Ανασκόπηση 2022: Ιούλιος με καταστροφές σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Πηγή: Newsbomb.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2022: Ιούλιος με καταστροφές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ανασκόπηση 2022: Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του Ιουλίου της χρονιάς που φεύγει, μέσα από το Infographic του Newsbomb.gr.

Σε περιδίνηση μπήκε η πολιτική ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο με την έλευση του Ιουλίου. Συγκεκριμένα, στις 5 Ιουλίου ξέσπασε κρίση στην κυβέρνηση με μαζικές παραιτήσεις υπουργών, μεταξύ αυτών ο μετέπειτα πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ. Ήταν η αρχή του τέλους για τον Μπόρις Τζόνσον και την ταραγμένη περίοδο της διακυβέρνησής του.

Ο πλανήτης «πάγωσε» στις 8 Ιουλίου, όταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Νάρα. Ο Άμπε δέχθηκε πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση. Ο δράστης συνελήφθη και ήταν ένας 41χρονος, πρώην μέλος του ναυτικού της Ιαπωνίας.

Στις 10 Ιουλίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς επικράτησε 3-1 του Νικ Κύργιος στον τελικό του Wimbledon και κατέκτησε για έβδομη φορά στην καριέρα του τον τίτλο. Ο σπουδαίος Σέρβος τενίστας που είχε ταλαιπωρηθεί στην αρχή της χρονιάς στην Αυστραλία και του είχε στερηθεί η συμμετοχή στο τουρνουά της χώρας, έφτασε στα 21 Grand Slam στην τεράστια καριέρα του.

Μία ημέρα αργότερα, η NASA προχώρησε σε μια ιστορική κίνηση. Για πρώτη φόρα, δημοσίευσε έγχρωμη εικόνα που λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ. Η εικόνα έδειχνε ένα τμήμα ενός σμήνους γαλαξιών που απέχει 4,6 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Την ίδια στιγμή με τις εντυπωσιακές διαστημικές ανακαλύψεις, η Ευρώπη βίωσε ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Η ξηρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, και την Ιταλία έφτασε σε επίπεδα που δεν είχε φτάσει ποτέ άλλοτε ακόμα και τον τελευταίο αιώνα. Παράλληλα, τεράστιες φονικές πυρκαγιές έπληξαν την Πορτογαλία και τη Γαλλία, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Στις 16 Ιουλίου οι κάτοικοι της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής συγκλονίστηκαν από την πτώση ενός αεροσκάφους Antonov An-12. Το αεροπλάνο έπεσε κοντά στο Παγγαίο Όρος λίγο πριν πραγματοποιήσει προγραμματισμένη στάση στην Ιορδανία. Και τα οκτώ μέλη του πληρώματος ήταν νεκρά, ενώ αποδείχθηκε πως το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά από τη Σερβία στο Μπαγκλαντές.

Οι πυρκαγιές, ωστόσο, για ακόμα μια φορά εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα και στις 19 Ιουλίου ξεσπά μια φωτιά στο Νταού Πεντέλης, η οποία θα αποδειχθεί καταστροφική. Η πυρκαγιά θα καίει για τρία 24ωρα, καταστρέφοντας τουλάχιστον 126 σπίτια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η έκταση που έγινε στάχτη υπολογίστηκε σε περίπου 30.000 στρέμματα.

Στις 25 Ιουλίου στα Σπάτα σημειώθηκε μια ακόμα τραγωδία, καθώς ένας 22χρονος Βρετανός τουρίστας σκοτώθηκε σε ατύχημα με ελικόπτερο, το οποίο βρισκόταν στο έδαφος. Ο άτυχος τουρίστας χτυπήθηκε από τον πίσω έλικα του ελικοπτέρου, το οποίο είχε νοικιάσει με φίλους του για να κάνουν μετακινήσεις στην Αττική. Ο τραυματισμός ήταν θανάσιμος και ο 22χρονος δεν κατάφερε να σωθεί παρά τις προσπάθειες των διασωστών και των γιατρών.

Την ώρα που η Ευρώπη βίωνε πρωτοφανή ξηρασία, στις ΗΠΑ σημειώθηκαν καταστροφικές πλημμύρες. Από τις 28 Ιουλίου κι έπειτα, Κεντάκι και Λας Βέγκας μετατρέπονται σε λίμνες από την τεράστια ποσότητα νερού που πέφτει. Οι πολιτείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι καταστροφές που σημειώθηκαν ήταν μεγάλης έκτασης.

Στις 31 Ιουλίου ο παγκόσμιος αθλητισμός έχασε τον αξεπέραστο Μπιλ Ράσελ. Ο «θρύλος» του ΝΒΑ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Ο Ράσελ αγωνίστηκε στο ΝΒΑ με τους Μπόστον Σέλτικς, είχε πάρει χρυσό μετάλλιο με τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του 1956 και ήταν μέλος του Hall of Fame από το 1975. Κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα στο ΝΒΑ με τους «Κέλτες» της Βοστόνης.

Τα γεγονότα του Ιουλίου του 2022 στο Infographic του Newsbomb.gr