ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Attica Bank, η EKO και το νέο κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη

Η Attica Bank, η EKO και το νέο κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Attica Bank

Από 30 Μαρτίου έως τις 19 Απριλίου θα διαρκέσει η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ενώ στις 28 Απριλίου θα ξεκινήσει η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ θα δικαιούνται να αποκτήσουν νέες μετοχές με αναλογία 3,51640385951927 νέες για κάθε μία παλαιά μετοχή της τράπεζας. Στην ΑΜΚ προεξοφλείται η συμμετοχή του ΤΧΣ που ελέγχει το 69,5% της Attica Bank, ενώ ανοιχτό θέμα είναι η πλήρης άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης του ΤΜΕΔΕ που ελέγχει σήμερα το 20,11%, του ΕΦΚΑ που ελέγχει το 8,4%, ενώ οι λοιποί μέτοχοι διαθέτουν το 1,99% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι τί θα γίνει με τις συζητήσεις μεταξύ της Thrivest και των βασικών μετόχων της Attica Bank για τη συμμετοχή της πρώτης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όλα σκαλώνουν στο τελικό κόστος που θα απαιτηθεί για την εξυγίανση της Attica Bank προκειμένου να προχωρήσει και η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα. Ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις είναι η συμφωνία για το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν, αλλά και το χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί προκειμένου η τράπεζα να καθαρίσει πλήρως από τα κόκκινα δάνεια. Η λύση που επιδιώκει η πλευρά της Thrivest προϋποθέτει, εκτός από την πρώτη αύξηση κεφαλαίου των 473 εκατ. ευρώ, να καθοριστεί από τώρα και το ύψος της δεύτερης ΑΜΚ, έτσι ώστε να σχεδιαστεί και η συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Η HELLENiQ ENERGY

Ο Όμιλος της HELLENiQ ENERGY, δηλαδή τα Ελληνικά Πετρέλαια, έχουν τους τελευταίους 40 μήνες επενδύσει πολλαπλώς στην ενεργειακή απόδοση των πρατηρίων της ΕΚΟ. Η αρχή έγινε με τη συνεργασία της ΕΚΟ με την έδρα Φωτοτεχνίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το φωτισμό των πρατηρίων της. Ο φορέας κατέληξε στην επιλογή των βέλτιστων προτάσεων αναφορικά με την αρτιότητα φωτιστικού αποτελέσματος, αλλά και την μέγιστη ενεργειακή εξοικονόμηση. Μέσω αυτού του έργου, τα πρατήρια ΕΚΟ επιτυγχάνουν ήδη σημαντικά αναβαθμισμένο φωτισμό, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και επιτυγχάνουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Εν συνεχεία η ΕΚΟ προχώρησε και σε άλλη συνεργασία. Μετά από διαγωνιστική διαδικασία επέλεξε τις λύσεις της ελληνικής εταιρείας παραγωγής φωτιστικών σωμάτων LED, SIRECLED, αναθέτοντάς της τον φωτισμό των στεγάστρων του δικτύου πρατηρίων της σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Κύπρο. Η επιλογή δικαιώθηκε, καθώς τα εξειδικευμένα φωτιστικά στεγάστρων και περιμετρικού φωτισμού της SIRECLED εξασφάλισαν βέλτιστα ποιοτικά αποτελέσματα στα πρατήρια ΕΚΟ. Χθες ανακοινώθηκε πως η HELLENiQ ENERGY προχώρησε σε μια ακόμη ουσιαστική κίνηση για την αύξηση της ενεργειακής της απόδοσης. Η ΕΚΟ ανέθεσε στη SingularLogic την υλοποίηση έργου μέτρησης και παρακολούθησης της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων και ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων της. Το έργο περιλαμβάνει μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση μετρητικού εξοπλισμού σε 20 εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων και σταθμών ανεφοδιασμού αεροσκαφών, στα κεντρικά γραφεία και σε 158 πρατήρια καυσίμων. Με την ολοκλήρωση του έργου, η ΕΚΟ ΑΒΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο, τόσο την παραγωγή ρεύματος μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχει ήδη εγκατεστημένα, όσο και τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας των πρατηρίων και των εγκαταστάσεών της. Αναμφισβήτητα όλες οι παραπάνω κινήσεις είναι απτή απόδειξη της βούλησης της HELLENiQ ENERGY να πιάσει τους στόχους αειφορίας που έχει θέσει.

Οι εναλλακτικές της Χnet

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται οι χρηματιστηριακές εταιρείες που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα Χnet του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τους πελάτες τους που επενδύουν στο εξωτερικό, με τις περισσότερες εξ αυτών να έχουν βρει εναλλακτικές, που θα τους επιτρέψουν να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους, όταν το Xnet τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου. Το Χnet είναι ένα επιτυχημένο δίκτυο υπηρεσιών μέσω του οποίου ο Όμιλος της ΕΧΑΕ παρέχει από το 2009 στις χρηματιστηριακές τη δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών σε ξένους τίτλους, σε πραγματικό χρόνο, μέσω της χρησιμοποίησης των κεντρικών του υποδομών. Αυτή η υπηρεσία αξιοποιήθηκε από τις χρηματιστηριακές και ειδικά τις μη τραπεζικές για να κτίσουν μεγάλα χαρτοφυλάκια Ελλήνων πελατών που επενδύουν σε ξένους τίτλους. Και όλη αυτή η προίκα των 13 και πλέον ετών θα πάει πλέον στα «σκουπίδια», με την επίκληση του λειτουργικού κόστους. Ήδη οι χρηματιστηριακές εταιρείες που είναι ενεργά μέλη του Xnet βρήκαν εναλλακτικές λύσεις και η μια μετά την άλλη υπογράφουν συμβάσεις με άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, αφετέρου για να οδεύουν εντολές μέσω των πλατφορμών τους, αφετέρου για να λαμβάνουν υπηρεσίες θεματοφυλακής.

Αβανταδόρικη συμφωνία

Εξαιρετικά αβανταδόρικη είναι η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ίδρυση «Κέντρου ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον Πληθυσμό», η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή. Αβανταδόρικη σχετικά με τα προνόμια, τις ασυλίες και τις διευκολύνσεις που χορηγούνται στον ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως η Ελλάδα θα διαθέτει κατάλληλο χώρο γραφείων στην Αθήνα για χρήση αποκλειστικά από τον ΟΟΣΑ για τους σκοπούς του Κέντρου και θα παρέχει κατάλληλες συνεδριακές εγκαταστάσεις στην Κρήτη. Η συμφωνία των δύο πλευρών που κυρώθηκε από τη Βουλή προβλέπει πως το νέο θεματικό κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον Πληθυσμό θα υποστηρίζουν, ενεργά, ο Δήμος Χανίων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Αυτό και εάν είναι αβάντα.

Πράσινο ομόλογο

Η ενεργειακή κρίση και η απόφαση της ΔΕΗ να αυξήσει τη λιγνιτική παραγωγή είχε επίπτωση στην απόδοση του πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η εταιρεία τον Ιούλιο του 2021 και ήταν συνδεδεμένο με συγκεκριμένο στόχο για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40%. Σύμφωνα με την έκθεση απόδοσης του ομολόγου, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 34%, κάτι που συνεπάγεται ένα πέναλτι για τη ΔΕΗ, με τη μορφή αύξησης του κουπονιού κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη πληρωμή στις 2 Οκτωβρίου 2023. Η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ υπολογίζεται γύρω στα 7 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.