ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Εφιαλτικές» εφημερίες - «Ζούμε μία τραγωδία», λένε υγειονομικοί στο Newsbomb.gr

Κορονοϊός: «Εφιαλτικές» εφημερίες - «Ζούμε μία τραγωδία», λένε υγειονομικοί στο Newsbomb.gr
Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς
INTIME

Κορονοϊός: Τρομακτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της δραματικής διάστασης που παίρνει το τέταρτο κύμα της πανδημίας - Δραματικές εκκλήσεις υγειονομικών στο Newsbomb.gr

H έξαρση του τέταρτου κύματος της πανδημίας προκαλεί ασφυξία στο Σύστημα Υγείας με τις εισαγωγές, να είναι περισσότερες από τα εξιτήρια και τις ΜΕΘ να είναι στα «κόκκινα». Ο προβληματισμός των ειδικών για την κατάσταση είναι μεγάλος με τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και την Πάτρα να βρίσκονται στα όρια, καθώς ο ρυθμός των νοσηλειών έχει αυξηθεί ραγδαία.

Η αυξητική τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας είναι ενδεικτική, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως αναμένεται ένα πολύ δύσκολο δεκαπενθήμερο για τα νοσοκομεία της χώρας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της θνητότητας τόσο ασθενών με covid-19 όσο και ασθενών με άλλα νοσήματα, κρούουν μιλώντας στο Newsbomb.gr, υγειονομικοί από την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και την Πάτρα.

«Μαύρη Δευτέρα» στο νοσοκομείο του Βόλου

Κραυγή αγωνίας στο Newsbomb.gr από τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών στο Βόλο και διευθυντή της Νευροχειρουργικής, κ. Νίκο Χαυτούρα για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε, «ζούμε μια τραγωδία τις τελευταίες ώρες στο Βόλο. Χάσαμε πέντε συνανθρώπους μας μέσα σε λίγες ώρες. Ο κόσμος θα πεθαίνει έτσι. Έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες. Η κατάσταση είναι τραγική. Νοσηλεύονται 110 ασθενείς, στις κλινικές Covid, 10 διασωληνωμένοι με κορονοϊό στη ΜΕΘ πολύ βαριά και άλλοι 5 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Χρειαζόμαστε και άλλους γιατρούς, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε άλλους ασθενείς. Οι άνθρωποι δεν είναι πράγματα να τους βάζουμε σε ντουλάπια».

Αποκάλυψε δε πως το απόγευμα της Κυριακής 7 Νοεμβρίου υπήρξε ένα περιστατικό, στο νοσοκομείο του Βόλου, με μια 70χρονη η οποία αρνιόταν τη διασωλήνωση. Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr, ο Νίκος Χαυτούρας η ηλικιωμένη έχασε τις αισθήσεις της και έπειτα από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον εισαγγελέα προχώρησαν στην διασωλήνωσή της.

«Εφιαλτική» εφημερία στο «Παπαγεωργίου»

Άλλη μία εφιαλτική εφημερία ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας, στονοσοκομείο «Παπαγεωργίου», επιβεβαιώνοντας την αφόρητη πίεση που υφίσταται το τελευταίο διάστημα το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη λόγω της πανδημίας.

Τα λόγια του Βασίλη Κώτση, Καθηγητή Παθολογίας και Διευθυντή Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης στο Newsbomb.gr, συγκλονίζουν, «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν στιγμές που ασθενείς μένουν εκτός ΜΕΘ περιμένοντας σε ράντζα μέχρι να βρεθεί κενή κλίνη. Μια από αυτές τις ημέρες ήταν η χθεσινή, εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στα επείγοντα περιστατικά, ενώ για μια ακόμη φορά η εφημερία νοσοκομείου της πόλης έκλεισε με όλες τις κλίνες ΜΕΘ Covid κατειλημμένες και ασθενείς διασωληνωμένους σε άλλες μονάδες».

Συνέχισε κάνοντας έκκληση για νοσηλευτικό προσωπικό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «θα έρθουν χειρότερες ημέρες από πέρυσι, δεν έχουμε γιατρούς, το προσωπικό έχει μειωθεί αρκετά. Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι κρίσιμο. Δεν μπορούμε να βρούμε επικουρικό προσωπικό, πρέπει να γίνει άμεσα επιστράτευση γιατρών».

