ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Πώς και πόσο βοήθησαν οι ΗΠΑ – Τι απαντά στο Newsbomb.gr η US Forest Service

Φωτιές Ελλάδα
Τι απαντά στο Newsbomb.gr η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ποια ήταν η συνδρομή των Αμερικανών στις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου στην Ελλάδα και πώς συνεργάζονται οι δυο χώρες στον τομέα των δασικών πυρκαγιών. Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τη Forest Service της Ουάσιγκτον η οποία διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να είναι ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη χώρα μας.

Πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στην Ελλάδα. Η Βόρεια Εύβοια «σβήστηκε από τον χάρτη», ενώ μεγάλες ήταν οι «πληγές» που άφησε πίσω της πύρινη λαίλαπα σε Αττική και Πελοπόννησο. Στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα, συνέδραμαν και άλλες χώρες. Τόσο μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όσο και μέσω των διμερών σχέσεων που έχει αναπτύξει η χώρα.

Αναζητώντας κανείς τα στοιχεία για τη συνδρομή των χωρών προς την Ελλάδα, στο διάστημα των πυρκαγιών, παρατηρεί πως οι ΗΠΑ είχαν αποστείλει μόνο ένα αεροπλάνο το οποίο έκανε πτήσεις παρακολούθησης των προσπαθειών κατάσβεσης. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτή η βοήθεια που ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις 11 Αυγούστου, σε επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Γουέντι Σέρμαν, η τελευταία είχε ανακοινώσει πως αμερικανική υπηρεσία σε συνεργασία με την πρεσβεία στην Αθήνα θα συνδράμει τις ελληνικές προσπάθειες αναδάσωσης και ανάπλασης των πυρόπληκτων περιοχών.

Το Newsbomb.gr αναζήτησε απαντήσεις σχετικά με τη βοήθεια που προσέφερε η Forest Service, η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ, στη χώρα στο διάστημα αυτό και τις βρήκε από το αρμόδιο γραφείο επικοινωνίας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

«Τον Αύγουστο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) ανέπτυξε προσωπικό καταστροφών και τρεις τεχνικούς συμβούλους των Δασικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όπου σε συντόνισαν, με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και τις τοπικές αρχές, τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και την καταγραφή που υπήρχε για τυχόν ανθρωπιστικές ανάγκες», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η Forest Service ξεκαθάρισε πως «Η ομάδα των Δασικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ παρείχε τεχνική βοήθεια στις τοπικές αρχές για να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους για κατάσβεση πυρκαγιάς επί τόπου. Αυτή η βοήθεια περιλάμβανε εκπαίδευση για ανταποκριτές, ανάλυση δορυφορικών εικόνων και καθοδήγηση για την καλύτερη χρήση των πόρων».

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, «στις 6-7 Αυγούστου, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Διοίκηση P-8 Poseidon, πραγματοποίησε αεροπορικές αναγνωριστικές αποστολές για να υποστηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες πυρόσβεσης. Στις 10 Αυγούστου, ο περιφερειακός διευθυντής του Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας του USAID και ένας τεχνικός σύμβουλος Δασικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ ταξίδεψαν στο νησί της Εύβοιας για να αξιολογήσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες και να συντονιστούν με τις τοπικές αρχές».

Κλείνοντας, η αμερικανική δασική υπηρεσία ξεκαθάρισε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να συντονίζονται με τις ελληνικές αρχές για την παρακολούθηση των συνθηκών επί τόπου και την πιθανή ανάγκη για πρόσθετη υποστήριξη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.