ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς - Έχασε τη μάχη με τη λευχαιμία

Σίνισα Μιχαΐλοβιτς
Ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς σε αναμέτρηση της Μπολόνια με τη Μίλαν τον Αύγουστο του 2022.
AP Photo/Luca Bruno

Ο άλλοτε διεθνής Σέρβος ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής, Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, πέθανε την Παρασκευή (16/12) σε ηλικία 53 ετών, μετά από μεγάλη μάχη με τη λευχαιμία.

Ο 53χρονος Σίνισα Μιχαΐλοβιτς πάλευε από τον Ιούλιο του 2019 με τη λευχαιμία. Μια μάχη που έδωσε γενναία, αλλά εν τέλει έχασε σήμερα (16/12) σε νοσοκομείο της Ρώμης. Ο Σέρβος άλλοτε ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής, με τη μεγάλη καριέρα στην Ιταλία, είχε πει όταν ανακοίνωσε την περιπέτεια υγείας του: «Έχω λευχαιμία, αλλά θα τη νικήσω παίζοντας επιθετικά».

Ο Μιχαΐλοβιτς στις 29 Οκτωβρίου 2019 είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών σε νοσοκομείο της Μπολόνια. Στις 22 Νοεμβρίου παραιτήθηκε από τη Μπολόνια, καθώς η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί. Την Παρασκευή (16/12), η οικογένειά του με μια λιτή ανακοίνωση γνωστοποίησε την είδηση του θανάτου του.

«Η σύζυγός του Αριάννα, με τα παιδιά τους Viktorija, Virginia, Miroslav, Dusan και Nikolas, την εγγονή τους Violante, τη μητέρα τους Vikyorija και τον αδερφό τους Drazen, με πόνο μεταδίδουν τον άδικο και πρόωρο θάνατο του συζύγου, πατέρα, γιου και υποδειγματικού αδερφού, Sinisa Mihajlovic. Ένας μοναδικός άνθρωπος, ένας εξαιρετικός επαγγελματίας, διαθέσιμος και καλός σε όλους. Πάλεψε με θάρρος ενάντια σε μια φρικτή ασθένεια. Ευχαριστούμε τους γιατρούς και τις νοσοκόμες που τον ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια, με αγάπη και σεβασμό, ιδιαίτερα τη Δρ Francesca Bonifazi, τον Dr. Antonio Curti, τον καθηγητή Alessandro Rambaldi και τον Dr. Luca Marchetti. Ο Sinisa θα παραμένει πάντα μαζί μας. Ζει μέσα από όλη την αγάπη που μας έχει δώσει», αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς.

Η καριέρα του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς

Ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ακραίους αμυντικούς της γενιάς του. Με παροιμιώδη ταχύτητα, τεχνική κατάρτιση και δύναμη στο σουτ, ο Μιχαΐλοβιτς διακρίθηκε για περίπου 20 χρόνια στα γήπεδα και έγραψε τη δική του ιστορία. Με μητέρα από την Κροατία και πατέρα από τη Σερβία, ήταν ένα απίθανο αθλητικό «κράμα» που έκανε τη διαφορά. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα έγιναν στην, τότε, ενωμένη Γιουγκοσλαβία και το Μπόροβο.

Ακολούθησε η πρώτη μεταγραφή στη Βοϊβοντίνα, ενώ το 1990 έκανε την πρώτη σπουδαία μετακίνηση για τον Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραφίου. Εκεί με συμπαίκτες τους Σαβίσεβιτς, Προσινέτσκι και Γιούγκοβιτς θα φτάσει ως την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1991 στον τελικό με αντίπαλο τη Μαρσέιγ στο Μπάρι. Το 1992 πήρε την πρώτη του μεταγραφή, για τη Ρόμα, με την Ιταλία να γίνεται η δεύτερη πατρίδα του. Μετά τη Ρόμα θα αγωνιστεί σε Σαμπντόρια, Λάτσιο και Ίντερ. Ειδικότερα στους «λατσιάλι», αλλά και στους «νερατζούρι», πέτυχε σπουδαία πράγματα όπως και με την εθνική ομάδα της χώρας του.

Συνολικά σε 455 αγώνες επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ο Μιχαΐλοβιτς είχε 69 γκολ και 55 ασίστ. Σπουδαία νούμερα για έναν αριστερό μπακ, ο οποίος, όμως, είχε τρομερή έφεση στην εκτέλεση στημένων φάσεων και πάντα αποτελούσε απειλή για τις αντίπαλες άμυνες.

Ο Μιχαΐλοβιτς κατέκτησε τρία πρωταθλήματα στη Γιουγκοσλαβία, ένα με τη Βοϊβοντίνα και δύο με τον Ερυθρό Αστέρα, δύο πρωταθλήματα στην Ιταλία, ένα με τη Λάτσιο και ένα με την Ίντερ ενώ είχε δύο κύπελλα με τους «λατσιάλι» και δύο με τους «νερατζούρι». Επίσης, κατέκτησε τρία Super Cup Ιταλίας, τα δύο με τη Λάτσιο και ένα με την Ίντερ, ενώ με τον Ερυθρό Αστέρα πέρα από το Κύπελλο Πρωταθλητριών είχε φτάσει και στην κατάκτηση του Διηπειρωτικού. Το 1999 κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων με τη Λάτσιο, όπως και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ την ίδια χρονιά.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, το 2006, πέρασε αμέσως στον τομέα της προπονητικής. Διετέλεσε βοηθός προπονητή στην Ίντερ για μια διετία, πριν αναλάβει το 2008 τη Μπολόνια. Μετά από μια σεζόν στους «ροσομπλού», ο Μιχαΐλοβιτς έκατσε κατά σειρά στους πάγκους των Κατάνια, Φιορεντίνα, Σαμπντόρια, Μίλαν, Τορίνο και Σπόρτινγκ Λισαβόνας, για να επιστρέψει στην αγαπημένη του Μπολόνια το 2019. Την περίοδο 2012-2013 είχε διατελέσει και προπονητής της εθνικής ομάδας της Σερβίας.

Σχετικές ειδήσεις

Σίνισα Μιχαΐλοβιτς: Ποιος ήταν ο σπουδαίος Σέρβος ποδοσφαιριστής και προπονητής