ΕΛΛΑΔΑ

«Καίει» τα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης

«Καίει» τα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε 1,40 ευρώ το λίτρο από 1,056 ευρώ σήμερα αναμένεται ναδιαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Αυτά με βάση τις σημερινές τιμές,γιατί από τις 15 Οκτωβρίου, όταν και θα εξισωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης, δεν αποκλείεται οι τιμές να είναιακόμη υψηλότερες.

Την εξίσωση των φόρων ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου. Υποσχέθηκε, ωστόσο, χορήγηση επιδόματος για να αντιμετωπισθούν οι επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Κάτι που προς το παρόν παραμένει ως σενάριο. Θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια; Θα ληφθεί υπόψη η θερμοκρασία διαφόρων περιοχών; Οι αποφάσειςαναμένεται να ληφθούν στο μέλλον.

Κατά τον κ. Οικονόμου, σε περίπτωση που τα έσοδα του προϋπολογισμού κινηθούν με ικανοποιητικό ρυθμό τους επόμενους μήνες του έτους,είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η εξίσωση του φόρου να περιοριστεί σε επίπεδαχαμηλότερα του 80%.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε στα γραφείτου ΣΔΟΕ τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Αφορούν στησήμανση όλων των μέσων μεταφοράς καυσίμων, την τοποθέτηση GPS για τη παρακολούθησή τους και την ιχνηθέτηση τωνκαυσίμων από τα διυλιστήρια.

Το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 500 εκατ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ, είπε ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης. Μένει ναφανεί εάν τα μέτρα θα εφαρμοστούν και –το σημαντικότερο- εάν θα έχουναποτελέσματα.