ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα - Από πού αποκλείονται οι μη εμβολιασμένοι

Νέα μέτρα
Intime News

Τα νέα μέτρα φέρνουν και νέα... πραγματικότητα για τους μη εμβολιασμένους πολίτες οι οποίοι πλέον έρχονται αντιμέτωποι με ακόμα περισσότερους περιορισμούς στην καθημερινότητά τους 

Στόχος της κυβέρνησης να αποτραπεί κάθε είδους lockdown, τόσο γενικό (για όλο τον πληθυσμό) όσο και ειδικό (για τους μη εμβολιασμένους), είναι τα νέα μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή από σήμερα και τα οποία είχε εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητοτάκης, κατά το διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα.

Τα νέα μέτρα που αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες, όπως τόνισε και από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δεν είναι τιμωρητικά, αλλά θα λειτουργήσουν προστατευτικά για όσους συνεχίζουν να παραμένουν εκτεθειμένοι στον κορονοϊό. Ο κ. Πλεύρης τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση αποκλείει σθεναρά οποιοδήποτε lockdown της οικονομίας και πως ενδεχόμενα νέα μέτρα θα αφορούν και πάλι τους μη εμβολιασμένους, καθώς αποτελούν συντριπτικά μεγάλο ποσοστό ασθενών οι οποίοι καταλήγουν στις ΜΕΘ.

Το δίμηνο σχέδιο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση του νέο σφοδρού κύματος του κορονοϊού αποτελείται από πέντε πυλώνες:

Πρώτον όλοι οι ενήλικες μη εμβολιασμένοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

  • Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
  • Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
  • Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.
  • Πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Οι νέοι κανόνες δημόσιας Υγείας

Τα 9 «μπλόκα» για μη εμβολιασμένους

Ούτε με τεστ στους εξής κλειστούς χώρους

  • Εστίαση
  • Κέντρα διασκέδασης
  • Θέατρα
  • Κινηματογράφοι
  • Μουσεία
  • Εκθέσεις
  • Συνέδρια
  • Γυμναστήρια
  • Γήπεδα

Με rapid test

  • Εκκλησίες
  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια
  • Ανοιχτοί Χώροι Εστίασης

Πρόσβαση

  • Σούπερ μάρκετ
  • Καταστήματα τροφίμων
  • Βενζινάδικα
  • Φαρμακεία

Διαβάστε αναλυτικά τα νέα μέτρα

Γυμναστήρια, θέατρα και κινηματογράφοι: Τι ισχύει για τους μη εμβολιασμένους

«Μπλόκο» στην είσοδο ενήλικων μη εμβολιασμένοι μπαίνει στα θέατρα, τα σινεμά, τα γυμναστήρια και τα μουσεία, όπου δεν ισχύει πλέον η επίδειξη αρνητικού τεστ (είτε rapid, είτε μοριακού). Από το μέτρο εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία το λιανεμπόριο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι μη εμβολιασμένοι πολίτες αποκλείονται από όλους τους κλειστούς χώρους, όπου δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται ούτε με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Πού επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης

Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας.

Τι ισχύει για σχολεία και ΑΕΙ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ για τα νέα μέτρα, συνεχίζεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής.

Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., όπως η διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης και σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού που ήδη ισχύουν.

Παρόμοια, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών και τα έως τώρα ισχύοντα μέτρα προστασίας θα λειτουργούν οι δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η διά ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα, για τη συμμετοχή στο μάθημα, οι μαθητές/τριες, υποψήφιοι/ες και οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, οι μεν μαθητές/τριες και υποψήφιοι/ες βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, οι δε εκπαιδευτικοί βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα με δαπάνη τους. Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι κάθε φορά ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Τι ισχύει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60

Πλέον το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να δοθεί, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό, των άνω των 60 ετών, με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.

Πότε θα εκδίδουν το νέο πιστοποιητικό

Οι άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί πριν από 7 μήνες θα πρέπει μέσα στον Δεκέμβριο να σπεύσουν για την τρίτη δόση του εμβολίου, ώστε να μπορούν να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούν να το εκδίδουν αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους χωρίς να χρειάζεται να παρέλθει το χρονικό διάστημα των 14 ημερών, που ίσχυε για τη δεύτερη δόση.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού της τρίτης δόσης της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, βρίσκεται σε λειτουργία από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παράδειγμα

  • Πολίτης 65 ετών ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του (έκανε δηλαδή και την δεύτερη δόση) στις 16 Ιουνίου 2021.
  • Εξέδωσε άρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού στις 30 Ιουνίου, δηλαδή 14 μέρες αργότερα, βάσει σχετικής πρόβλεψης που θεωρεί απαραίτητη την παρέλευση του διαστήματος δύο εβδομάδων για την ανάπτυξη επαρκών αντισωμάτων.
  • Η ισχύς του εν λόγω πιστοποιητικού παύει να ισχύει στις 30 Ιανουαρίου 2022
  • Επομένως ο εν λόγω πολίτης θα πρέπει να προχωρήσει στην τρίτη δόση στο διάστημα μεταξύ 30ης Δεκεμβρίου 2021 και 30ης Ιανουαρίου 2022

Πώς θα κινούνται έφηβοι και παιδιά

Τα παιδιά ηλικίας 4-17 ετών θα έχουν πρόσβαση σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους στην εστίαση, καταστήματα λιανεμπορίου, κομμωτήρια, γυμναστήρια και γήπεδα μόνο με τη διενέργεια self test, 24 ώρες πριν από την παρουσία τους στον χώρο.

Για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών δε χρειάζεται να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ.

Τι ισχύει στις δημόσιες υπηρεσίες

Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.

Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται, μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.]. Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Νέα μέτρα: Tι ισχύει από τη Δευτέρα στα Δικαστήρια

Κατά την είσοδο οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια επιτρέπεται μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα.

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης

Για το προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νόσησε από Covid-19 ισχύουν τα εξής:

Ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή. Σε περίπτωση που ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος έχει γίνει σε ιδιωτική δομή επιβεβαιώνεται εντός εικοσιτετραώρου σε δημόσια δομή υγείας. Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής με παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.

Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή. Οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR. Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test)

Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, κλειστά μνημεία και χώροι διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

Δυνατότητα λειτουργίας μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο, Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις με τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ

Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Ποσοστό πληρότητας 100%. Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών, πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό

Εστίαση (π.χ. εστιατόρια, καφέ,ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων)

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο. Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι και οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Παιδότοποι

Λειτουργία παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο. Ένα παιδί ανά 5 τ.μ. Είσοδος ανηλίκων από τεσσάρων έως και 17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test). Οι ενήλικοι εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολία στους συνοδούς σε παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.

Εκκλησίες

Οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα - Από πού αποκλείονται οι μη εμβολιασμένοι

Σφίγγει ο κλοιός για τον ηθοποιό Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό - Τι υποστηρίζει

«Ότι έγινε, έγινε συναινετικά»: Τι υποστηρίζει ο ηθοποιός Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό