ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Μείγμα τοξικών ουσιών στο νερό της Θεσσαλίας - Άγνωστο πότε θα είναι αξιοποιήσιμο

Κακοκαιρία Daniel: Μείγμα τοξικών ουσιών στο νερό της Θεσσαλίας - Άγνωστο πότε θα είναι αξιοποιήσιμο
EUROKINISSI

Κακοκαιρία Daniel: Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δεν μπορεί κανένας να πει με σαφήνεια πότε θα είναι αξιοποιήσιμο το νερό, καθώς κάθε περιοχή θα «καθαρίσει» σε διαφορετική χρονική στιγμή.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το υπουργείο Υγείας προς τους πολίτες των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel για την μη καταλληλότητα του νερού για οποιαδήποτε χρήση, καθώς παραμένει τοξικό και επικίνδυνο με βάση ευρήματα ελέγχων και επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δεν μπορεί κανένας να πει με σαφήνεια πότε θα είναι αξιοποιήσιμο το νερό, καθώς κάθε περιοχή θα «καθαρίσει» σε διαφορετική χρονική στιγμή.

Μάλιστα η κα Αγαπηδάκη έδωσε κάποιες οδηγίες για το μπάνιο λέγοντας: «Το νερό στο Βόλο δεν είναι πόσιμο, δεν ειναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγιεινή. Δεν βουρτσίζουμε δόντια με το νερό της βρύσης στο Βόλο. Δεν κάνουμε μπάνιο. Παίρνουμε το νερό, το βράζουμε στους 100 βαθμούς για 3 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μπάνιο».

Για τις επιθέσεις σε βάρος της από τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ξεκαθάρισε ότι «Άλλο οι επιθέσεις εναντίον μου και άλλο η προστασία της ανθρώπινης υγείας». «Καταλαβαίνω την πολιτική επίθεση. Θέλω να μου επιτεθεί πολιτικά όποιος θέλει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα και προσωπικά και σεξιστικά σχόλια να κάνει. Μια χαρά είμαι. Αν δεν άντεχα δεν θα έμπαινα στην πολιτική. Αυτό είναι κάτι άλλο και άλλο είναι να παραπλανούμε τον κόσμο. Γιατί αυτά που λέω, τα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα λένε όλοι οι ειδικοί σε όλες τις χώρες που έχουν παρόμοιες κρίσεις. Αν ο κ. Μπέος έχει μια ομάδα ειδικών που του λένε διαφορετικά πράγματα, ας έρθει με τεκμήρια να μας τα πει. Γιατί αυτά που σας λέω, ξαναλέω, είναι οδηγίες ανθρώπων, καθηγητών, πανεπιστημίου, ειδικών, κατευθυντήριες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι κάτι που σκέφτηκα εγώ», είπε. «Δεν έχω επικοινωνήσει με τον κ. Μπέο» τόνισε.

«Ο κόσμος ξέρει τον θεσμικό ρόλο του καθενός μας. Ξέρει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας που είναι επιφορτισμένος με τα θέματα δημόσιας υγείας και συνεργάζεται μια ομάδα ειδικών και δίνει μια οδηγία η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη, ξέρει ότι θεσμικός ρόλος είναι αυτός. Ο κ. Μπέος είναι δήμαρχος, έχει άλλες ευθύνες. Σέβομαι απόλυτα τον ρόλο του. Όμως εδώ τα πράγματα, δεν είναι πολιτικά. Ξαναλέω είναι θέμα επιστημονικής τεκμηρίωσης. Συνεργαζόμαστε με τις αρχές στο Βόλο. Θα ελέγξουμε ξανά και ξανά το νερό. Είμαστε στην ίδια πλευρά όλοι και δεν περισσεύει κανένας» τόνισε η κ. Αγαπηδάκη, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Τέλος συνιστά μεγάλη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή με τα νερά. «Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα, και χρειάζεται αυξημένη προσοχή, αποτελεί εστία μόλυνσης» είπε. Όσο για το αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επιδημίας ξεκαθάρισε: «Δεν βλέπω λόγω πανικού ούτε εφησυχασμού».

Ήδη πάντως έχουν καταγραφεί περιστατικά με δερματικά προβλήματα πολιτών που το μόνο που έκαναν είναι να μπουν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους, ενώ οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν και για τις μεταδοτικές ασθένειες που μπορεί να εκδηλωθούν. Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας είναι δεκάδες και σε πολλές περιπτώσεις χρήζουν νοσηλείας, καθώς το νερό αποτελεί εστία μόλυνσης.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις από το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του υπουργείου Υγείας θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι να μπορέσουν οι ειδικοί να δώσουν με απόλυτη βεβαιότητα το πράσινο φως για τη χρήση του νερού.