ΚΟΣΜΟΣ

Ρίσι Σούνακ:Οι γκάφες, οι εμμονές και τα «φάουλ» του νέου πρωθυπουργού

Ο Ρίσι Σούνακ
Ο Ρίσι Σούνακ
ΑΡ

Στα επτά χρόνια της πολιτικής διαδρομής του μέχρι σήμερα, ο Ρίσι Σούνακ είχε αρκετές άβολες στιγμές, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος

Ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών και σύντομα πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι κομψός και έχει άψογα φροντισμένη εξωτερική εμφάνιση, αλλά φαίνεται επιρρεπής στις γκάφες, γράφει η εφημερίδα Guardian «Ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είναι άνθρωπος του λαού, αλλά με τα παπούτσια Prada και τα ιδιαίτερα κοστούμια του, ο Ρίσι Σούνακ, προσπαθεί να είναι σχολαστικός»

Ωστόσο, τα τελευταία επτά χρόνια στην πολιτική στιγματίστηκαν απο γκάφες και άβολες στιγμές για τον πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs και πρώην υπουργό Οικονομικών.

«Πήρε» από τους φτωχούς για να βοηθήσει τους πλούσιους

Σε ένα βίντεο που διέρρευσε, ο Σουνάκ καυχιόταν στα μέλη του Συντηρητικού κόμματος στο Τούνμπριτζ Γουέλς ότι πήρε δημόσιο χρήμα από «υποβαθμισμένες αστικές περιοχές» για να βοηθήσει πλούσιες πόλεις.

Σε πλάνα που εξασφάλισε το New Statesman, ο Σουνάκ είπε: «Κληρονομήσαμε ένα σωρό φόρμουλες από το Εργατικό Κόμμα που ώθησε όλη τη χρηματοδότηση σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές». Στη συνέχεια καυχήθηκε για το γεγονός ότι άρχισε να αντιστρέφει αυτές τις πολιτικές ως «τσάρος» της Οικονομίας

«Εθισμένος στην κόκα κόλα»

«Είμαι εθισμένος στην κόκα, είμαι εντελώς εθισμένος στην κόκα», είπε σε συνέντευξή του σε δύο μαθητές που γελούσαν, πριν ξεκαθαρίσει και εξηγήσει γρήγορα, σε περίπτωση που υπήρξε σύγχυση, ότι εννοούσε πως είναι «εθισμένος στην κόκα κόλα».

Συνέχισε λέγοντας ότι το αγαπημένο του ήταν η «Mexican Coke». Ένας θεατής το περιέγραψε ως «σκηνή βγαλμένη από τη σειρά The Office».

Γκάφα με την αντλία βενζίνης

Κατηγορήθηκε ότι προσποιήθηκε πως είναι λιγότερο πλούσιος κατά τη διάρκεια ενός κόλπου δημοσίων σχέσεων για να σηματοδοτήσει μια μείωση στην τιμή της βενζίνης. Αποδείχθηκε ότι το κόκκινο αυτοκίνητο Kia που γέμιζε με βενζίνη μπροστά στις κάμερες ανήκε στην πραγματικότητα σε έναν υπάλληλο στο πρατήριο του Sainsbury.

«Το πιο ντροπιαστικό πράγμα που μου συνέβη είναι ότι πάλεψα να πληρώσω τη βενζίνη σε ένα αυτοκίνητο που δεν ήταν δικό μου», παραδέχτηκε αργότερα.

Στην ίδια φωτογραφία, φάνηκε να προσπαθεί να πληρώσει για ένα κουτάκι Coca-Cola σαρώνοντας την τραπεζική του κάρτα σε συσκευή ανάγνωσης. Αργότερα παραδέχτηκε ότι κάποιος έπρεπε να του μάθει πώς να χρησιμοποιεί την ανέπαφη κάρτα.

«Από τότε, μου έμαθαν πώς να χρησιμοποιώ αυτό το μηχάνημα χωρίς επαφή. Και σας λέω, είναι ένα καταπληκτικό σύγχρονο θαύμα αυτή η τεχνολογία αυτές τις μέρες!».

Δεν έχει φίλους από την εργατική τάξη

Σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC το 2001 με τίτλο Middle Classes: Their Rise and Sprawl, ένας νεαρός τότε Σούνακ μίλησε για τους αριστοκράτες φίλους του και την προνομιακή του εκπαίδευση. «Έχω φίλους αριστοκράτες, έχω φίλους ανώτερης τάξης, έχω φίλους εργατικής τάξης… Λοιπόν, όχι από την εργατική τάξη», είχε πει.

https://www.youtube.com/watch?v=RCEheEyxAx4

«Ανακατεύω και ταιριάζω και μετά πηγαίνω να δω παιδιά από ένα κρατικό σχολείο της πόλης και τους λέω να κάνουν αίτηση στην Οξφόρδη και τους μιλάω για ανθρώπους σαν εμένα και μετά τους σοκάρω στο τέλος της κουβέντας μαζί τους για μισή ώρα και τους λέω ότι ήμουν στο Winchester και ένας από τους καλύτερους φίλους μου είναι από τον Eton και τα σχετικά και λένε: «Ω, εντάξει». «Όλοι λέμε ανόητα πράγματα όταν είμαστε φοιτητές», θα έλεγε αργότερα στον Andrew Neil.