Ανασκόπηση 2022: Ο Δεκέμβριος του Κατάρ, του Μέσι και της Καϊλή
Πηγή: Newsbomb.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2022: Ο Δεκέμβριος του Κατάρ, του Μέσι και της Καϊλή

Ανασκόπηση 2022: Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του Δεκεμβρίου της χρονιάς που φεύγει, μέσα από το Infographic του Newsbomb.gr.

Με «άρωμα» τρομοκρατίας μπήκε ο Δεκέμβριος για την Ισπανία, και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς την 1/12 το Ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχουν σταλεί αρκετές επιστολές βόμβας στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, το υπουργείο Άμυνας και την Αεροπορική Βάση Τορεχόν. Μία έκτη εκρηκτική επιστολή εξουδετερώθηκε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη.

Πολιτική αναταραχή και ένταση, επικρατούσε την ίδια ώρα στο Περού. Στις 7 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο ανακοινώνει τη διάλυση του Κογκρέσου, την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, τη σύσταση μιας "κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης" και προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές λίγες ώρες πριν αντιμετωπίσει την τρίτη ψηφοφορία μομφής. Η μομφή είναι επιτυχής και ο Καστίγιο συλλαμβάνεται αργότερα αφού εγκατέλειψε το Κυβερνητικό Μέγαρο στη Λίμα. Η Πρώτη Αντιπρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε ορκίζεται ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη σύλληψη του Καστίγιο.

Η Ευρώπη, και δυστυχώς η Ελλάδα, θα πάρει γρήγορα πάνω της τα φώτα της επικαιρότητας. Στις 9 Δεκεμβρίου συνελήφθη η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στις Βρυξέλλες. Η Καϊλή, όπως και ο σύντροφός της, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Παντσέρι και ένα ακόμα πρόσωπο, κατηγορούνται για δωροδοκία, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Το Qatar Gate λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και η 44χρονη πολιτικός μαζί με άλλα τρία πρόσωπα έρχονται ενώπιον της Δικαιοσύνης του Βελγίου.

Στις 11 Δεκεμβρίου, ο πλανήτης στρέφει το βλέμμα του στη Μπάχα της Καλιφόρνια. Εκεί επιστρέφει η πρώτη αποστολή χωρίς πλήρωμα από τη NASA. Το Artemis 1 ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς η κάψουλα Orion προσθαλασσώθηκε το απόγευμα εκείνη της ημέρας χωρίς προβλήματα, με τη NASA να είναι απόλυτα ικανοποιημένο για την εξέλιξη της αποστολής.

Στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς στην Ευρώπη, εκτυλίχθηκε και το σκάνδαλο των κρυπτονομισμάτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις 13 Δεκεμβρίου συνελήφθη ο ιδρυτής της FTX Σαμ Μπάνκμαν Φριντ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατηγορεί τον συνιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων για εξαπάτηση επενδυτών ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Την ίδια ημέρα, η ελληνική δημοσιογραφία πενθεί μια τεράστια απώλεια. Ο Γιάννης Διακογιάννης «έφυγε» σε ηλικία 91 ετών. Υπήρξε δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιοσχολιαστής, τηλεσχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών. Θεωρείται ο «πατριάρχης» της αθλητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και ο κορυφαίος σπίκερ που υπήρξε ποτέ σε τηλεοπτικές μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων στη χώρα.

Στις 14 Δεκεμβρίου η Τουρκία του Ερντογάν γίνεται ξανά θέμα συζήτησης. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και λαοφιλές στέλεχος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου δικάζεται και αντιμετωπίζει πολιτική απαγόρευση και φυλάκιση από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια με την κατηγορία της «προσβολής» δημοσίων λειτουργών. Ο Ταγίπ Ερντογάν άρχισε για τα καλά να «κυνηγάει» την αντιπολίτευση, ενόψει των εκλογών που έρχονται τη νέα χρονιά.

Στο πένθος βυθίστηκε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο στις 16 Δεκεμβρίου, από την ανακοίνωση του θανάτου του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς. Ο 53χρονος Σίνισα Μιχαΐλοβιτς πάλευε από τον Ιούλιο του 2019 με τη λευχαιμία. Μια μάχη που έδωσε γενναία, αλλά εν τέλει έχασε, και κατέληξε σε νοσοκομείο της Ρώμης.

Το περιβόητο και πολυδιαφημισμένο Μουντιάλ του Κατάρ, έφτασε στο τέλος του την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Η Αργεντινή επικράτησε 4-2 στα πέναλτι της Γαλλίας, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ. Η κανονική διάρκεια του αγώνα ολοκληρώθηκε 2-2, ενώ στην παράταση το αποτέλεσμα ήταν 3-3. Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε το πολυπόθητο τρόπαιο, το πρώτο της καριέρας του, σε ηλικία 35 ετών.

Μια ημέρα αργότερα, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η ανώτατη τιμή ορίστηκε στα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και το μέτρο θα εφαρμοστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στην αύξηση τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης…

Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2022 στο Infographic του Newsbomb.gr