Ανασκόπηση 2022: Οκτώβριος με σκάνδαλο Κολωνού και πολιτικές αλλαγές
Πηγή: Newsbomb.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2022: Οκτώβριος με σκάνδαλο Κολωνού και πολιτικές αλλαγές

Ανασκόπηση 2022: Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του Οκτωβρίου της χρονιάς που φεύγει, μέσα από το Infographic του Newsbomb.gr.

Με την απώλεια του σπουδαίου Σταμάτη Κόκοτα την πρώτη ημέρα του μήνα, ξεκίνησε ο Οκτώβριος του 2022. Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Ο Σταμάτης Κόκοτας θεωρήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, έχοντας σημαντικό έργο. Είχε τρια παιδιά, ενώ χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι μακριές φαβορίτες του και η αγάπη του για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ο γιος του, Δημήτρης, είναι επίσης τραγουδιστής.

Στις 6 Οκτωβρίου η καταγραφή των καταστροφών που άφησε πίσω του ο τυφώνας Ίαν στις ΗΠΑ, και σε άλλες χώρες της κεντρικής Αμερικής όπως η Κούβα, είναι θλιβερή. Τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον 24ο πιο θανατηφόρο τυφώνα στην ιστορία της Αμερικής. Οι υλικές ζημιές και οι καταστροφές που σημειώθηκαν ήταν τεράστιες.

Η Ελλάδα συγκλονίζεται στις 8 Οκτωβρίου όταν έρχεται στην επιφάνεια η δυσώδης υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης της 12χρονης από τον Κολωνό. Ο Ηλίας Μίχος και ο Γιάννης Σοφιανίδης συλλαμβάνονται από την ΕΛΑΣ και προφυλακίζονται. Τις επόμενες εβδομάδες το θέμα θα βρεθεί στην κορυφή της επικαιρότητας, ενώ θα συλληφθεί και θα κατηγορηθεί για μαστροπεία και η μητέρα της 12χρονης. Το θέμα πήρε ως και πολιτικές διαστάσεις ενώ η έρευνα των Αρχών για τον εντοπισμό των 213 ανθρώπων που είχαν προσεγγίσει μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής την ανήλικη, συνεχίζεται.

Αντίθετα με τις ταχύτητες με τις οποίες κινούνται κάποιες δικαστικές υποθέσεις στην Ελλάδα, κινήθηκε το μονοθέσιο του Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος στις 9 Οκτωβρίου κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1. Ο Βέλγος πιλότος κέρδισε και το γκραν πρι της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να πάρει τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καθώς είχε αναδειχθεί πρωταθλητής και το 2021.

Στις 14 Οκτωβρίου, η Ελλάδα βυθίζεται στο πένθος καθώς πέθανε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο οποίος έπασχε από το σπάνιο καρκίνωμα NUT. Ο Έλληνας αργυρός Ολυμπιονίκης του τάε κβο ντο (2004 και 2008 στην κατηγορία των +80 κ), πρωταθλητής Ευρώπης (2008 στα +84 κ), παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων (1996), πρωταθλητής Ευρώπης εφήβων (1996, 97), κορυφαίος Έλληνας αθλητής από τον ΠΣΑΤ (2008) και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (2022) συγκίνησε στο «αντίο» που είχε ο ίδιος προγραμματίσει να δημοσιευτεί στα social media.

Στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε τις εκλογές, με τον δεξιό συνασπισμό με Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι, και στις 21 Οκτωβρίου ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας. Η Μελόνι έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε το αξίωμα και παρά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε για τις απόψεις της, κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των Ιταλών να την τιμήσει με την ψήφο της.

Αλλαγές στην πολιτική σκηνή και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κρίση που είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο, έφερε εν τέλει στη θέση του πρωθυπουργού τον Ρίσι Σούνακ. Στις 25 Οκτωβρίου ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ορκίστηκε, έπειτα από την καθιερωμένη συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

Σημαντική εξέλιξη για τον κόσμο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας, ήταν η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter από τον Έλον Μασκ. Ο εκκεντρικός κροίσος από τις 27 Οκτωβρίου κι έπειτα, απολύει τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter Παράγκ Αγκραγουάλ, τον οικονομικό διευθυντή Νεντ Σίγκαλ και τον επικεφαλής νομικής πολιτικής Βιτζάγια Γκάντε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στις 28 Οκτωβρίου, η παγκόσμια μουσική σκηνή θα χάσει τον Τζέρι Λι Λιούις. Ο Αμερικανός τραγουδιστής και πιανίστας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Ο Τζέρι Λι Λιούις ήταν βραβευμένος με Γκράμι για τη συνολική του προσφορά στη μουσική. Θεωρούταν ένας από τους κορυφαίους μουσικούς του 20ού αιώνα.

Σε μια αμφίρροπη εκλογική μάχη στη Βραζιλία, νικητής αναδεικνύεται στις 30 Οκτωβρίου ο Λουίς Ινάσιο Λούλα. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας συγκέντρωσε 50,9% των ψήφων, επικρατώντας του μέχρι πρότινος προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου. Ο τελευταίος αρνήθηκε να αναγνωρίσει επίσημα το αποτέλεσμα και να συγχαρεί τον Λούλα για τη νίκη του.

Τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 2022 στο Infographic του Newsbomb.gr