ΕΛΛΑΔΑ

Γκάγκα: Τα εμβόλια φαίνεται να καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον - Τι είπε για τις ΜΕΘ

Γκάγκα ΕΣΥ μετάλλαξη Όμικρον
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Όμικρον. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μίλησε για την πορεία της πανδημίας, την πίεση στο σύστημα υγείας και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Όμκρον, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

«Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη, τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι πολλές», ενώ πρόσθεσε ότι «και τις επόμενες ημέρες το σύστημα θα συνεχίσει να πιέζεται».

«Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία προσπαθούν πάρα πολύ και υπερβαίνουν τον εαυτό τους», σημείωσε η κυρία Γκάγκα.

Και συμπλήρωσε ότι υπάρχει συνεισφορά «και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα στρατιωτικά νοσοκομεία», υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας.

Αναφερόμενη στο πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι «ο ασθενής είναι πάρα πολύ καλά», σημειώνοντας ότι ενδέχεται το επόμενο διάστημα να έχουμε περισσότερα κρούσματα, ενώ επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε πρώτες ενδείξεις πως τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη».

Γκάγκα: Καμία συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας

Ερωτηθείσα για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών και αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης και σε άλλες ομάδες, η κυρία Γκάγκα «Δεν έχεις συζητηθεί το ζήτημα της υποχρεωτικότητας σε άλλες ομάδες, κυρίως γιατί αυτούς που πρέπει να προστατεύσουμε, είναι αυτοί που κυρίως αρρωσταίνουν, αυτοί που κινδυνεύουν, αυτοί κυρίως που καταλήγουν. Και αυτοί είναι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών. Ο λόγος που έγινε η υποχρεωτικότητα σε αυτές τις ηλικίες είναι κυρίως για την ασφάλεια των ίδιων.»

Για την κατάσταση στις ΜΕΘ

«Οι ΜΕΘ στην Αθήνα είναι γενικά καλά (σε αριθμούς). Παραδείγματος χάριν, η μία ΜΕΘ στο «Σωτηρία» με 17 κρεβάτια, έχει 17 γιατρούς. Η άλλη ΜΕΘ που έχει 50 κρεβάτια έχει περίπου 30-35 γιατρούς. Οι ΜΕΘ είναι καλά στελεχωμένες», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι στη Γερμανία «ένας εντατικολόγος εφημερεύει σε 24ωρη βάρδια και ένας γιατρός ανά έξι κρεβάτια που δεν είναι εντατικολόγος, απλά να υπάρχει παρουσία γιατρού, οπότε καταλαβαίνετε ότι εδώ είναι καλά στελεχωμένα».

«Αυτή τη στιγμή στο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί μια μονάδα που δεν είναι καταγεγραμμένη σαν μονάδα και την έκαναν σαν ομάδα λοιμώξεων που έχει πλήρεις αναπνευστήρες, πλήρεις αντλίες και είναι 12 ασθενείς εκεί με τηλεμετρία. Δηλαδή μια μονάδα πραγματικά εξαιρετική», τόνισε η κυρία Γκάγκα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Έλληνας από τη Νότια Αφρική το πρώτο κρούσμα – Εντοπίστηκε στην Κρήτη

Εμβόλια Moderna και Pfizer: Ποιο είναι αποτελεσματικότερο – Τι δείχνει νέα έρευνα

Γιάννα Αγγελοπούλου: Έχω κάνει τα πάντα εκτός από λίφτινγκ, αυτό έχω πάντα στην τσάντα μου

Ρoή Ειδήσεων