Τρομάζει η αύξηση νοσηλειών στη Πάτρα

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Πάτρα με τα νοσοκομεία να ζορίζονται. Το βράδυ της Κυριακής προκειμένου μάλιστα να μην υπάρξει πρόβλημα έλλειψης κλινών ο δεύτερος όροφος του νοσηλευτηρίου «Αγ. Ανδρέας» μετατράπηκε σε χώρο φιλοξενίας κρουσμάτων κορονοϊού μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη εφημερία πάνω από 50 θετικά στον ιό άτομα έφθασαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Πατρών κ. Άννα Μαστοράκου μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε, «έχει αυξηθεί αλματωδώς ο ρυθμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία μας. Ανοίξαμε ξανά κλίνες ΜΕΘ που είχαμε κλείσει. Υπάρχει μεγάλο κενό στην εμβολιαστική κάλυψη».

H «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμα μια φορά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, λέγοντας πως αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα νέα κρούσματα θα φτάσουν τα 10.000. «Από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πάει το πράγμα για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα» ξεκαθάρισε.

«Ποια Χριστούγεννα; Ο καθένας να προσπαθήσει να διαφυλάξει την οικογένειά του, να πάρει μέτρα προστασίας για να μη βρεθεί σε ράντζο». «Οι Πορτογάλοι είναι πιο έξυπνοι από εμάς; Οι Ιταλοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς; Αυτό δεν το δέχομαι» σημείωσε για τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις χώρες. «Αν δεν εμβολιαστούμε να πάμε 80% plus δεν πρόκειται να γίνει τίποτε» τόνισε.

Η κ. Παγώνη διευκρίνισε ότι πλέον υπάρχει ασφυκτική πίεση σε όλες τις κλινικές όχι μόνο σε μία. Μπήκαν δήλωσε δε, ράντζα και στην οφθαλμολογική κλινική που εκεί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στη διαχείριση των ασθενών.

«Έχει γεμίσει το νοσοκομείο από περιστατικά non COVID, ενώ για τα COVID κλείσαμε κλινικές non COVID για να μπουν μέσα. Τώρα είναι η σειρά της Αττικής, μετά τη Θεσσαλονίκη. Τους έχουμε ξεπεράσει», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι τραγικές οι στιγμές από χθες το βράδυ δεν έχει τελειώσει ακόμα η εφημερία δεν ξέρω τι θα γίνει μέχρι το μεσημέρι είναι φοβερό», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Ξέρεις», συνέχισε «τι σημαίνει να δανείζεσαι ράντζα από το διπλανό νοσοκομείο; Το προσωπικό είναι το ίδιο συν αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί… Αυτοί θα αντιμετωπίσουν αυτά που αντιμετωπίζουν συν όλα αυτά»

Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως, «εδώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει μέχρι τέλους Νοέμβρη είναι τόσο πιεστική η κατάσταση και τα χειρότερα βέβαια είναι μπροστά μας δεν το συζητάμε. Όταν φτάσει σε ένα σημείο να γεμίσει το νοσοκομείο με ράντζα που σημαίνει ότι δε θα μπορέσει να διαχειριστεί όλους τους αρρώστους γιατί είναι πάρα πολλοί, ένα προσωπικό πιεσμένο και κουρασμένο που δεν έχει πάρει άδειες γιατί υπάρχει αναστολή αδειών, καταλαβαίνετε ότι από δω και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ γιατί μπαίνει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι ιώσεις».

«Χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός. ΤΑ COVID που μπήκαν στο Γεννηματάς είναι ηλικίας 28 – 45. Ήταν ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι, βαριές περιπτώσεις ειδικά παχύσαρκοι με υποκείμενα σωληνώθηκαν. Και τα non COVID βαριά περιστατικά».

«Βλέπουμε αποτέλεσμα του συνωστισμού των προηγούμενων ημερών είναι ένας αριθμός και από εκεί» σχολίασε για την έκρηξη των κρουσμάτων και τις παρελάσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Καιρός – Αρναούτογλου: Μεγάλο καιρικό σασπένς από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά

Τροχαίο στη Βουλή: Πέθανε ο πεζός που παρασύρθηκε από ταξί