ΚΑΙΡΟΣ

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στην Αττική - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία Genesis τις επόμενες ώρες

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Genesis»
Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Genesis»
Φωτογραφία αρχείου

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Genesis» σήμερα - Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι και στην Αττική

Η κακοκαιρία «Genesis» συνεχίζει με βροχές και καταιγίδες και σήμερα Σάββατο 11 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 12, καταρρακτώδης βροχή άρχισε να πλήττει την περιοχή του Παπάγου, ενώ οι πρώτες ψιχάλες έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν στη Λυκόβρυση, την Κάντζα, τα Βίλια, το Μαρκόπουλο και τον Γέρακα.

Τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι τοπικές βροχές και οι καταιγίδες που από το πρωί εκδηλώνονται κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σταδιακά θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν όλη την χώρα.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρότερα στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων, ενώ από το μεσημέρι στην Πίνδο και στην Ανατολική Στερεά. Εξασθένηση και περιορισμός τους αναμένεται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, όμως τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής κυρίως στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες, στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας και στην Εύβοια.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι και στην Αττική. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες αναμένονται και στον νομό Θεσσαλονίκης.

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική για την κακοκαιρία Genesis

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 24 ώρες το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί 224 κλήσεις λόγω της εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων από την κακοκαιρία Genesis που πλήττει την χώρα. Οι κλήσεις αυτές είναι για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 79 κλήσεις εκ των οποίων, 7 για κοπές δέντρων, 48 για αντλήσεις υδάτων, 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων, μία για πλύση οδοστρώματος και 21 για απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορές τους σε ασφαλή σημεία.
  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί, 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Κέρκυρα και Λευκάδα.
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 3 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 114 κλήσεις εκ των οποίων, 16 για κοπές δέντρων, 91 για αντλήσεις υδάτων, 3 για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία και 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 16 κλήσεις εκ των οποίων, 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία και 1 για παροχή βοηθείας.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων σε Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης.

Ποιες περιοχές θα πλήξει σήμερα η κακοκαιρία Genesis

Επιπλέον, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ αναμένεται να επηρεαστούν η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και
βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Ο καιρός την Κυριακή

Στη Θράκη, την ανατολική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Στα νησιά του Ιονίου σχεδόν αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά όπου θα φτάσει έως τους 30 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Αιγαίου δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Στη δυτική Ελλάδα σχεδόν αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στην Κρήτη και τα ηπειρωτικά, όπου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Κακοκαιρία Genesis: Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη 09 Ιουνίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τη χώρα μας επηρεάζει κακοκαιρία με το όνομα "GENESIS" με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους ισχυρούς ανέμους.

Η κακοκαιρία θα συνεχίσει να επηρεάζει τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες του Σαββάτου (11-06-2022) θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Ανάλογα με την πορεία των φαινομένων θα σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112.

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίζουμε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούμε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Δεν διασχίζουμε ΠΟΤΕ χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν λόγο!
  • Παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών.

!Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες!

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Χαλκιδική: Υδροστόβιλος ανοιχτά των Νέων Μουδανιών

Την ίδια ώρα η κακοκαιρία Genesis, έχει κάνει την εμφάνιση της και στην Χαλκιδική. Μάλιστα, χθες, Παρασκευή 10 Ιουνίου ένας υδροστροβίλος έκανε την εμφάνιση του στη Χαλκιδική.

Πρόκειται για τον υδροστρόβιλο ο οποίος έκανε αισθητή την παρουσία του την Παρασκευή. Πολίτες των Νέων Μουδανιών, απαθανάτισαν με τα κινητά τους τηλέφωνα τον υδροστρόβιλο που ήταν ορατός και από άλλες παράκτιες περιοχές του νομού.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα στο νομό Χαλκιδικής λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει από αρκετές περιοχές της χώρας.

Υδροστόβιλος ανοιχτά των Νέων ΜουδανιώνFacebook / Συμβαίνει τώρα στη Χαλκιδική

Μεγάλα προβλήματα σε ανατολική Μακεδονία και Ξάνθη

Παράλληλα, πολλά είναι τα προβλήματα που προκάλεσε σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης η κακοκαιρία Genesis. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στις Σέρρες για πιθανή μετακίνηση μεγάλων ποσοτήτων νερού στην κοίτη του ποταμού Στρυμόνα από τη γειτονική Βουλγαρία.

