ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Βράζει» από κρούσματα η Βόρεια Ελλάδα – Αγωνία των ειδικών για τα νοσοκομεία

Κορονοϊός Βόρεια Ελλάδα νοσοκομεία
Υπό πίεση το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα.
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ανησυχητική είναι η επιδημιολογική εικόνα της Βόρειας Ελλάδας με τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό να προκαλούν «ασφυξία» στα νοσοκομεία.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα μέτρα στη σκιά της αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ειδικότερα, ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid σε ΜΕΘ ανέρχεται στους 137, στο σύνολο των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ, με τα ποσοστά ανεμβολίαστων μεταξύ αυτών να κυμαίνονται από 95,2 έως 96%.

Το σύνολο των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid ανέρχεται σε 773, με επίσης υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων (74,3%-79,6%), ενώ 70 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 83,3-89,3%).

Να σημειωθεί ότι χτες ολοκληρώθηκε η περιοδεία που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στα Νοσοκομεία της Θράκης προκειμένου να συζητήσει με τα στελέχη του ΕΣΥ όλα τα ζητήματα που αφορούν τόσο στην αντιμετώπιση των περιστατικών Covid-19 όσο και στη συνολική λειτουργία του συστήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, στα 14 νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 416 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, εκ των οποίων 331 (79,6%) ανεμβολίαστοι, 28 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων 25 (89,3%) ανεμβολίαστοι και 75 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 72 (96%) ανεμβολίαστοι.

Στα 14 νοσοκομεία αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 357 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, εκ των οποίων 265 (74,3%) ανεμβολίαστοι, 42 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων 35 (83,3%) ανεμβολίαστοι και 62 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 59 (95,2%) ανεμβολίαστοι.

«Έκρηξη» νοσηλειών το τελευταίο 10ημερο

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία καλύπτει μια γεωγραφική περιοχή 8 νομών από το Κιλκίς ως τον Έβρο, συν το ανατολικό μισό της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Θεαγένειο και Άγιος Παύλος, αριθμώντας 14 νοσοκομεία συνολικά ως ΥΠΕ, δείχνουν ότι η κατάσταση ανησυχητική.

Όπως προκύπτει από το γράφημα στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ για την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου νοσηλεύονταν 384 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid-19 ενώ τους 61 έφταναν οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ. Από αυτούς στις απλές κλίνες οι μη εμβολιασμένοι είναι 291 και στις ΜΕΘ οι 58 δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.

Κορονοϊός 4η ΥΠΕ νοσοκομεία
Η εικόνα των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ την 28η Οκτωβρίου4η ΥΠΕ

Την ίδια ώρα τα στοιχεία των τελευταίων 10 ημερών, από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, αποτυπώνουν την «έκρηξη» των νοσηλειών στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας καθώς από τους 355 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ στις 18 Οκτωβρίου, η εικόνα πλέον δείχνει 445 ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ.

Η κατάσταση αυτή υποχρέωσε το υπουργείο Υγείας να υλοποιήσει την πρώτη βάση του plan B με την επέκταση της συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, «παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία».

Συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, υπέγραψε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Συγκεκριμένα, οι παρακάτω ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19:

  • Διακόσιες κλίνες από Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανώνυμη Εταιρία, στη Θεσσαλονίκη.
  • Είκοσι κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στο Βόλο.
  • Τριάντα κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα.

Επίσης για non Covid ασθενείς, οι παρακάτω κλινικές διαθέτουν:

  • Η ιδιωτική κλινική στο Βόλο, δέκα κλίνες και δυο κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Η ιδιωτική κλινική στη Λάρισα, τριάντα κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και τέσσερις κλίνες ΜΕΘ.

Θεσσαλονίκη: Επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση - Αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης και στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10 είναι:

  • Οριακά σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 23/10 και της Κυριακής 24/10.
Θεσσαλονίκη ιικό φορτίο
Οι μετρήσεις για το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη.ΑΠΕ/ΜΠΕ
  • Αυξημένη (+43%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 18/10 και Τρίτης 19/10.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

«Καμπανάκι» Τσακρή: Βλέπουμε το 5ο κύμα να εξελίσσεται πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, δήλωσε ότι «Θα είναι ένα κύμα το οποίο θα το δούμε να εξελίσσεται μέχρι το Δεκέμβρη, ανάλογο με αυτό που είδαμε στο δεύτερο επιδημικό κύμα πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο», αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Τσακρής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «Από το τέταρτο περάσαμε χωρίς ανάπαυλα στο πέμπτο κύμα στη χώρα μας και το βλέπουμε να εξελίσσεται πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιοχές».

Ακόμη, επισήμανε ότι θα δούμε αύξηση στα κρούσματα και «περιμένουμε μέσα στο Νοέμβριο να κορυφωθεί αυτό το πέμπτο κύμα». Ωστόσο, εκτίμησε ότι δεν θα δούμε εικόνες του περσινού χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα καθώς όπως εξήγησε μπορεί το ποσοστό εμβολιασμού να είναι χαμηλό αλλά είναι σε κάποια επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσακρής υπογράμμισε ότι τώρα είναι εποχή των κορονοϊών, ενώ σημείωσε ότι ξεκινάνε με τα πρώτα κρύα τον Οκτώβριο και κορυφώνονται περίπου μέσα στον χειμώνα και συνεχίζονται μέχρι την άνοιξη.

«Είναι πιο μεγάλο το ενδημικό κύμα των κορονοϊών σε σχέση με εκείνο της γρίπης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι γιορτές θα είναι υπό συζήτηση, «αλλά έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων που δίνει ανάσα και ελπίδα για το σύστημα υγείας».

«Λογικά θα υπάρχει μια κάμψη προς τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως πέρσι και στη συνέχεια είχαμε αναζωπύρωση», δήλωσε και τόνισε ότι «ευάλωτες ομάδες έχουν εμβολιαστεί οπότε δεν θα είμαστε κλειστά πάλι για να συνεχίσει η κοινωνία και η οικονομία να υπάρχει όπως σε όλη την Ευρώπη».

Τέλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας επισήμανε ότι είναι απαραίτητα και το εμβόλιο της γρίπης και η τρίτη δόση, με προτεραιότητα σε αυτή τη φάση την τρίτη δόση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Δεν ανεχόμαστε απειλές των δικαιωμάτων μας – Μέρκελ: Βρείτε λύσεις με διάλογο

Έγκλημα στην Κρήτη: Αυτή είναι η μητέρα 4 παιδιών που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της

Βύρωνας: Φωτιά σε διαμέρισμα - Απεγκλωβίστηκε τετραμελής οικογένεια από το μπαλκόνι