Σε «κόκκινο» συναγερμό η Βόρεια Ελλάδα – Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης-Γκάγκα

Κυριάκος Κορωναίος

Θεσσαλονίκη
Intimenews/Αχιλλέας Χήρας

Έντονος προβληματισμός υπάρχει σε κυβέρνηση και ειδικούς για την κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα - Δεν θα μπει σε lockdown η Θεσσαλονίκη, υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα για την πορεία του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τον εμβολιασμό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στη Θεσσαλονίκη μετέβησαν σήμερα για επαφές με τις υγειονομικές αρχές ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Μαζί τους είναι και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων με τους διοκητές των Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων, καθώς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται ταυτόχρονα, οκτώ παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως οκτώ ετών, ενώ μόνο μέσα σε ένα 24ωρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ’ Υγειονομικής Περιφέρειας, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 11%.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την αντιμετώπισης της αύξησης του ιικού φόρτου στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η επίσκεψη της πολιτική ηγεσίας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σίγουρα θα ανακοινωθεί αύξηση των κλινών ΜΕΘ.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για τη Θεσσαλονίκη χθες, Τρίτη, 449 νέες λοιμώξεις κορονοϊού, ένας αριθμός πολύ κοντά στα 544 κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν για την Αττική, με τον μέσο όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών για την συμπρωτεύουσα να βρίσκεται στα 274,29. Υπενθυμίζεται ότι και μια εβδομάδα νωρίτερα, η Θεσσαλονίκη είχε ξανά τον μεγαλύτερο και μοναδικό τριψήφιο επταήμερο μέσο όρο στα 240,29.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφεται έντονη διασπορά του κορονοϊού σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης - Ημαθία (114), Δράμα (61 κρούσματα), Έβρο (50), Καβάλα (65), Καστοριά (45), Κιλκίς (53), Κοζάνη (66), Ξάνθη (89), Πιερία (79), Πέλλα (68), Χαλκιδική (54).

Την ίδια ώρα στο σύνολο των 17 περιφερειακών ενοτήτων Μακεδονίας και Θράκης, μόλις τρεις έχουν εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% και συγκεκριμένα οι ΠΕ Θάσου (56,19%), Κοζάνης (50,12%) και Καστοριάς (52,83%), με τις υπόλοιπες σε ποσοστά 43% κατά μέσο όρο.

Πλεύρης για Θεσσαλονίκη: Δεν υπάρχει θέμα lockdown

Mιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Blue Sky για τη Θεσσαλονίκη o Θάνος Πλεύρης είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα ανακοίνωσης μέτρων, δεν υπάρχει θέμα lockdown. Δεν υπάρχει θέμα λήψης μέτρων, είμαστε σε φάση προληπτική».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι «ανεβαίνουμε από νωρίς επάνω, θα πάω και στην Κοζάνη, έχουμε μια κατάσταση ενώ όλη η άλλη περιφέρεια βρίσκεται σε κατάσταση επιπεδοποίησης ή κάμψης του κύματος, υπάρχουν περιοχές στη δυτική Μακεδονία που δεν ακολουθούν την πορεία της υπόλοιπης χώρας». Πρόσθεσε, δε, ότι «θα συζητήσουμε την εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων αλλά και την αύξηση των εμβολιασμών» συμπληρώνοντας σε ερώτηση για τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου ότι «οι οποιεσδήποτε δράσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή γιατί η πανδημία είναι εδώ».

Οι τρεις λόγοι που προκαλούν ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα

Καμπανάκι για την επιδημιολογική κατάσταση στην βόρεια Ελλάδα έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ΜEGA.

«Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό. Έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης», σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην συμπρωτεύουσα.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι πολλά παιδιά νοσούν από κορονοϊό, ο κ. Γώγος, έκανε λόγο ότι τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. «Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων «ποσοστά κρουσμάτων, που μπορεί να μεγαλώσει και άλλο» αφορά στις μικρές ηλικίες. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες».

Τέλος, ο κ. Γώγος σχολίασε την απόφαση -η οποία εντέλει ανακλήθηκε- να κάνουν rapid test οι εμβολιασμένοι και μοριακό οι ανεμβολίαστοι για να επισκεφθούν οδοντίατρους.

«Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα οι αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τη διασπορά του ιού και την προστασία της νοσηλείας. Στις περιπτώσεις που γίνονται επεμβατικές πράξεις, δημιουργείται αερόλυμα, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης» ανέφερε.

«Ο οδοντίατρος καθορίζει κατά πόσο η πράξη που θα πράξει μπορεί να δημιουργήσει αερόλυμα που δημιουργεί προβλήματα και αν αυτή η πράξη έχει δυνάμει δημιουργία αερολύματος πρέπει να γίνει rapid» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο ότι για απονεύρωση και καθαρισμό, «που δεν παράγουν αερόλυμα δεν χρειάζεται rapid test».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε από κορονοϊό η Λιολιώ Κολυπέρα - Η προφητική ατάκα που είχε πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής

Big Brother: Απίστευτη αποκάλυψη - «Το κρεβάτι γιατί κουνιέται; 2-3 φορές τη μέρα το κάνουν σίγουρα»

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved