ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ NEWSBOMB. GR

ΕΛΛΑΔΑ

Ο διχασμός για τον εμβολιασμό οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια 

Ο διχασμός για τον εμβολιασμό οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια 
Ο διχασμός για τον εμβολιασμό οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια 
Intimenews

Σύμφωνα με το άρθρο του «The Lancet» ο στιγματισμός των μη εμβολιασμένων πολιτών είναι αδικαιολόγητος

Στο πιο κρίσιμο σημείο της πανδημίας κάποιοι επιμένουν να διασπείρουν στην ελληνική κοινωνία το μικρόβιο του διχασμού με ανυπολόγιστες ζημίες τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε ιατρικό επίπεδο, αφού εκπέμπουν λάθος μηνύματα στην κοινωνία.

Πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» απευθύνει έκκληση σε αξιωματούχους κυβερνήσεων, δημοσιολογούντες, αλλά και επιστήμονες, να σταματήσει ο στιγματισμός των μη εμβολιασμένων πολιτών κατά του κορονοϊού, καθώς περνάει λανθασμένα μηνύματα για την πορεία της πανδημίας και δεν ενισχύει τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Η πανδημία covid-19 από την αρχή έφερε μαζί της το στίγμα, αρχικά για τους νοσούντες και όπως εξελίσσονται τώρα τα πράγματα για τους μη εμβολιασμένους. Τον όρο «πανδημία ανεμβολίαστων» έχουν επιλέξει οι κυβερνήσεις μιας σειράς χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ελλάδα, για να ενισχύσουν το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και να αποσιωπήσουν ευθύνες κυβερνητικών επιλογών, διαχείρισης και σχεδιασμού.

Όμως, η απλοϊκότητα τέτοιων επιχειρημάτων, οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα καθώς υπονοείται ότι οι εμβολιασμένοι δεν συμμετέχουν πια στη διάδοση του ιού, ενώ απειλούνται από τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με το άρθρο του «The Lancet» ο στιγματισμός των μη εμβολιασμένων πολιτών είναι αδικαιολόγητος, τη στιγμή που θα έπρεπε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για μην δημιουργούνται αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εμβολιασμός είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για την προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το Newsbomb.gr από την αρχή της πανδημίας ενημερώνει για τις επιστημονικά έγκυρες απόψεις, έχει προβάλει και συνεχίζει να προβάλει τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν συμβάλλει στο διχασμό της κοινωνίας, όπως με ιδιαίτερη σπουδή κάνουν από το δημόσιο βήμα οι κύριοι Γιάννης Πρετεντέρης και Άρης Πορτοσάλτε, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς και εξυβριστικούς χαρακτηρισμούς για μερίδα συμπολιτών μας.

Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την εμμονή τους στη μη αποδοχή των απολύτως τεκμηριωμένων επιστημονικών προσεγγίσεων, τις οποίες καθημερινά αποκαλύπτουν γιατροί και καθηγητές για τον κίνδυνο που διαρκώς αυξάνεται, αλλά και τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά νόσησης και επί των εμβολιασμένων, Αρης Πορτοσάλτε και Γιάννης Πρετεντέρης, επιχειρούν να χειραγωγήσουν βάναυσα την κοινή γνώμη. Αυτές τις κρίσιμες ώρες, που το τέταρτο κύμα της πανδημίας σαρώνει όλη την Ευρώπη, φυσικά και την Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες χρειάζονται πειστικές απαντήσεις και όχι «κυνηγούς» ανεμβολίαστων, να «μαλώνουν» και να χυδαιολογούν καθημερινά εναντίον μερίδας Ελλήνων πολιτών από τους τηλεοπτικούς δέκτες και τα ραδιόφωνα.

Αυτές οι συμπεριφορές μόνο σε Δημοκρατίες δεν αρμόζουν. Κανένας Πρετεντέρης και κανένας Πορτοσάλτε δεν έχουν δικαίωμα να ελεεινολογούν εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιλογών.

Κανένας σχολιαστής ο οποίος διαθέτει δημόσιο βήμα δεν έχει δικαίωμα να βάζει ταμπέλες στους πολίτες και να ρυθμίζει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Με βάση το Σύνταγμα, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας αποτελεί το κύριο περιεχόμενο της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και σημαίνει προπάντων πλήρη και απόλυτη αυτοδιάθεση, δηλαδή το δικαίωμα και συνάμα την ελευθερία κάθε ανθρώπου να διαμορφώνει τη ζωή του σύμφωνα με τις κλίσεις, τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα και τις κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις του, χωρίς να είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε επέμβαση των οργάνων του κράτους που να οδηγεί στη δημιουργία ενός ενιαίου τύπου προσωπικότητας και κατ’ επέκταση στην «αποπροσωποποίηση» του ανθρώπου ή στην επιβολή ενός ηθικού αρχέτυπου που θα πρέπει να προσδιορίζει τις πράξεις του.

Αν η έκκληση της δημοσίευσης του Lancet εισακουστεί, ίσως προληφθεί ένας βαθύς διχασμός που μόνο πίσω μπορεί να πάει τη χώρα. Τα δείγματα είναι ανησυχητικά, αφού έκαναν την εμφάνισή τους απόψεις όπως οι μη εμβολιασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για τη νοσηλεία τους. Με αυτή τη λογική, όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης που κάποιος θα κρίνει ότι δεν είχαν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα πριν ασθενήσουν ή τραυματιστούν, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία και νοσηλεία, δηλαδή θα καταργηθεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης, όπως εύστοχα προειδοποίησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Αυτοί μάλλον ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε «δεινό» και επικίνδυνο σχολιαστή…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στα Καλύβια: Χωρίς ταυτότητα τα βρέφη που θάφτηκαν στην αυλή του ιερέα - Τι λέει ο δήμαρχος

Σέρρες: Σάλος με ιερέα για τις προκλητικές πόζες σε φωτογραφίες που ανήρτησε στο Instagram

Κορονοϊός: Το 4ο κύμα «σφυροκοπά» τη χώρα - Τα δύο σενάρια για τα Χριστούγεννα και το «plan b»