Στρατιώτες αναχώρηση για το μέτωπο
«Αναχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών για το Μέτωπο της Αλβανίας – Οκτώβριος 1940, Ελληνοϊταλικός πόλεμος», μια ιστορική αναβίωση
Πηγή: Γιώργος Βέργαδος - @gvergados
ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου: Έλληνες στρατιώτες αναχωρούν για το μέτωπο

Η σελίδα Greek Instagramers Events σε συνεργασία με την «Ελληνική Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης» ζωντάνεψαν μια ιστορική στιγμή. Τι λένε οι εμπνευστές του project στο Newsbomb.gr.

Ο χρόνος παγώνει. Οι Έλληνες στρατιώτες αναχωρούν για το ελληνοαλβανικό μέτωπο. Μια στιγμή της ιστορίας που χαράσσεται στο χρόνο.

Η φωτογραφική κοινότητα των Greek Instagramers Events σε συνεργασία με την «Ελληνική Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης», με αφορμή την επερχόμενη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διοργάνωσαν καλλιτεχνική φωτογραφική δράση με θέμα: «Αναχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών για το Μέτωπο της Αλβανίας – Οκτώβριος 1940, Ελληνοϊταλικός πόλεμος».

Για αυτό το υπέροχο προτζέκτ μιλούν στο Newsbomb.gr η Έλλη Αγιαννίδη και ο Γιώργος Βέργαδος. Μέσα από τη δική τους πρωτοβουλία ζωντανεύει ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αυτό λένε και οι ίδιοι, επισημαίνοντας πως η ελληνική ιστορία αποτελεί πάντα έμπνευση για την διοργάνωση τέτοιων δράσεων.

Η στιγμή του αποχωρισμού
Η στιγμή του αποχωρισμούΓιώργος Βέργαδος - @gvergados

- Κάνατε μια φωτογραφική αναβίωση της αναχώρησης των Ελλήνων στρατιωτών για το Μέτωπο της Αλβανίας. Πώς προέκυψε αυτό το project;

«Η ομάδα μας από την αρχή της ίδρυσής της, διοργανώνει καλλιτεχνικές δράσεις με θέμα την αναβίωση στιγμιότυπων του παρελθόντος και της φωτογραφικής τους απεικόνισης, όπως είναι το art project «Παλαιά Αθήνα» που αποτελεί αγαπημένο θεσμό στην φωτογραφική μας κοινότητα με πολύ μεγάλη απήχηση. Μετά την γνωριμία μας με την «Ελληνική Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης» και με αφορμή την επερχόμενη εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, θελήσαμε να προσεγγίσουμε αυτό το κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και να συνδιοργανώσουμε την ιστορική αναπαράσταση της αναχώρησης των Ελλήνων στρατιωτών για το Μέτωπο της Αλβανίας, με στόχο την φωτογραφική απεικόνιση αυτών των ιστορικών εικόνων. Η ευθύνη που νιώσαμε για αυτό το εγχείρημα ήταν μεγάλη και θεωρήσαμε σημαντικό να επικοινωνήσουμε, παραμονές της εθνικής μας εορτής, εικόνες που ξυπνούν μνήμες και αποτελούν μια αφορμή αναζήτησης των γεγονότων της ελληνικής ιστορίας μας».

- Πόσοι άνθρωποι πήραν μέρος σε αυτό;

«Στην ιστορική αναβίωση πήραν μέρος συνολικά πάνω από 40 εθελοντές αναβιωτές, μοντέλα, ηθοποιοί και φίλοι της ομάδας μας. Ο καλοδιατηρημένος σιδηροδρομικός σταθμός του Μαρκοπούλου γέμισε με ανθρώπους που υποδύονταν στρατιώτες, νοσηλεύτριες, ιερείς, σταθμάρχη, μηχανοδηγό, απλούς πολίτες της εποχής. Το σκηνικό συμπληρώθηκε με οπτικά εφέ καπνού που ξαναζωντάνεψαν την παλαιά ατμομηχανή, ελληνικές πολεμικές σημαίες, αληθινό στρατιωτικό εξοπλισμό που σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ερμηνείες των μοντέλων-αναβιωτών, δημιούργησαν μια πιστή αναπαράσταση κινηματογραφικών προδιαγραφών που αποτέλεσε το φωτογραφικό θέμα.

Στην καλλιτεχνική αυτή δράση έδωσαν το "παρών" εκατοντάδες λάτρεις της φωτογραφίας και επισκέπτες, βιώνοντας ένα συγκινητικό ταξίδι στο παρελθόν, απαθανατίζοντας μοναδικά στιγμιότυπα μιας άλλης εποχής. Φωτογραφίες από το αποτέλεσμα της δράσης, μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, στο hashtag #gre_1940 καθώς επίσης στην ιστοσελίδα μας grevents.gr και στο Facebook».

