ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Genesis: Πάνω από 290 κλήσεις στην Πυροσβεστική - Έπεσαν χιλιάδες κεραυνοί σε όλη τη χώρα

Κακοκαιρία Genesis: Πάνω από 290 κλήσεις στην Πυροσβεστική - Έπεσαν χιλιάδες κεραυνοί σε όλη τη χώρα
Η πορεία της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες.
INTIME / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κακοκαιρία Genesis: Εξασθενούν σταδιακά τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πάνω από 8.300 κεραυνοί σε όλη την Ελλάδα. Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για βοήθεια από πολίτες που αντιμετώπισαν προβλήματα. Που έγιναν μεγάλες καταστροφές.

Η κατάσταση επιφυλακής στην οποία βρίσκονται Πολιτική Προστασία και Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζεται, καθώς η κακοκαιρία Genesis δεν έχει ολοκληρώσει το πέρασμά της από την Ελλάδα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται κατά τόπους, ωστόσο, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα αναμένεται να ακολουθήσουν πορεία εξασθένησης από το βράδυ του Σαββάτου (11/6).

Ενδεικτικό της έντασης των φαινομένων, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε περίπου 8.300 κεραυνούς μέχρι τις 18:00 του Σαββάτου. Οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίστηκαν σε Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια και Αττική.

Κακοκαιρία Genesis: Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για βοήθεια

Περισσότερες από 290 κλήσεις έχει δεχτεί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από σήμερα το πρωί έως τις 6 το απόγευμα λόγω της κακοκαιρίας «GENESIS» που πλήττει τη χώρα.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 293 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Αναλυτικά:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής, 41 κλήσεις εκ των οποίων 7 για κοπές δέντρων, 31 για αντλήσεις υδάτων, 1 για αφαίρεση αντικειμένου, και 2 για απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορές τους σε ασφαλή σημεία
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 79 κλήσεις εκ των οποίων 7 για κοπές δέντρων, 48 για αντλήσεις υδάτων, 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων, μία για πλύση οδοστρώματος και 21 για απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορές τους σε ασφαλή σημεία.
  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 6 κλήσεις εκ των οποίων 3 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Κέρκυρα και Λευκάδα
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 3 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 142 κλήσεις εκ των οποίων 18 για κοπές δέντρων,115 για αντλήσεις υδάτων, 4 για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία και 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 16 κλήσεις εκ των οποίων 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία και 1 για παροχή βοηθείας.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 6 κλήσεις εκ των οποίων 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων σε Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης.

Κακοκαιρία Genesis: Live η πορεία της τις επόμενες ώρες

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στην Μακεδονία, στην Ήπειρο αλλά και στα ορεινά της υπόλοιπης Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 28, στην Ήπειρο από 15 έως 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 29, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 19 έως 28, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 27 και στην Κρήτη από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Κακοκαιρία Genesis: Πού σημειώθηκαν καταστροφές και πλημμύρες

Στη Λάρισα, οι καταστροφές στις καλλιέργειες ήταν ιδιαίτερα σοβαρές με τους αγρότες να είναι σε απόγνωση. Χαλάζι και δυνατός αέρας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά από την κακοκαιρία Genesis, που «σάρωσαν» τα χωράφια τους.

Όπως δήλωσαν οι κάτοικοι μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας «εδώ και 50 χρόνια δεν έχει πέσει ποτέ τόσο χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή… Δεν ήταν μόνο το μέγεθος, αλλά και η διάρκεια του φαινομένου… και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταστρέψει ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του».

Το βράδυ της Παρασκευής ήταν αρκετά δύσκολο για την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας. Ο δήμαρχος Παγγαίου μίλησε στο Newsbomb.gr για τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν οι κάτοικοι, με το πρωινό του Σαββάτου να έχει σαφώς καλύτερη εικόνα.

Δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα τις τελευταίες ώρες στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα, Καβάλα και Θάσο), παρά τα κατά διαστήματα έντονα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες, βροχές και δυνατούς ανέμους.

Η κακοκαιρία θα συνεχίσει και κατά το υπόλοιπο της ημέρας να εκδηλώνεται με ένταση κατά τόπους, με την Αττική να έχει πληγεί από το πρωί του Σαββάτου.

Είναι ενδεικτικό πως η Πυροσβεστική είχε δεθχεί 224 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, από τις 07:30 χθες το πρωί μέχρι τις 06:30 σήμερα. Σταδιακά, ωστόσο, από τις βραδινές ώρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κακοκαιρίας…

Η κακοκαιρία «Genesis» σαρώνει την Αθήνα - Καταρρακτώδης βροχή και δρόμοι... ποτάμια

Η κακοκαιρία Genesis έφτασε και στην Αττική με καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές. Νωρίτερα η «Genesis»... χτύπησε την Αγία Παρασκευή, τη Νίκαια, τον Υμηττό, τη Δάφνη, τους Αμπελόκηπους, τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη, το κέντρο του Πειραιά και το Φάληρο.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Σύμβουλο Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής Κίμων Λογοθέτη, ο οποίος μίλησε για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτή τη στιγμή εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που πλήττει το λεκανοπέδιο.

Συγκεκριμένα λόγω καθίζησης του οδοστρώματος από θραύση αγωγού της ΕΥΔΑΠ από το ύψος της Ελευθερίου Βενιζέλου (Κατεχάκη) στην περιφερειακή Υμηττού δεν διεξάγεται ομαλά η κυκλοφορία.

Την ίδια ώρα προβλήματα έχουν σημειωθεί και στο οδικό δίκτυο στη περιοχή του Καρέα στο ύψος του στρατοπέδου Σακέτα.

Καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι στη Ραφήνα

Η κακοκαιρία «Genesis» επηρέασε και τη Ραφήνα, όπου αυτή την ώρα πέφτει καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι όπως φαίνεται και στο βίντεο του irafina.gr.

Σχετικές ειδήσεις