Τα έντονα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις γειτονιές της Ξάνθης αλλά και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες με πολλά αυτοκίνητα να παρασύρονται από ορμητικούς χειμάρρους και να καταλήξουν σε ανοιχτά χαντάκια και λακκούβες ανάγκασε τον δήμο να ζητήσει τη συνδρομή και της Εισαγγελίας.

Η δημοτική ράχη υποστηρίζει ότι το τεράστιο πρόβλημα προκλήθηκε από τα έργα που εκτελούνται για την τοποθέτηση των αγωγών φυσικού αερίου αλλά και από την καθυστέρηση του αναδόχου εργολάβου να αποκαταστήσει έγκαιρα το οδόστρωμα. Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν πολλοί δρόμοι αλλά και τομές που έχουν γίνει σε αυτούς προκαλώντας εικόνες χάους στην καρδιά της πόλης και τις γειτονιές.

Μάλιστα, ο δήμος Ξάνθης με ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ έκανε γνωστό ότι κατατέθηκε αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης «ζητώντας την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να κληθούν οι υπεύθυνοι για την άμεση αποκατάσταση των φθορών και ζημιών στα εργοτάξια φυσικού αερίου, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα σε πεζούς και οχήματα από τις μεγάλες οπές που έχουν σχηματιστεί στις οδούς της πόλης με αρκετά μεγάλο βάθος».

Η κακοκαιρία Genesis χτύπησε και την Καβάλα

Στην πόλη της Καβάλας το μεγαλύτερο εντοπίζεται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Παγγαίου και ειδικότερα στη παραλία Οφρυνίου (Τούζλα) στην ευρύτερη περιοχή του Στρυμονικού κόλπου. Η έντονη και μεγάλης διάρκειας βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστούν ορμητικοί χείμαρροι ενώ ο κεντρικός δρόμος του παραλιακού τουριστικού οικισμού κόπηκε στη μέρη.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε αργά το απόγευμα κλήση για τον απεγκλωβισμό μιας πενταμελούς οικογένειας από το σπίτι της λόγω της υψηλής στάθμης του νερού στην περιοχή της παραλίας Οφρυνίου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Έντονο τοπικό φαινόμενο στο Οφρύνιο

Σε πολλά σημεία κατά μήκος της παραλίας Οφρυνίου το επαρχιακό οδικό δίκτυο ήταν απροσπέλαστο καθώς είχαν σχηματιστεί πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ έκλεισε και ένας κόμβος της Εγνατίας κοντά σε αγροτική περιοχή.

Όπως τονίζεται από τη διαχειριστική ομάδα του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών Καβάλας, Meteokav.gr «στο Οφρύνιο ο σταθμός της περιοχής κατέγραψε ημερήσια βροχή στο ύψος των 129mm, 129 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Η εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή εκείνη πέρα από το πέρασμα της διαταραχής από νοτιοδυτικά αναπτύχθηκε ταυτόχρονα μια ισχυρή σύγκλιση ανέμων που δημιούργησε μεμονωμένους ισχυρότατους πυρήνες μέσα στην πολυκύτταρη καταιγίδα που κινούταν ουσιαστικά με την διαταραχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση».

Προβλήματα προκλήθηκαν από την έντονη και παρατεταμένη βροχόπτωση και μέσα στην πόλη της Καβάλας όπου σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, ενώ σε πολλές γειτονιές υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης στο δημόσιο φωτισμό σε δρόμους και γειτονιές.

Σε επιφυλακή οι αρχές στις Σέρρες

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές στις Σέρρες καθώς τα τελευταία 24ωρα έλαβαν ειδοποίηση από τη γειτονική Βουλγαρία ότι θα ελευθερώσουν ποσότητες νερών στην κοίτη του ποταμού Στρυμόνα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τόνισε ότι η όλη κατάσταση στον Στρυμόνα βρίσκεται σε απόλυτο έλεγχο επισημαίνοντας πως «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που θα προκύψει. Στην Π.Ε. Σερρών ευτυχώς δεν έχουν αυτή τη φορά σημαντικά προβλήματα και αυτό χάρη στα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελέστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που απέτρεψε την εμφάνιση έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Εκεί που έχουμε επικεντρώσει πλέον την προσοχή μας είναι στην περαιτέρω θωράκιση των περιοχών».

Σχετικές ειδήσεις