ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: Συνεχείς ρίψεις από τα εναέρια μέσα ως το τελευταίο φως της ημέρας - Τα πύρινα μέτωπα

Φωτιά τώρα: Συνεχείς ρίψεις από τα εναέρια μέσα ως το τελευταίο φως της ημέρας - Τα πύρινα μέτωπα
Τα πύρινα μέτωπα στη χώρα μας
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Φωτιά: Αγώνα δρόμου δίνουν επίγεια και εναέρια μέσα για να τιθασεύσουν τα πύρινα μέτωπα σε Φωκίδα, Αχαΐα, Ηλεία, Αργολίδα, Άγιο Όρος και Ζάκυνθο.

Ούτε μια, ούτε δύο αλλά 52 δασικές πυρκαγιές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής τη Δευτέρα (4/7). Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στις 20:00 της ίδιας ημέρας η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολη κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών που είχαν αναπτυχθεί.

Το μεγαλύτερο «βάρος» είχε πέσει στην περιοχή της Φωκίδας, καθώς στην Άμφισσα επιχειρούν ένα Erickson και 2 CL215, 2 Chinook, ένα CL415, 2 Tractores και ένα επιπλέον Erickson, ενώ οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με επίγειο ΜΕΤΠΕ Στερεάς.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι στάλθηκε μήνυμα από το 112 στην ευρύτερη περιοχή, για αποφυγή μετακίνησης στη βόρεια πλευρά της Ιτέας.

Στην Ηλεία η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν πολύ βελτιωμένη, καθώς Νότια προς Λάττα δεν υπήρχε πρόβλημα, ενώ ανατολικά προς Κάλφα υπήρξε αισιοδοξία πως θα ελεγχθεί σύντομα. Ξέσπασε, όμως, και νέο μέτωπο στον Άραξο και συγκεκριμένα βόρεια του δάσους της Στροφυλιάς, η οποία ελέγχθηκε με άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Άγιο Όρος, στο ακρωτήριο Αράπης, όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο Mi8.

Φωτιά, όμως, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα και στο Κρανίδι Αργολίδας. Εκεί, στην περιοχή Κοράκια, τυλίχτηκε στις φλόγες το ξενοδοχείο Amanzoe με αποτέλεσμα να σταλούν άμεσα ένα ελικόπτερο Erickson και ένα Bell214.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ξενοδοχείο εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας.

Τέλος, στη Ζάκυνθο, στην περιοχή Καμπί, η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται καλά όπως αναφέρουν οι πληροφορίες καθώς επιχειρούν δυο ελικόπτερα και δύο PZL.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, σε όλα τα μέτωπα θα επιχειρούν τα εναέρια μέσα έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των επίγειων δυνάμεων στην προσπάθεια οριοθέτησης των εστιών και της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

«Κόκκινος» συναγερμός και για την Τρίτη σε όλη την Ελλάδα

Σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών στη χώρα προχώρησε το Πυροσβεστικό Σώμα. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 52 δασικές πυρκαγιές.

«Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας αντιμετωπίζουμε πολλές ενεργές καύσεις. Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντών και τη συνδρομή υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης», επεσήμανε.

«Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 11:45 στη δασική περιοχή στο Σχηματάρι Βοιωτίας, έχει ελεγχθεί. Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στο Σερνικάκι Φωκίδας στις 13:10 το μεσημέρι σε αγροτική έκταση χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, για την Τρίτη υπάρχει «κόκκινος» συναγερμός σχεδόν για όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Στις περιοχές αυτές αναμένεται να επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρότατοι άνεμοι. Εφιστούμε την προσοχή σε όλους μας. Η απροσεξία και η αμέλεια οδηγούν στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολιτικής προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η πυρκαγιά έχει δύναμη. Ας μην την υποτιμάμε», τόνισε.

Συνεχίζει να καίει η φωτιά στο Σερνικάκι Φωκίδας

Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι στο χωριό Σερνικάκι Φωκίδας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις ενισχύθηκαν. Επιχειρούν συνολικά 57 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα, 14 οχήματα και 5 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι κάνοντας δύσκολα το έργο κατάσβεσης της πυροσβεστικής. Μάλιστα, έγινε προληπτική εκκένωση της Μονής Προφήτη Ηλία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως ανέφερε νωρίτερα και ο κ. Αρτοποιός στην ενημέρωση της πυροσβεστικής, εντοπίζεται τις τελευταίες ώρες στο Σερνικάκι Φωκίδας. Η φωτιά στην περιοχή έχει απλωθεί σε τρία διαφορετικά μέτωπα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης λόγω και των ισχυρών ανέμων στην περιοχή.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Μεγάλη, αλλά κερδισμένη μάχη με τις φλόγες στο Σχηματάρι

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Δευτέρας στην πυροσβεστική καθώς εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στο Σχηματάρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 106 πυροσβέστες, 22 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και οχήματα ΟΤΑ.

