ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στο Μπάκιγχαμ ο Σούνακ - Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

O Σούνακ ειναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας
O Σούνακ ειναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας
ΑΡ

Ο Ρίσι Σούνακ συνάντησε τον βασιλιά Κάρολο στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου και έλαβε εντολή να σχηματίσει τη νεα κυβέρνηση της Βρετανίας. Ακολουθεί η παρθενική του ομιλία ως πρωθυπουργός

Ο νέος αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ρίσι Σουνάκ έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να διοριστεί και επίσημα πρωθυπουργός από τον βασιλιά Κάρολο τον Γ. Ο 42χρονος Σούνακ, ο πρώτος Ινδουιστής ηγέτης της γηραιάς αλβιόνας και ο νεότερος εδώ και δύο αιώνες είναι και επίσημα ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας σε επτά εβδομάδες μετά τη νίκη του στη μάχη για την ηγεσία των Τόρις.

«Το ραντεβού μεταξύ του βασιλιά Καρόλου και του νέου πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ, σηματοδοτεί τη συμβολική παράδοση της εξουσίας, σε ένα μείγμα εθιμοτυπίας και πολιτικού πραγματισμού. Είναι μια τελετουργία συνέχειας, σε ένα φόντο τεράστιας πολιτικής αναταραχής» σημειώνει το BBC. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς συνταγματικούς ρόλους του Βασιλιά - και αυτός που η μητέρα του λάμβανε πολύ σοβαρά, τόσο που παρά την κακή της υγεία πραγματοποίησε με επιμονή στην τελευταία της συνάντηση με τη Λιζ Τρας, όταν έγινε πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα.

Η τελετή ονομάζεται «kissing of hands», αλλά είναι πιο πιθανό να είναι υπόκλιση και χειραψία, σε μια συνάντηση όπου ο μονάρχης ζητά επίσημα από τον νέο πρωθυπουργό να σχηματίσει κυβέρνηση. Είναι η πρώτη τέτοια εναρκτήρια συνάντηση του Βασιλιά, με τους δύο άνδρες να εξακολουθούν να έχουν νέους ρόλους. Μετά από μερικές επίσημες φωτογραφίες στην αρχή, η συνάντηση ήταν συνάντηση, θέτοντας ένα μοτίβο για το εμπιστευτικό εβδομαδιαίο «ραντεβού» που διεξάγεται μεταξύ του Βασιλιά και του Πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας έγινε και επίσημα η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον διάδοχό της Ρίσι Σούνακ τον άνθρωπο με τον οποίο είχε κονταροχτυπηθεί για την ηγεσία των Τόρις μόλις πριν από λίγους μήνες. Σε μια σύντομη αποχαιρετιστήρια ομιλία, υπερασπίστηκε τη σύντομη θητεία της και την προσπάθεια να προωθήσει φορολογικές περικοπές, σημειώνοντας οτι «οι ηγέτες πρέπει να είναι τολμηροί»

Αφού επιλέχθηκε από τους βουλευτές των Τόρις τη Δευτέρα, προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «βαθιά οικονομική πρόκληση» και διεμήνυσε οτι οι Τόρις πρέπει να αλλάξουν και να ξεπεράσουν τον διχασμό, διαφορετικά «θα πεθάνουν». Ο Σουνάκ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών, παρά τις εκκλήσεις των Εργατικών, του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και του Κόμματος των Πρασίνων.

Η πρώτη ομιλία του νέου πρωθυπουργού

«Μαζί μπορούμε να πετύχουμε απίστευτα πράγματα», είπε ολοκληρώνοντας την πρώτη του ομιλία στη Ντάουνιγκ Στριτ ο Ρίσι Σούνακ. Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι έτοιμος να οδηγήσει τη χώρα «στο μέλλον και να θέσει τις ανάγκες του κόσμου πάνω από την πολιτική» προσθέτοντας ότι θα χτίσει μια κυβέρνηση που θα «αντιπροσωπεύει τους καλύτερους του κόμματος».

«Αντιλαμβάνομαι ότι έχω δουλειά να κάνω για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη μετά από όλα όσα συνέβησαν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν φοβάμαι» τόνισε ο Σούνακ. Ο Σούνακ συνέχισε λέγοντας ότι κατανοεί πόσο δύσκολη είναι αυτή η στιγμή λόγω του κόστους του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία. «Εκτιμώ πλήρως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα» σημείωσε

Πρόσθεσε οτι γνωρίζει ότι η εντολή που κέρδισε το Συντηρητικό Κόμμα το 2019 δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία ενός ατόμου, αλλά «είναι μια εντολή που ανήκει και ενώνει όλους μας». Δεσμεύθηκε επίσης για «ένα ισχυρότερο ΕΣΥ, καλύτερα σχολεία, ασφαλέστερους δρόμους, έλεγχο των συνόρων, προστασία του περιβάλλοντος και υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεών».

Ο Σουνάκ απέτισε επίσης φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. «Θα είμαι πάντα ευγνώμων στον Μπόρις Τζόνσον για τα απίστευτα επιτεύγματά του ως πρωθυπουργός. Εκτιμώ τη ζεστασιά και τη γενναιοδωρία του Τζόνσον, πρόσθεσε. Η κυβέρνησή μου θα έχει ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο. «Η εμπιστοσύνη κερδίζεται και θα κερδίσω τη δική σας», είπε

Όλοι οι άνθρωποι του Σούνακ

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο υπουργικό συμβούλιο που θα διορίσει ο Ρίσι Σούνακ, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμ περιόδο για τη χώρα. Ο πρώην ηγέτης των Τόρις Ίαν Ντάνκαν Σμιθ είπε νωρίτερα στο BBC ότι οι διορισμοί πρέπει να βασίζονται μόνο στην αξία, ενώ ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είπε ότι το κόμμα πρέπει να ρίξει στο γήπεδο «τους πρώτους 15 πάικτες».

Ο βρετανικός Τύπος αναφέρει οτι ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ θεωρείται ασφαλής στο ρόλο του και θα παραμείνει και στη νέα εποχή, καθώς καθησύχασε τις αγορές μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις του «μίνι προΰπολογισμού» της Τρας.

Άλλα ονόματα που αναφέρονται για κορυφαίες θέσεις περιλαμβάνουν το πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος παρέμεινε πιστός στο Σούνακ παρά την ήττα του νέου πρωθυπουργού από την στην προηγούμενη κούρσα ηγεσίας, καθώς και η Πένι Μόρντοντ, η οποία έχασε από τον Σούνακ αυτή τη φορά. Υπήρξαν επίσης εικασίες σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο του βετεράνου της κυβέρνησης, Μάικλ Γκόουβ, καθώς και του πρώην προέδρου του κόμματος Όλιβερ Ντάουντεν.

Σχετικές ειδήσεις:

Η μεγάλη μέρα του Σούνακ: Το ραντεβού με τον Κάρολο και η πρώτη ομιλία

Ρίσι Σούνακ:Οι γκάφες, οι εμμονές και τα «φάουλ» του νέου πρωθυπουργού

Βρετανία: Οι 5 προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ρίσι Σούνακ