- Πόσο δύσκολος ήταν ο συντονισμός τόσων ατόμων και πόσο χρόνο διήρκεσε;

«Η ιστορική αναβίωση διήρκεσε περίπου δύο ώρες, χαρίζοντας σε όλους τους επισκέπτες μια πραγματικά μοναδική εμπειρία. Πάντα σε τέτοιου είδους θεματικές φωτογραφίσεις η απήχηση του κόσμου είναι μεγάλη και ο συντονισμός των ατόμων, τόσο των μοντέλων όσο και των φωτογράφων απαιτεί οργάνωση, καλή συνεννόηση και συνεργασία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλα κύλησαν ομαλά και όσοι παρευρέθηκαν στην δράση συνεργάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο για ένα αποτέλεσμα πολύ εντυπωσιακό και ρεαλιστικό».

Μια «θάλασσα» γεμάτη αγκαλιές
Μια «θάλασσα» γεμάτη αγκαλιέςΓιώργος Βέργαδος - @gvergados

- Θεωρείτε πως η κίνησή σας αποτελεί μια πολιτισμική ανάταση;

«Πιστεύουμε ότι τέτοιες καλλιτεχνικές δράσεις, συμβάλλουν στον πολιτισμό της χώρας μας και δίνουν κίνητρο σε ανθρώπους να γεμίζουν δημιουργικά την καθημερινότητα τους. Είναι γεγονός ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από πολιτισμό, ιδιαίτερα μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας Covid-19. Στόχος της ομάδας μας είναι πάντα η δημιουργία πρωτότυπων φωτογραφικών δράσεων που αναδεικνύουν τη χώρα μας διεθνώς, συνεισφέρουν στην δικτύωση και στην καλλιτεχνική εξέλιξη των ανθρώπων και συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας».

- Ποια τα σχόλια όσων συμμετείχαν; Το χάρηκαν;

«Τόσο τα μοντέλα και οι αναβιωτές που συμμετείχαν ενεργά στην διοργάνωση του πρότζεκτ όσο και οι φωτογράφοι που ήρθαν να αποτυπώσουν τις σκηνές στον φωτογραφικό τους φακό χάρηκαν πολύ την δράση της ιστορικής αναπαράστασης, ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα και έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Έχουμε διαπιστώσει πως ο κόσμος εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές τις καλλιτεχνικές δράσεις αναβίωσης και η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη. Η ιδιαίτερη vintage αισθητική, ο ρομαντισμός της παλιάς εποχής, η απεικόνιση ιστορικών γεγονότων συγκινούν και καλλιεργούν την έμπνευση και το δημιουργικό οίστρο των φωτογράφων ώστε να παράγουν πολύ ποιοτικό περιεχόμενο».

- Με τέτοιες κινήσεις φέρνετε πιο κοντά την ιστορία στον κόσμο. Θα υπάρξουν ανάλογες δράσεις στο μέλλον;

«Είναι σημαντικό για εμάς να συνδυάζουμε την τέχνη που αγαπάμε με στοιχεία που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και τις μοναδικές ομορφιές της χώρας που ζούμε. Η ιστορία μας είναι ένα από αυτά και αποτελεί πάντα έμπνευση για την διοργάνωση ανάλογων δράσεων. Η υποστήριξη και η αγάπη του κοινού μας, οι καλές συνεργασίες με συλλόγους, με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, με ομάδες όπως η «Ελληνική Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης», αποτελούν για εμάς κίνητρο να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε καλλιτεχνικές δράσεις με θέματα που φέρνουν τον κόσμο κοντά στο παρελθόν, του δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα το παρόν και να εμπνευστεί για το μέλλον. Δράσεις που συγκινούν, προσφέρουν χρώμα στην καθημερινότητα μας και καλλιεργούν την δημιουργική σκέψη».

*Οι δράσεις της ομάδας Greek Instagramers Events είναι ανοιχτές για όλους με ελεύθερη συμμετοχή. Οι φίλοι της φωτογραφίας μπορούν να ενημερώνονται για αυτές ακολουθώντας τους λογαριασμούς της ομάδας στα κοινωνικά δίκτυα:
Instagram: @gr_events, Facebook: grevents.gr, TikTok: @gr_events, Site: www.grevents.gr, Twitter: @egrevents, Hashtag: #GR_Events


Διαβάστε επίσης

Ο πιλότος του «ΖΕΥΣ», Χρ. Γιακουμής μιλά αποκλειστικά στο Newsbomb.gr

28η Οκτωβρίου 1940: Αθλητισμός και αντίσταση - Άγνωστες ιστορίες

Ανοίγοντας το στρατιωτικό μπαούλο ενός Ήρωα του Υψώματος 731

Η οικογένεια Κοκκώνη φτιάχνει ελληνικές σημαίες από τον 19ο αιώνα

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