Κακοκαιρία EVA: Μήνυμα 112 στη Δυτική Ελλάδα - Σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων

Κακοκαιρία EVA: Στην έκτακτη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, γνωστοποιήθηκε πως το 112 έχει ήδη στείλει προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους του Βορείου Ιονίου και της Ηπείρου. «Αποφύγετε τις μετακινήσεις», ήταν η κύρια σύσταση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής που προανήγγειλε συνεχείς συσκέψεις και αυξημένη ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας σε όλη τη διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

κακοκαιρία eva
Έτοιμη να αντιμετωπίσει τα ακραία φαινόμενα εμφανίζεται η πυροσβεστική.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
8'

Σε έκτακτη ενημέρωση, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα εκδηλωθούν στη χώρα από την κακοκαιρία EVA, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, αρχικά επεσήμανε ότι «Αποτελεί πια βεβαιότητα ότι ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά. Είμαστε σε Κλιματική Κρίση», αναφέροντας ότι την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 737 πυρκαγιές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για μήνα Οκτώβριο στη χώρα. Επίσης, γνωστοποίησε πως η πυρκαγιά στην Κομοτηνή έχει ελεγχθεί στο μεγαλύτερο εύρος της.

«Από την ΕΜΥ έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, για την κακοκαιρία με την ονομασία EVA. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι τα μεγάλα επίπεδα βροχής, οι έντονες ραγδαιότητες τοπικά και η υψηλή συχνότητα κεραυνών. Για αυτό τον λόγο, σήμερα το απόγευμα εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του βόρειου Ιονίου και της Ηπείρου με ισχυρή σύσταση για περιορισμό στις απαραίτητες κινήσεις λόγω αυτών των φαινομένων», είπε στη συνέχεια για την κακοκαιρία EVA.

«Ανάλογα με την εξέλιξη και την ενημέρωση από την ΕΜΥ, θα αποσταλούν κι άλλα μηνύματα από το 112 εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο», πρόσθεσε.

«Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και αύριο, για την εκ νέου αξιολόγηση της εξέλιξης της κακοκαιρίας. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας είναι στον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και επαγρύπνησης. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των περιοχών που θα εκδοθούν τα φαινόμενα έχουν τεθεί σε μέγιστο βαθμό ετοιμότητας. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας» τόνισε ο κ. Αρτοποιός και ανέφερε επιγραμματικά τις πιο σημαντικές οδηγίες:

  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων.
  • Μην διασχίζετε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα επικαιροποιείται ανά 12 ώρες, ενώ για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη για την κακοκαιρία EVA

Σε αυξημένη επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της έντονης κακοκαιρίας «EVA» που αναμένεται να πλήξει σταδιακά, από αύριο το πρωί, μεγάλο μέρος της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων. Επιπλέον, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των Ενιαίων Συντονιστικών Κέντρων, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ σε αυξημένη ετοιμότατα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ο υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι «κλειδί» για την αποφυγή προβλημάτων από την κακοκαιρία είναι ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων και ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες να θέσουν το σύνολο των δυνάμεών τους στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε διεξοδικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία της κακοκαιρίας, καθώς επίσης και για την ανά 12 ώρες επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.emy.gr.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες αρμόδιοι για θέματα Πολιτικής Προστασίας από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Έλαβαν, επίσης, μέρος ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας, εκπρόσωποι των ΓΕΕΘΑ, ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, εκπρόσωποι όλων των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού

Το έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων, έχει εκδοθεί από την Πέμπτη (3/11) προειδοποιώντας για την έλευση της κακοκαιρίας EVA στην Ελλάδα. Μάλιστα, την Παρασκευή (4/11) επικαιροποιήθηκε καθώς υπάρχουν νέα προγνωστικά μοντέλα για το πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία EVA δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα. Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Αναλυτικά:

Το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,

β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,

γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και,

δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (05-11-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022).

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,

β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),

γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες

και

δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα η ΓΓΠΠ καλεί τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

-Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

-Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3CshmQ8

Κεραυνούς: https://bit.ly/3dQi5jN

Πλημμυρικά φαινόμενα: https://bit.ly/3QM3yUE

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "EVA" δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα. Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή