ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Αυτές είναι οι περιοχές που έχει βάλει στο «μάτι» η Όμικρον

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Αυτές είναι οι περιοχές που έχει βάλει στο «μάτι» η Όμικρον
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι κυρίαρχη μετά την Πρωτοχρονιά.
ap

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως το 20% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, αποδίδεται πλέον στην παραλλαγή Όμικρον.

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα.

Η Όμικρον έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμό σε κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν ότι τις ερχόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Ήδη οι επιστήμονες βλέπουν αύξηση στα λύματα και προεξοφλούν επέλαση της Όμικρον. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στη χώρα μας στο 50% των νέων κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα ανέφερε, «Η Όμικρον είναι εδώ και κινείτε με τρομακτικές ταχύτητες. Αυτή την στιγμή επικρατεί στο 20% των κρουσμάτων, μέχρι την Πρωτοχρονιά το ποσοστό θα έχει φτάσει το 50%. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε αύξηση τόσο στα κρούσματα, όσο και στις νοσηλείες. Επίσης, σε περιοχές που είχαν παρουσιάσει σημαντική πτώση όπως η Αθήνα, το Ρέθυμνο, η Λάρισα, η Λακωνία, η Εύβοια και η Κέρκυρα, παρατηρούμε αυξημένο ιικό φορτίο, το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται σε ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον».

Κλείνοντας ο καθηγητής, εκτίμησε πως οι περιοχές που θα επικρατήσει σε πρώτη φάση η νέα παραλλαγή και θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Αθήνα, τα Χανιά, η Λάρισα και κυρίως η Εύβοια, καθώς βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα.

Ποια τα σενάρια στο «τραπέζι»

Το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι σε σχέση με ό,τι ήδη ισχύει για τις μέρες μέχρι και την Πρωτοχρονιά θεωρείται απίθανο. Ό,τι αποφασιστεί θα ισχύσει από 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια. Από τα σενάρια που έχουν πέσει στο «τραπέζι» είναι να κλείνει η εστίαση στις 12 ή να ανασταλεί εντελώς η λειτουργίας για κάποιες ημέρες. Επίσης να είναι μόνο καθήμενοι.

Παράλληλα, εξετάζεται μείωση του ποσοστού πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα ενώ «κλειδωμένη» θεωρείται και η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας. Αναφορικά με τα γήπεδα εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων.

Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συζητήσουν και την αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία. Δηλαδή τροποποίηση του 50+1%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Αυτές είναι οι περιοχές που έχει βάλει στο «μάτι» η Όμικρον

Survivor: Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση

«Παραμιλούν» οι Τούρκοι: Τώρα αντιλαμβάνονται τι τους περιμένει από Rafale, Viper και Mirage 2000-5