Πληροφορίες από το σώμα της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι η εικόνα είναι καλύτερη.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας, τόνισε στο Newsbomb.gr πως εκκενώνεται το Δήλεσι και συγκεκριμένα ο οικισμός Αγίου Γεωργίου.

Παράλληλα, στάλθηκε μήνυμα του 112 στους κατοίκους, ώστε να προστατευτούν από τις φλόγες, δίνοντάς τους οδηγίες.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο, έγινε γνωστό πως η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

To Newsbomb.gr στη μεγάλη φωτιά στο Σχηματάρι

Συγκλονίζουν οι κάτοικοι στο Newsbomb.gr: Παλεύουμε με τα λάστιχα στα χέρια

«Μόνος μου, το λάστιχο ακόμα τρέχει, η πυροσβεστική δεν φάνηκε. Κάηκε το αυτοκίνητό μου, η βάρκα μου», είπε ένας απεγνωσμένος κάτοικος στην κάμερα του Newsbomb.gr.

«Στα δυόμιση μέτρα καιγόταν το σπίτι μου. Βγήκαμε με τα λάστιχα. Την ώρα που έγινε αυτό το σκηνικό με πήρε η γυναίκα μου και μου είπε ''έλα γρήγορα σπίτι, καιγόμαστε''», ανέφερε ένας άλλος κάτοικος.

Καίγεται από χθες η Ηλεία

Φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην Ηλεία σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Χάβαρι.

Στην πυρκαγιά στην Αχαΐα, υπάρχει αναζωπύρωση στο ανατολικό μέτωπο της Βάλμης. Το μέτωπο άνοιξε και κατευθύνεται νότια. Θα δοθεί από το 112 προληπτική απομάκρυνση απ’ το χωριό Λάττα.

Αυτή την στιγμή επιχειρούν στην περιοχή 195 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα.

Μεγάλη αναζοπύρωση το μεσημέρι στη Βάλμη

Μεγάλη κινητοποίηση στην πυροσβεστική προκάλεσε αναζωπύρωση σε μια χαράδρα κοντά στη Βάλμη το χωριό το οποίο κινδύνευσε από τη φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Αχαΐα και λόγω των ανέμων πέρασε στην Ηλεία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή στρέφουν τις φλόγες στο πευκοδάσος που δεν είχε καεί τη Δευτέρα.

Στην περιοχή ήδη κάνουν ρίψεις νερού αεροπλάνα Καναντέρ σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες. Παράλληλα συνδράμουν και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής που είναι στην περιοχή από τη Δευτέρα.

Η πυρκαγιά μαινόταν όλο το βράδυ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν ενώ με εντολή του 112, εκκενώθηκαν οι κοινότητες Βάλμη, Κότρωνα, Δαλαμπουρέικα και Καραγιαννέικα.

Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας (4/7) ένα νέο μήνυμα από το 112 ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού Λάτα Ηλείας να εκκενώσουν τον οικισμό, με κατεύθυνση προς την Εφύρα.

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Κάλαμο

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και στον Κάλαμο σε χαμηλή βλάστηση σε οικοπεδικό χώρο.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 20 πυροσβέστες και 8 οχήματα ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά είναι ελεγχόμενη.

Πυρκαγιά και στη Ζάκυνθο

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το μεσημέρι της Δευτέρας και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 16:00 καθώς ξέσπασε φωτιά στην Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στην περιοχή Καμπί.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος τόνισε ότι «η φωτιά καίει δασική έκταση ενώ κοντά στην πυρκαγιά δεν βρίσκονται σπίτια».

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 8 οχήματα, 16 πυροσβέστες και εναέρια μέσα από Άραξο, Κεφαλονιά και Άκτιο.

Φωτιά στο Ζεφύρι

Φωτιά ξέσπασε σε οικοπεδικό χώρο στο Ζεφύρι. Κινητοποιήθηκαν άμεσα 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα και έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός κίνδυνος Πυρκαγιάς - επιπέδου συναγερμού Νο4 - για Τρίτη 5 Ιουλίου υπάρχει στην Αττική, τα Κίθυρα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Κορινθία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, την Ηλεία, την Αχαΐα, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Χίο, τα Ψαρά και τη Λέσβο.