ΕΛΛΑΔΑ

Meteo: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Ελπίς» τις επόμενες ώρες - Πού παρατηρούνται προβλήματα

Σε ποια σημεία καταγράφονται προβλήματα λόγω των χιονοπτώσεων
Σε ποια σημεία καταγράφονται προβλήματα λόγω των χιονοπτώσεων

H κακοκαιρία «Ελπίς» δείχνει τα δόντια της: Σε ποια σημεία καταγράφονται προβλήματα λόγω του χιονιά

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των οδικών δικτύων της Αττικής, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίς», με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για σήμερα Σάββατο 22/01 αναμένουμε αρχικά τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω απο τα ~600-800 μέτρα.

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω απο τα ~300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής 23/01 είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω απο τα ~300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται ενδεικτικά ο αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις και σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις μεταξύ 11:00 και 14:00 (Γράφημα 1) και μεταξύ 20:00 και 23:00 του Σαββάτου 22/01 (Γράφημα 2).

Δυτική Ελλάδα: Σε ποια σημεία καταγράφονται προβλήματα λόγω των χιονοπτώσεων

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των οδικών δικτύων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας:

  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας
  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου
  • Στην επαρχιακή οδό Περιστέρας - χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εξής περιοχές:

  • Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο στην θέση Αραποκέφαλα
  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, στην θέση 'Αγιος Ιωάννης Αποδοτίας και εντός των τοπικών κοινοτήτων Λιβαδακίου και Πλατάνου, του δήμου Ναυπακτίας.

Πάντως, σε όλα τα σημεία βρίσκονται και επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους.

Ολονύκτια προσπάθεια λόγω της κακοκαιρίας, να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι στη Στερεά Ελλάδα

Μία κρίσιμη μάχη κέρδισαν όλη τη νύχτα τα μηχανήματα που βρέθηκαν στους δρόμους της Στερεάς Ελλάδας για να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ήταν χαρακτηριστικό πως η χιονόπτωση συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες όχι με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, ωστόσο απείλησε σε αρκετές περιπτώσεις, να κλείσει δρόμους όπως για παράδειγμα τον δρόμο Λαμίας - Δομοκού όπου μέχρι το πρωί τα μηχανήματα ρίχνοντας αλάτι και απομακρύνοντας το χιόνι τον κράτησαν ανοιχτό για την κυκλοφορία. Το ίδιο συνέβη στους δρόμους Λαμίας - Καρπενησίου και Λαμίας - Άμφισσας.

Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν σε δευτερεύοντες δρόμους και ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ στη Στερεά Ελλάδα, στο νομό της Βοιωτίας και την Φωκίδα χρειάζονται αλυσίδες τα αυτοκίνητα που κινούνται από την Αράχωβα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και τον Επτάλοφο και αντίθετα.

Στην Εύβοια χρειάζονται αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας, στην επαρχιακή οδό Κοντοδεσποτίου - Αγίας Σοφίας και στην επαρχιακή οδό Στενής - Στροπώνων.

Στην Ευρυτανία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι αναγκαία:

στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ, στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Φουρνά - Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος» και μέχρι τα όρια με τον νομό Καρδίτσας στη θέση «Ζαχαράκι» και τέλος στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου - Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνια σε Υμηττό, Πεντέλη και Πάρνηθα - Ποιοι δρόμοι ειναι κλειστοί

H κακοκαιρία «Ελπίδα» έκανε την εμφάνισή της στην Αττική με τα πρώτα χιόνια να έχουν πέσει, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί για επιδείνωση του καιρού, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί από τις Αρχές το κλείσιμο οδών.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ισχυρή κακοκαιρία και παγετός αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ και οι δήμοι της Αττικής έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον χιονιά «Ελπίδα» με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Ιδιαίτερα οι δήμοι του βορείου τμήματος του νομού, αλλά και των βορείων προαστίων βρίσκονται σε επιφυλακή, όπως ο δήμος Διονύσου, ο οποίος πέρυσι επλήγη από την επέλαση της «Μήδειας».

Οι δήμαρχοι συγκάλεσαν έκτακτο συμβούλιο με τους επιτελείς τους και τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας, για την προετοιμασία απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα και για την αντιμετώπισή τους. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, οι γεννήτριες, καθώς και οι τόνοι από αλάτι, είναι έτοιμα να τεθούν στη διάθεση των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ σε 24ωρη ετοιμότητα θα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική

Στην Αττική έχουν πέσει τα πρώτα χιόνια, ενώ έχει κλείσει η Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί:

1) Λεωφόρος Διονύσου (Περιφερειακή Πεντέλης) από το ύψος του Αγίου Πέτρου προς Πεντέλη

2) Οδός Διονύσου (Περιφερειακή Διονύσου) από το ύψος του «414» προς Ν. Μάκρη

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες

Α) το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

Β) την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Γ) τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Δ) την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Προειδοποίηση Αρναούτογλου για την Εύβοια - Μισό μέτρο χιόνι μέχρι τη θάλασσα!

Φάρμα: Οι παίκτες πείνασαν και ήθελαν να σφάξουν τον κόκορα - «STOP» από Τανιμανίδη

Αποκαλυπτική Μυρτώ Αλικάκη: «Έχω κάνει σεξ στη μέση του δρόμου»

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνια σε Υμηττό και Πάρνηθα - Ποιοι δρόμοι ειναι κλειστοί