, θα δούμε μια μικρή αύξηση κρουσμάτων», τόνισε αρχικά ο κύριος Τζανάκης.

Σχετικά με τα νέα κρούσματα και τους κινδύνους των παιδιών στο σχολείο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σχολίασε: «Μιλάμε για 600.000 μαθητές. Από αυτούς, οι 150.000 θα έρθουν σε επαφή με τον κορονοϊό και οι 50.000 θα νοσήσουν. Από αυτά, 300-700 παιδιά θα νοσήσουν πιο σοβαρά και θα χρειαστούν νοσηλεία. Περιμένουμε να δούμε αν τα μέτρα θα αποδώσουν. Είναι αρκετά αυστηρά και αναμένουμε να δούμε αποτελέσματα. Εμβολιαστικά, είμαστε στο 70% του ενήλικού πληθυσμού, ωστόσο δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά τα νούμερα».

Όσο για την πορεία της πανδημίας, πρόσθεσε: «Είμαστε σε μια φάση ύφεσης, είναι γεγονός. Τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί, ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει αρχίσει να μειώνεται και ελπίζουμε πως σύντομα θα δούμε μείωση και στον αριθμό των συμπολιτών μας που χάνουν τις ζωές τους. Αναμένεται να δούμε μια περαιτέρω ύφεση τις επόμενες ημέρες ωστόσο, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια αν και πόση άνοδο θα έχουμε στα νέα κρούσματα με το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό θα φανεί από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά».

Τα μέτρα λειτουργίας των σχολείων

  • Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.
  • Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
  • Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
  • Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, πριν από το σχολείο.
  • Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.
  • Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

-Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Σχολεία - Γκάλοπ Newsbomb.gr: Το 81% διαφωνεί με τον τρόπο που ανοίγουν

Την ίδια στιγμή, η ανησυχία των γονέων, αλλά και των μαθητών και των εκπαιδευτικών προφανώς, είναι τεράστια καθώς φαίνεται πως ο κορονοϊός έχει αρχίσει να προσβάλλει και τους εφήβους 12 – 17 ετών στην Ελλάδα κυρίως λόγω και της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα. Τα νέα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν προβληματίσει τους πάντες κι αυτό αποτυπώθηκε πλήρως στα αποτελέσματα του μεγάλου γκάλοπ που διενήργησε τις προηγούμενες ημέρες το Newsbomb.gr.

Το ερώτημα ήταν το εξής: «Πιστεύετε ότι είναι σωστό το μέτρο του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα σχολείου θα πρέπει να νοσήσει το 50% + 1 των μαθητών;».

Στο γκάλοπ συμμετείχαν περισσότεροι από 4.100 άνθρωποι οι οποίοι σε ποσοστό 81% διαφωνούν με τη συγκεκριμένη απόφαση της κ. Κεραμέως και του υπουργείου Παιδείας, έχοντας παράλληλα καταγγείλει και την απουσία διαλόγου από πλευράς των πολιτικών προϊστάμενων στην εκπαίδευση…

Δείτε τα αποτελέσματα του γκάλοπ του Newsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από σήμερα για τους ανεμβολιαστούς σε εργασία, εστίαση και μετακινήσεις

Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται έξαρση της ζέστης τις επόμενες ημέρες

Σχολεία - Γκάλοπ Newsbomb.gr: Το 81% διαφωνεί με τον τρόπο που ανοίγουν - Τι θα ισχύει από σήμερα