ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δοκιμαστικές πτήσεις Spitfire και F-16 την Τετάρτη

Θεσσαλονίκη: Δοκιμαστικές πτήσεις Spitfire και F-16 την Τετάρτη

Φτερό με φτερό για μια ακόμη φορά το ιστορικό αεροσκάφος του Β Παγκοσμίου πολέμου με τον «ΖΕΥΣ». 

Διέλευση πάνω από την ευρύτερη περιοχής της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν, αύριο, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, αεροσκάφη στο πλαίσιο δοκιμαστικών πτήσεων για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Συγκεκριμένα, στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί διέλευση του επετειακού αεροσκάφους Spitfire συνοδευόμενο από μαχητικό αεροσκάφος F-16 ενώ στις 11:00 θα γίνει δοκιμαστική πτήση του μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων.

Τι θα δούμε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου. Η Ελλάδα γιορτάζει το σθένος, την ανδρεία και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε ο Ελληνισμός πριν από 82 χρόνια.

Οι απανταχού Έλληνες ενώνονται κάτω από την ελληνική σημαία και αποτίουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτούς που πολέμησαν, σε αυτούς που αντιστάθηκαν στον φασισμό και τον ναζισμό.

Τους υψηλούς συμβολισμούς της 28ης Οκτωβρίου θέλει να περάσει και η Πολιτεία, μέσα από το πλήθος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Επικράτεια. Στο επίκεντρο φυσικά θα βρεθεί η Θεσσαλονίκη, όπου πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν σχεδιάσει ένα εντυπωσιακό θέαμα το οποίο οι πολίτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν είτε από κοντά είτε από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, τα όσα θα δούμε την 28η Οκτωβρίου θα είναι άκρως εντυπωσιακά, μιας και στόχος του ΓΕΕΘΑ είναι να προβληθεί η Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα που είναι περήφανη για την Ιστορία της, τους ήρωές της και τις Ένοπλες Δυνάμεις της που σαφέστατα αποτελούν εγγυητή της ασφάλειας των Ελλήνων.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τα εντυπωσιακά άρματα μάχης του Στρατού Ξηράς, οι τελικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν την εμφάνιση και των νεοαποκτηθέντων οχημάτων μάχης Marder 1A3, τα πρώτα της σειράς που παραλαμβάνει η Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά θα πετάξουν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας που παρέλαβε η χώρα μας τον περασμένο Ιανουάριο.

Πάνω από την Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της παρέλασης, θα βρεθούν ωστόσο όλοι οι τύποι μαχητικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτός λοιπόν από τις γαλλικές «ριπές», διελεύσεις πάνω από την συμπρωτεύουσα θα πραγματοποιήσουν μαχητικά F-16, Mirage 2000-5 και F-4 Phantom. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται φυσικά η εμφάνιση του F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ», με τον Έλληνα Επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή να είναι αυτός που θα μεταφέρει μέσα από το cockpit του F-16 το μήνυμα προς όλους τους Έλληνες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν σχεδιαστεί μέχρι στιγμής, διέλευση από την παραλία της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει και το θρυλικό αεροσκάφος Spitfire MJ 755, το ιστορικό καταδιωκτικό που από στατικό έκθεμα στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας, πετάει ξανά στους ελληνικούς ουρανούς. Όσο για την Αεροπορία Στρατού, τα ελικόπτερα Apache, Chinook, NH-90 και Kiowa Warrior, αναμένεται να προκαλέσουν... τριγμούς στα κτήρια της συμπρωτεύουσας.

Το «παρών» βεβαίως θα δώσει και το Πολεμικό μας Ναυτικό, με πλοία του Στόλου να καταπλέουν στον Θερμαϊκό τουλάχιστον από τις 25 του μήνα, τιμώντας με την παρουσία τους και την γιορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.
Όσο για τα πρώτα έξι Τεθωρακισμένα Marder 1A3, βαμμένα στα ελληνικά χρώματα πρόκειται να παρελάσουν στη Θεσσαλονίκη, μιας και βρίσκονται στη χώρα μας εδώ και περίπου μία εβδομάδα και οι εργασίες στο 308 Εργοστάσιο Βάσης στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης είναι πυρετώδεις ώστε να παρουσιαστούν στους πολίτες και στη συνέχεια να ενταχθούν επιχειρησιακά στον Ελληνικό Στρατό.

Ο Στρατός Ξηράς αναμένει τις επόμενες ημέρες ακόμη 34 Marder στο πλαίσιο της ανταλλαγής με αντίστοιχο αριθμό BMP που προορίζονται για το μέτωπο της Ουκρανίας. Μετά λοιπόν από την πρώτη παρουσία τους στη παρέλαση της Θεσσαλονίκης, τα έξι Marder 1A3 θα περάσουν τους τελικούς ελέγχους στο 308 ΠΕΒ και στη συνέχεια θα προωθηθούν στην περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες των «μαυροσκούφηδων» στη Θράκη. Το ίδιο «δρομολόγιο» θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα 34 Marder.